Το βήμα της Γενικής Συνέλευσης αποτελεί έναν προσφιλή χώρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να επιτεθεί κατά άλλης χώρας, στήνοντας κι ένα μικρό σόου με φωτογραφίες που ανεμίζει ενώπιον όσων βρίσκονται μέσα στην αίθουσα την ώρα που μιλά. Αυτή τη φορά ήταν η Ελλάδα που είχε την «τιμητική» της. Ο Τούρκος Πρόεδρος επιχείρησε να πλήξει την Ελλάδα κρατώντας φωτογραφίες με δύο νεκρά παιδιά που όπως υποστήριξε είχαν πνιγεί καθώς το σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε από την ελληνική ακτοφυλακή. Πριν μερικά χρόνια είχε το Ισραήλ την «τιμητική» του και ο Ερντογάν ανέβηκε στο βήμα κρατώντας χάρτη της Μέσης Ανατολής. 

Ο ίδιος πιστεύει ότι δείχνοντας φωτογραφίες μπορεί καλύτερα να αποτυπωθεί το μήνυμα που θέλει να στείλει. Πιστεύει επίσης ότι η συγκεκριμένη εικόνα (του ιδίου με τη φωτογραφία στο χέρι) θα μπορεί «να παίξει διεθνώς» και άρα θα προκαλέσει ζημιά στη χώρα κατά της οποίας αναφέρεται. Πάντως, στην περίπτωση του Ισραήλ, το 2019, δεν δημιούργησε κάποια άλλη εντύπωση πέραν του ότι όξυνε ακόμα περισσότερο τις μεταξύ τους σχέσεις. 

Αυτό που θέλησε να πετύχει ο Ερντογάν με τη φετινή ομιλία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ήταν να πλήξει την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς και να δώσει μια απάντηση στην ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Για την τουρκική κυβέρνηση, εκείνη η ομιλία Μητσοτάκη ήταν πράξη επίθεσης κατά της Τουρκίας την οποία συνεχίζει να προσπαθεί να απαντήσει με δικές της επιθέσεις. 

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσίασε μια φωτογραφία με δύο μικρά παιδιά τα οποία ισχυρίστηκε ότι την περασμένη εβδομάδα πνίγηκαν επειδή, όπως είπε, η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. «Εμείς στην Τουρκία δεν θέλουμε να βλέπουμε πτώματα μωρών όπως αυτό του Αϊλάν. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα στέλνει πίσω αυτά τα παιδιά στον τάφο. Την προηγούμενη εβδομάδα ένα μωρό 9 μηνών και ένα παιδί 4 ετών έχασαν τη ζωή τους επειδή η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους», ανέφερε. Είναι η στιγμή που η Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη καθώς και διεθνείς οργανισμοί πρέπει να πουν «στοπ, αρκετά με αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Κατά την ομιλία του ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Ανέφερε ότι «στο Κυπριακό θέλουμε μια λύση, μια για πάντα, με μόνιμο και βιώσιμο τρόπο και συνεργαζόμαστε πάντα με την “τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου”». Υποστήριξε επίσης ότι «σ’ αυτό το νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο διαφορετικά έθνη. Και αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους. Είναι το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων στο νησί της Κύπρου να αποδεχθεί ότι η Τουρκία έχει ίσα δικαιώματα».

ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Μέσα από την επιθετικότητά του ο Ερντογάν θέλει να πλήξει και την αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί εκτιμά πως η αδυναμία της χώρας να πετύχει, μετά το κάζο με τα F-35, μια συμφωνία για τα F-16 οφείλεται και πάλι στα όσα η Ελλάδα κατηγορεί τη χώρα του. Και ο ίδιος εκτιμά πως προβαίνοντας στις συγκεκριμένες επιθέσεις θα καταφέρει να πλήξει κατ’ αντίστοιχο τρόπο την Αθήνα. Κάτι που φαίνεται μέχρι στιγμής να μην επιτυγχάνεται. Ο Ερντογάν είχε συνάντηση με δύο Αμερικανούς γερουσιαστές οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, «μιλούν θετικά» σχετικά με τη στήριξή τους για την πώληση αεροσκαφών F-16 στη χώρα του. Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τους γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Κρις Κουνς. Όταν ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν απάντησε ότι θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός ηγέτης. Σύμφωνα με τα επίσημα προγράμματα και των δύο Προέδρων, δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι τώρα κάποια συνάντηση μεταξύ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερντογάν στον ΟΗΕ: Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο έθνη

Αυστηρή και άμεση ήταν η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, από τη Νέα Υόρκη, στους προκλητικούς ισχυρισμούς του Προέδρου της Τουρκίας κατά της Ελλάδας από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τις απαντήσεις του προς τον Ερντογάν από το ίδιο βήμα όταν θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 

Στα σχόλιά του ο Ν. Δένδιας τόνισε πως «οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες.

Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι «αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής». Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές. «Καταρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί», υπογράμμισε.