Με νουθεσίες προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει συμμόρφωση της Τουρκίας στο διεθνές δίκαιο και να μείνει μακριά από πρόκληση εντάσεων. Η ΕΕ κούνησε το δάκτυλο στην Άγκυρα καλώντας την να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών. Αυτή η απόφαση ήρθε ενώ η ΕΕ γνώριζε πολύ καλά την πραγματικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μέσα από την ενημέρωση που έγινε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρουν ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ: Κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το σύνολο της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδηςενημέρωσε τους ομολόγους του «σχετικά με την πρόσφατη προκλητική ρητορική της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος για τις νέες έκνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, καθώς και τη δημιουργία άλλων τετελεσμένων επί του εδάφους, την απαράδεχτη εμμονή της Τουρκίας να προωθεί την απαράδεχτη λύση στη βάση δύοκρατών, αλλά και γενικότερα την επιθετική στάση της Άγκυρας έναντι της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος ζήτησε επίσης να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία προκειμένου να συμπεριφερθεί υπεύθυνα, επιτρέποντας την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση των όσων προβλέπονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ανάρτησή του στο τουίτερ σημείωσε τη «σύντομη αναφορά στη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα [που] περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Σύμφωνα με τον ΠτΔ «οι 27 συμφωνούν πως η ρητορική και οι ενέργειας της Τουρκίας είναι απαράδεκτες, και πως η χώρα πρέπει να απέχει από προκλήσεις, να σεβαστεί την κυριαρχία κρατών μελών της ΕΕ και να επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ: Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα χθες από τα κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος  Φουάτ Οκτάι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου οι ηγέτες συζήτησαν ακόμα την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, ως πλατφόρμας συζητήσεων που θα επιτρέψει στην ΕΕ να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής συνεργαζόμενη και με τρίτες χώρες από την ευρωπαϊκή ήπειρο οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές αρχές και αξίες. Ο Μ. Πελεκάνος σημείωσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «υποστήριξε πως εκ των βασικών προϋποθέσεων συμμετοχής τρίτων χωρών σε μια τέτοια κοινότητα θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου και της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των χωρών».