Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι τα ισραηλινά χτυπήματα εναντίον μιας ομάδας λιβανέζων, αμερικανών και ιρακινών δημοσιογράφων στο νότιο Λίβανο στις 13 Οκτωβρίου 2023, φαίνεται να είναι «σκόπιμες επιθέσεις εναντίον αμάχων», κάτι που σύμφωνα με τη ΜΚΟ συνιστά «έγκλημα πολέμου».

Η HRW δήλωσε ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η ομάδα των ανθρώπων που πυροβολούσε ήταν άμαχοι».

Διεθνής Αμνηστία: Να μην επιτρέπεται στο Ισραήλ να σκοτώνει δημοσιογράφους

«Κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει ποτέ να στοχοποιείται ή να σκοτώνεται απλώς και μόνο επειδή κάνει τη δουλειά του. Δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να σκοτώνει και να επιτίθεται ατιμώρητα σε δημοσιογράφους» δήλωσε η Aya Majzoub, αναπληρώτρια περιφερειακή διευθύντρια της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Τι έδειξε έρευνα του AFP για την επίθεση

Έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, AFP, σχετικά με ένα χτύπημα στο νότιο Λίβανο στις 13 Οκτωβρίου κατέδειξε ότι πρόκειται για βλήμα άρματος μάχης που χρησιμοποιείται μόνο από τον ισραηλινό στρατό.

Οι έξι τραυματίες δημοσιογράφοι

Άλλα δυο μέλη της ομάδας του Reuters, οι Θάερ αλ Σουντάνι και Μάχερ Νάζεχ, τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη.

Η φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Κριστίνα Ασί και ο εικονολήπτης του Ντίλαν Κόλινς επίσης τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της Τύρου.

Η Κάρμεν Τζουχάνταρ και ο Έλι Μπράχια του Al Jazeera τραυματίστηκαν και αυτοί όταν το όχημά τους χτυπήθηκε «από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», όπως είπαν.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι είχε καταγγείλει το γεγονός ότι «δημοσιογράφοι έγιναν στόχος του ισραηλινού εχθρού στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επίθεσής του εναντίον του εδάφους του Λιβάνου».

philenews / in.gr