Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι για άλλη μια φορά υποστηρικτικές στο κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα αναγνωρίζοντας την ίδια ώρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η στήριξη αυτή των ΗΠΑ από μόνη της δεν φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά κατά της τουρκικής επιθετικότητας.

Στην Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέγραψε τη θετική προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών στο κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα μετά και την ανακοίνωση της κοινοπραξίας ΕΝΙ/ΤΟΤΑL για τα ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Θέση της Ουάσιγκτον είναι πως μια τέτοια εξέλιξη θα προωθήσει την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, ενώ θα δυναμώσει τα θεμέλια για ενεργειακή ασφάλεια σε όλη την περιοχή.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ENI-TOTAL και τις έως τώρα εκτιμήσεις στο κοίτασμα Cronos-1 του τεμαχίου 6 ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας στη δέσμευσή μας για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει».

Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. «Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρ’ όλες τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις το αυτί των Τούρκων δεν φαίνεται να ιδρώνει με τα όσα ακούνε. Γι’ αυτό και συνεχίζουν να απειλούν τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και την Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη «να μην επιτρέψει οποιαδήποτε τετελεσμένα και παραβίαση των δικαιωμάτων και δικαίων των αδελφών μας στη βόρεια Κύπρο και τα νόμιμα δικαιώματα του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας». Ο Ακάρ προειδοποίησε την Ελλάδα να μην κάνει το λάθος -κατά την έκφρασή του- να παρενοχλήσει το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν. 

Οι εφημερίδες Τούρκιγιε και Μιλλιγιέτ (πηγή ΓΤΠ) σε δημοσιεύματά τους αναφέρονται στις δηλώσεις Ακάρ, ο οποίος στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων που πραγματοποίησε στην πόλη Άκσεχιρ του Ικονίου, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ένταση που υπάρχει με την Ελλάδα, την οποία και προσπαθούν να αποκλιμακώσουν, όπως ανέφερε, ενώ για τον αγώνα καταπολέμησης της τρομοκρατίας υποστήριξε ότι μέσα σε 7 χρόνια έχουν «εξουδετερώσει» περίπου 35.000 «τρομοκράτες» του PKK.

Αναφορικά με την ένταση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ ελληνικών αεροσκαφών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο κ. Ακάρ υποστήριξε ότι «συγκεκριμένα άτομα στην Ελλάδα προβαίνουν σε ενέργειες και δηλώσεις που εντείνουν την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Παρόλα αυτά, υποστήριξε, εμείς τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου».

«Τα λάθη που έκανε η διακυβέρνηση στην Ελλάδα άρχισαν πλέον να γίνονται ορατά από διάφορους Έλληνες πολιτικούς, συνταξιούχους ναυάρχους και στρατηγούς, διάφορους ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους ΜΜΕ», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.