Φουάτ Οκτάι και Ερσίν Τατάρ απέρριψαν τα ΜΟΕ της ε/κ πλευράς με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο να τα χαρακτηρίζει μονόπλευρα και «μορφή τυραννίας» και τον δε Τ/κ ηγέτη να αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία σε τομείς όπως το φυσικό αέριο και η ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε επίσης ότι εκλέγοντας ο «λαός» τον Ερσίν Τατάρ στήριξε ανοικτά και την πρόταση για λύση δύο κρατών. «Η μόνη επιλογή που μπορεί ν’ ανοίξει τον δρόμο για τη λύση είναι η εκπροσώπηση της κυριαρχικής ισότητας του τ/κ λαού, της κυριαρχικής ισότητας του κράτους (τους) και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Μια τέτοια λύση θα συμβάλλει στο κλίμα συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της τ/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού έχουν υπονομευτεί από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς η οποία συνεχίζει να το πράττει σήμερα. «Απλά με διαφορετικά παιχνίδια», σημείωσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι Ε/κ θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μόνους ιδιοκτήτες του νησιού, δεν υπολογίζουν καθόλου τους Τ/κ και προσπαθεί να καλύψει τα γεγονότα με ένα αναχρονιστικό πέπλο αδιαλλαξίας. «Αυτό είναι ένα όνειρο και δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο κ. Οκτάι είπε ότι «οι δε μονομερείς κραυγές που υποβάλλονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως ΜΟΕ δεν πάνε πιο πέρα, δεν μπορούν να πάνε πιο πέρα από το να είναι σχέδια αύξησης της καταδίωξης – τυραννίας»

Κατά τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ειλικρινή στάση στο Κυπριακό και συνεχίζει να το βλέπει από την πλευρά των Ε/κ. «Και τί κρίμα, αυτό το κάνει και η ΕΕ».  «Το γεγονός της κυριαρχικής ισότητας δεν θα αλλάξει, ακόμα κι αν η ε/κ πλευρά έσπευσε στο ΣΑ των ΗΕ όταν είδε την ακτή των Βαρωσίων να ζωντανεύει, ακόμα κι αν η Ελλάδα ήλπιζε σε βοήθεια από τη σκιά της ΕΕ, Σημαίνει ότι αυτός που βρίσκεται στη σκιά, δεν έχει σκιά», επεσήμανε.

“Απορρίψαμε, δεν τίθεται ούτε καν θέμα συζήτησης για τις λεγόμενες προτάσεις του Ε/κ ηγέτη που περιλαμβάνουν να επιστρέψουμε το Βαρώσι και να ανοίξει το δικό μας αεροδρόμιο και το δικό μας λιμάνι για απευθείας πτήσεις κι απευθείας εμπόριο, υπό τον έλεγχο των ΗΕ και της ΕΕ”, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Εξάλλου, συνέχισε, υπάρχει μια νέα πολιτική που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα κι επανέλαβε ότι θα υποβάλει μια σειρά από μέτρα για συνεργασία μεταξύ «δύο κρατών», που θα είναι προς όφελος «του τ/κ λαού, του ε/κ λαού». Θα περιλαμβάνουν, πρόσθεσε, τις πηγές υδρογονανθράκων, το θέμα της ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα θα είναι πολύ σημαντικά για την διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Θα ανακοινώσω τις επόμενες ημέρες τις συγκεκριμένες προτάσεις μας».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό βήμα το άνοιγμα του Βαρωσιού, υποστηρίζοντας και πάλι ότι έγινε με βάση το διεθνές δίκαιο και δεν είναι ενάντια στα ψηφίσματα των ΗΕ. Οι παλιοί κάτοικοι, συνέχισε, μπορούν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιούσιας» που την αποδέχεται το ΕΔΑΔ. Να προσφύγουν για την περιουσία τους. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την περιφραγμένη πόλη, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι «το Βαρώσι είναι έδαφος της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Τις επόμενες ημέρες, συνέχισε, στο Βαρώσι θα γίνουν έργα υποδομών στις παραλίες, τους δημόσιους χώρους, στα εθνικά πάρκα.

ΚΥΠΕ