Δεν έχουν πολλοί ηγέτες το πλεονέκτημα να συναντούν τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Ο Τούρκος πρόεδρος, πάλι που το έχει το «κλώτσησε» και ματαίωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ που ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Μαΐου.

Η εξέλιξη αυτή δεν εξέπληξε πολλούς. Εδώ και μέρες κυκλοφορούσαν φήμες πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πήγαινε τελικά στην Ουάσιγκτον, παρά το γεγονός πως οι Αμερικανοί προχωρούσαν με τις σχετικές προετοιμασίες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από την αναβολή και δεν είναι μυστικό πως οι σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια έχουν χειροτερέψει. Συνεχώς, προστίθενται νέες αφορμές και γίνονται νέες «παρεξηγήσεις».

Ο στενός εναγκαλισμός της Χαμάς από την Τουρκία, που έφτασε στο σημείο να σκέφτεται να δώσει στέγη στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης σε συνδυασμό με την σκληρή αντι-ισραηλινή της στάση, οι στενές σχέσεις με την Ρωσία και το Ιράν, η έντονα αντιδυτική, τουρκική ρητορική, όλα αυτά αντί να μικραίνουν το ρήγμα, διαρκώς το μεγαλώνουν.

Η αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν θα επηρεάσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερη καχυποψία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα. Μια σχολή πολιτικής ανάλυσης, πάντως, μιλά για μια χαμένη ευκαιρία για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Οι θιασώτες της πιστεύουν πως η Τουρκία μπορεί να αξιοποιηθεί ως διαμεσολαβητικός παράγοντας σε διάφορες κρίσεις, για παράδειγμα στο ουκρανικό ή στο μεσανατολικό και ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο συνέταιρο.

Πρόκειται για μια θεώρηση των πραγμάτων που στερείται κάθε ρεαλισμού, καθώς η ίδια η Τουρκία ποτέ δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση ότι επιθυμεί να αποτελεί μέρος της Δύσης. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Με τις ενέργειες και τις συμμαχίες που κάνει δείχνει ότι στέκεται απέναντί της.

Το μόνο που ενδιαφέρει την τουρκική ηγεσία είναι η προάσπιση των δικών της συμφερόντων και τίποτα άλλο. Ούτε έχει όρεξη να επιστρέψει στο μαντρί της Δύσης, αν ποτέ ήταν εκεί, ούτε να εργαστεί για να έχει καλές σχέσεις μαζί της.

Αν συμφέρει την Τουρκία παρουσιάζεται δεκτική και συνεργάσιμη με τη Δύση. Αν όχι στρέφεται ξεκάθαρα και ανοικτά εναντίον της. Αυτό έκανε πάντα, αυτό κάνει και τώρα. Όχι μόνο με τη Δύση αλλά με όλους. Ο Ταγίπ Ερντογάν πατά σε πολλές βάρκες ταυτόχρονα ξεδιπλώνοντας και διαλύοντας λυκοσυμμαχίες κάθε φορά που αυτό απαιτείται για να κάνει για να προωθήσει τα σχέδιά του.

Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το βάλουν καλά υπόψη τους, όσοι έχουν να κάνουν με την Τουρκία. Τα σημάδια για Κύπρο και Ελλάδα είναι εκεί. Ας σταματήσουν να τα αγνοούν και να δουν τι πραγματικά συμβαίνει.