Κινήσεις με ιδιαίτερη διπλωματική χροιά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς φρόντισε να στείλει το Αμπντουλχαμίτ Χαν για γεώτρηση εντός της τουρκικής ΑΟΖ, δείχνοντας ότι επί του παρόντος θέλει να αποφύγει κινήσεις που θα του προκαλέσουν αναταράξεις. Φρόντισε στην πανηγυρική τελετή στο λιμάνι Τασουστζού της Μερσίνας να αναδείξει τον ρόλο που θέλει να παίξει η Τουρκία στα ενεργειακά, αλλά στέλνοντας και το προειδοποιητικό μήνυμα πως το γεωτρύπανο δεν θα παραμείνει μόνιμα στο σημείο Γιορουκλέρ-1. Εξάλλου, η σχετική Navtex που εκδόθηκε είναι μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. 

Σε Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούσαν με προσοχή το πανηγύρι που στήθηκε στη Μερσίνα για τον απόπλου του Αμπντουλχαμίτ Χαν, αναμένοντας να ακούσουν τις αποφάσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι που φαίνεται να γνώριζε ο Τούρκος Πρόεδρος, καθώς στη διάρκεια της ομιλίας του φρόντιζε να αναφέρεται όχι μόνο σ’ όσους βρίσκονταν στο Τασουστζού αλλά και όσους παρακολουθούσαν από τηλεοράσεως την τελετή. 

Επί του παρόντος φαίνεται να αποδίδουν οι διπλωματικές κινήσεις που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα από τη Λευκωσία και την Αθήνα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κινηθεί στοχευμένα προς την κατεύθυνση της Γερμανίας και της Γαλλίας, χώρες που θα μπορούσαν να ασκήσουν κάποιας μορφής πίεση προς την Τουρκία να αποφύγει περαιτέρω εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κατά πόσο είναι οι παρεμβάσεις αυτές που συνέβαλαν ώστε το Αμπτουλχαμίτ Χαν να παραμείνει εντός της τουρκικής ΑΟΖ, είναι κάτι που θα διαφανεί στον μέλλον. Πάντως, προ ημερών ο Ερντογάν είχε εκφράσει δυσφορία για Γερμανία και Γαλλία για το ότι επηρεάζονται από το δίδυμο Ελλάδα-Κύπρος. 

Η τελετή για το ταξίδι του Αμπντουλχαμίτ Χαν από το Τασουστζού προς το Γιορουκλέρ-1 ξεκίνησε με την πτήση του Ερντογάν προς το γεωτρύπανο. Αφού κατέβηκε με ελικόπτερο έτυχε ενημέρωσης και επιθεώρησε το σκάφος, πριν κατέβει στο λιμάνι όπου στήθηκε το γνωστό σκηνικό με το γαλάζιο δάπεδο, συμβολίζοντας τη «Γαλάζια πατρίδα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

«Το Αμπντουλχαμίτ Χαν το στέλνουμε στη Γαλάζια Πατρίδα, στη νέα μας πορεία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσδιορίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ποια θα είναι η αποστολή του γεωτρύπανου, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Κα για όσους ενδεχομένως να βιάζονται να δουν αλλαγή συμπεριφοράς από την Τουρκία, ο Ερντογάν φρόντισε από χθες να στείλει το μήνυμά του, προσγειώνοντας τους στη δική του πραγματικότητα: «Το πλοίο μας όταν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή δεν θα σταματήσει και θα κατευθυνθεί σε άλλα σημεία. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Για αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός».

Από τις τοποθετήσεις του Ερντογάν δεν έλειψαν οι απειλές σε βάρος των χωρών της περιοχής και κυρίως της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου: «Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό είναι ο Εθέμ Πασάς και ο Πόλεμος των 30 ημερών (του 1897 μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας). Κατάλαβαν. Τουλάχιστον θυμούνται τον εθνικό αγώνα που έγινε μόλις πριν από έναν αιώνα. Αλλά δεν πρέπει να ανησυχούν. Ας μην φοβούνται. Αρχή μας δεν είναι ούτε να υπονομεύουμε τα δικαιώματά μας ούτε να ποθούμε τα δικαιώματα κανενός».

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «το πλοίο μας θα πάει σε άλλα πηγάδια από εδώ. Δεν θα σταματήσει μέχρι να βρει πετρέλαιο.  Έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, άρα δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν».

«Θα στείλουμε το πλοίο Αμπντουλχαμίντ Χαν στο πηγάδι Yorukler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκαζί Πασά. Το πηγάδι Yorukler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο Ερντογάν. Το πρακτορείο Ρόιτερ στη σχετική του ανταπόκριση φρόντισε να καταγράψει το γεγονός ότι η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο. 

Δηλαδή το Αμπντουλχαμίτ Χαν θα κατεβάσει γεωτρύπανο σε σημείο που βρίσκεται εκτός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως καθορίζεται από διεθνείς συμβάσεις και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μετά την τελετή, δημοσιεύτηκε η Navtex για το Αμπντουλχαμίντ Χαν, το οποίο θα βρίσκεται στην περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου. Τέσσερα πλοία θα συνοδεύουν το πλωτό γεωτρύπανο όταν βγει στα ανοιχτά: Το ερευνητικό Βilim και τρία πλοία επιμελητειακής υποστήριξης: Τα Hakan Ιlhan, Murat Ιlhan και Kutsi Ιlhan. Τα δύο τελευταία έφτασαν χθες από την Κωνσταντινούπολη και ενώθηκαν στη νηοπομπή.