Αυτή τη φορά διεξήχθη μια κανονική τηλεμαχία στο στούντιο του ΡΙΚ, με τους τρεις μονομάχους να είναι πολύ πιο έτοιμοι, διαβασμένοι και σαφώς πιο προετοιμασμένοι από προηγουμένως, για να συγκρουστούν. Παρουσίασαν θέσεις (στο πλαίσιο πάντα μιας τηλεοπτικής συζήτησης), κατέγραψαν προτάσεις που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε κατοπινό στάδιο και έδωσαν αρκετή τροφή για περαιτέρω συζητήσεις.

Η ατζέντα καθορίστηκε εν πολλοίς από τις δηλώσεις απλών πολιτών που συνέλεξε το ΡΙΚ από διάφορες περιοχές της Κύπρου και κατ’ αυτόν τον τρόπο έριξε τροφή για συζήτηση. Αυτό που πρωτίστως ήθελαν να ακούσουν οι πολίτες από τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν θέσεις για το Κυπριακό, την οικονομία, την ακρίβεια, το μεταναστευτικό, τα σκάνδαλα, το μέλλον των νέων και την άμυνα του τόπου. Αυτά είναι και τα βασικά προβλήματα για τα οποία οι πολίτες θα απαιτούν αποτέλεσμα από τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από κάπου τρεις χιλιάδες λέξεις σημειώσεων κατά τη δίωρη συζήτηση στο ΡΙΚ, κρατήσαμε κάποια σημαντικά. Από την όλη συζήτηση υπήρξαν κάποιες στιγμές που ξεχώρισαν μέσα από έναν ζωντανό διάλογο, ο οποίος δεν είχε ξεφύγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην αρχή της συζήτησης ο Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις που είχαν προηγηθεί είχε αναφερθεί «στον κ. Μαυρογιάννη» και «στον άλλο υποψήφιο». Κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο επεσήμανε πως αυτό συνεχίζει να το κάνει ο κ. Νεοφύτου από την πρώτη μεταξύ τους συζήτηση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε ως κοινοπραξία συμφερόντων τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον ίδιο να υπενθυμίζει πως είναι με αυτά τα κόμματα που συνεργάστηκαν οι Γλαύκος Κληρίδης και Νίκος Αναστασιάδης για να εκλεγούν στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να επανέρχεται δηλώνοντας πως τόσο ο Γλαύκος Κληρίδης όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν υποψήφιοι του ΔΗΣΥ και δεν αρνήθηκαν την ταυτότητά τους για να το παίζουν ανεξάρτητοι. Επανερχόμενος ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε στον κ. Νεοφύτου θετικές αναφορές που είχε κάνει στο παρελθόν τόσο για την ΕΔΕΚ όσο και για το ΔΗΚΟ.

Κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε – επικαλούμενος πρόσφατη ομιλία του Κόλιν Στιούαρτ – πως ο διεθνής παράγοντας αναμένει να δει μια αξιόπιστη κυβέρνηση που να πείθει με τις θέσεις της και όχι μια κυβέρνηση από κόμματα που έχουν διαφορετικό προσανατολισμό στο Κυπριακό. Σηκώνοντας το γάντι ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τις αναφορές Αβέρωφ Νεοφύτου προσβλητικές για τον κυπριακό λαό και τόνισε πως «τον Πρόεδρο τον εκλέγει ο κυπριακός λαός» και ότι «πέρασαν οι εποχές των αποικιών που δίνονταν οδηγίες».

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, στο κεφάλαιο οικονομία χαρακτήρισε ως γενικότητες τα όσα υποστηρίζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να συνδέει τα όσα ο κ. Μαυρογιάννης έλεγε με τις θέσεις του ΑΚΕΛ, όπως στο θέμα της ΑΤΑ, υπενθυμίζοντάς του ότι ήταν εκείνη η κυβέρνηση που την κουτσούρεψε. Και απαντώντας στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του να εξεταστεί εκ νέου ο θεσμός, υπέδειξε πως σήμερα το 80% των εργαζομένων δεν παίρνει ΑΤΑ.

Στο κεφάλαιο Κυπριακό σχολιάζοντας αναφορές που είχαν προηγηθεί από «τον τέως διαπραγματευτή και τον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος» ο Νίκος Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε εάν και οι δύο θεωρούν πως τόσο καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε ούτε αξιοπιστία ούτε και έπειθε.

Στην πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό με την τοποθέτηση μιας προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε πως το ΕΣ δεν έχει τη δυνατότητα να διορίζει άτομα, ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που είχε ήδη γίνει σε Γενεύη και Κραν Μοντάνα, με Γιούνκερ και Μογκερίνι.

Στο κεφάλαιο ενέργεια, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε το γεγονός ότι το Ισραήλ ξεκίνησε μετά την Κύπρο έρευνες και ήδη έχει προχωρήσει, για να κληθεί από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να δώσει εξηγήσεις, γιατί μετά από 11 χρόνια η Κύπρος δεν κατάφερε ακόμα να έχει το δικό της φυσικό αέριο. Ο κ. Μαυρογιάννης υπέδειξε επίσης ότι από όλη την Ευρώπη η μόνη χώρα που δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο είναι η Κύπρος, η οποία έχει και δικό της.

Αντιπαράθεση Νεοφύτου-Χριστοδουλίδη υπήρξε και στο θέμα της άρσης του εμπάργκο από τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε πως η πλήρης άρση του εμπάργκο επιτεύχθηκε όταν τερματίστηκε η εξυπηρέτηση ρωσικών πλοίων και αυτό έγινε όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών ο Ιωάννης Κασουλίδης. Απαντώντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως ο τερματισμός ήταν συνέπεια των αποφάσεων της ΕΕ στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Υπήρχαν αιχμές Αβέρωφ Νεοφύτου κατά του τέως ΥΠΕΞ, ότι είχε συνταυτιστεί με τη Λευκορωσία και έναν από τους χειρότερος δικτάτορες της Ευρώπης, κάτι που συνεχίζει να βρίσκει συνεχώς μπροστά της η Κύπρος. Η απάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν ότι για τον τόπο του δεν έχει πρόβλημα να τσαλακωθεί προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Κύπρου και δεν έχει πρόβλημα να τον κατηγορούν γι’ αυτό.

Από τη συζήτηση δεν απουσίασε το θέμα των αποκαλύψεων για τους διαλόγους του Νίκου Χριστοδουλίδη και τα σχόλια εναντίον διαφόρων προσώπων, κυρίως πολιτικών. Απαντώντας στο κατά πόσο αντιμετωπίζει πρόβλημα συνεργατών, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έχει πολλούς συνεργάτες, πάρα πολλούς, και ικανούς συνεργάτες τους οποίους βλέπει μάλιστα κάθε μέρα. «Δυστυχώς», πρόσθεσε, «κάποιοι από αυτούς δεν μπορεί να εμφανιστούν για λόγους που είμαι σίγουρος όλοι γνωρίζετε γιατί υπάρχουν και θέμα εκφοβισμών, υπάρχουν και θέματα εκβιασμών. Κάποιοι θεωρούν ότι σκοράρουν πολιτικά με αυτό το θέμα και δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που υπάρχουν ευρύτερα για κυπριακή κοινωνία».

«Εγώ δεν θα ακολουθήσω αυτό το δρόμο», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Εγώ δεν θα σχολιάσω καν μια ιδιωτική επικοινωνία κανενός πολίτη. Αντιλαμβάνομαι γιατί γίνεται, αντιλαμβάνομαι γιατί προσπαθούμε να πάρουν τη συζήτηση σε άλλα θέματα όταν δεν θέλουμε να συζητούνται οι χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, όταν δεν θέλουμε να συζητούνται οι παρακολουθήσεις, όταν θέλουμε να συζητούνται προτάσεις αντισυνταγματικές».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν έδωσε οδηγίες για τους ψεύτικους λογαριασμούς, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως ό,τι έχει να απαντήσει το έχει απαντήσει. «Δεν θα υποβαθμίσω άλλο τον πολιτικό λόγο γιατί κάποιοι θεωρούν ότι σκοράρουν προεκλογικά. Γιατί σκοράρουν προεκλογικά; Είδαμε όλοι τις φωτογραφίες», πρόσθεσε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε πως αυτό που ο ίδιος θα ήθελε να ακούσει ήταν «ένα συγνώμη» και ότι δεν το έχει ακούσει μέχρι στιγμής.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου μίλησε για υπονοούμενα που ακούστηκαν και υπέδειξε: «Ξέρετε ποιος είμαι. Ότι έχω να πω το λέω ευθέως και δεν χρησιμοποιώ κάποιους άλλους είτε για να κτυπώ πολιτικούς μου αντιπάλους, ειτε να αποσυσπειρώνουν κόμματα. Απ’ εκεί και πέρα στη πολιτική συζήτηση πρέπει να κρατούμε επίπεδο και όπως είπε και ο κ. Μαυρογιάννης αν κάποιοι κάναμε λάθη το mea culpa δεν βλάπτει».