Δηλώνει αποφασισμένος αλλά και σίγουρος για νίκη στις προεδρικές εκλογές. Πιστεύει ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν πρόκειται να επιλέξουν πισωγύρισμα στη ζωή τους επιλέγοντας μία κυβέρνηση του ΑΚΕΛ με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ή μία κυβέρνηση αλαλούμ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Τονίζει πως κατέρχεται στις εκλογές για να τις κερδίσει και να συνεχίσει η χώρα την πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τονίζει ότι έχει ήδη έτοιμο τον σκελετό της ομάδας των συνεργατών του με τους οποίους θα κυβερνήσει και ξεδιπλώνει το όραμά του για την Κύπρο της επόμενης πενταετίας. Καταγράφει τα όσα πέτυχε η κυπριακή οικονομία την τελευταία δεκαετία και εστιάζει στα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης η οποία είναι η πληθυσμιακή ομάδα που πλήρωσε μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο κόστος, τραβώντας και το περισσότερο κουπί στις δύσκολες στιγμές, αναφέρει. 

Ο προεδρικός υποψήφιος του ΔΗΣΥ δίνει τις δικές του εξηγήσεις για τον ελέφαντα στο δωμάτιο, μιλά για τον Γλαύκο Κληρίδη και τον «κληριδισμό», όπως χαρακτηρίζει τις τέσσερις αρχές και αξίες τις οποίες, όπως λέει τους μεταλαμπάδευσε ο ιδρυτής του ΔΗΣΥ. Με αυτές τις αρχές και αξίες, σημειώνει, θέλει να κυβερνήσει, έχοντας δίπλα του ανθρώπους ικανούς, αλλά και που να συμμερίζονται αυτές τις αρχές και αξίες.

– Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία μιας μακράς προεκλογικής. Ποια ανάγνωση κάνετε του πολιτικού σκηνικού; Ποιες είναι οι στοχεύσεις σας;

– Μία είναι η στόχευση. Να μιλήσουμε πολιτικά για τη χώρα μας. Για το Κυπριακό, την οικονομία, την κοινωνική πολιτική, το μεταναστευτικό, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη, αλλά και με ποιους τρόπους θα πετύχουμε όλα αυτά που αποτελούν το όραμά μας για την Κύπρο. Επιπλέον, θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε, και ο κάθε υποψήφιος, και με ποιους θα κυβερνήσουμε αυτό τον τόπο. Διότι ο λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει και εμείς την υποχρέωση να μην πάμε στις κάλπες με κρυφές ατζέντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

– Με ποιους θα κυβερνήσετε; Χρειάζονται και συνεργασίες και ο ΔΗΣΥ φαίνεται απομονωμένος πολιτικά.

– Ο ΔΗΣΥ ήταν στην εξουσία από το 2013 μέχρι και σήμερα και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε. Να σας θυμίσω ότι τη μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου αυτής, ως κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, πετύχαμε να βγάλουμε τη χώρα από το μνημόνιο, να μεταστρέψουμε την οικονομία από την ύφεση σε θετικότατους ρυθμούς ανάπτυξης το 2022. Στο 6%, κατά πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο ανάπτυξης της Ευρωζώνης, και με πλεονάσματα. 

– Εκφράζετε μία αισιοδοξία για ανατροπή των δημοσκοπήσεων. Από πού αντλείτε αυτή την αισιοδοξία;

– Εμείς κατεβήκαμε σε αυτές τις εκλογές για να κερδίσουμε και θα τις κερδίσουμε. Και να έχετε υπόψη ότι είναι εκλογές δύο γύρων. Θα είμαστε δυνατά στον β’ γύρο και η δεύτερη Κυριακή είναι νέες εκλογές. 

– Ναι, αλλά με ποιο θα κάνετε συνεργασία στον β’ γύρο;

– Εμείς θα είμαστε στον β’ γύρο και θα κερδίσουμε τις εκλογές. Από εκεί και πέρα ποιος θα είναι ο δεύτερος στον β’ γύρο δεν είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας. Εμείς κοιτάμε πώς θα πάμε δυνατά στον β’ γύρο. Κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποιο θα είναι το δίδυμο στον β’ γύρο. Το 2008 είχε δημοσκόπηση που έδειχνε ότι υπήρχε ενδεχόμενο ο μακαριστός Τάσσος Παπαδόπουλος, να κέρδιζε από τον α΄γύρο. Και όλες οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν αδιαφιλονίκητο πρώτο. Έμεινε εκτός β’ γύρου. Αλλά ακόμα και σήμερα, βλέπουμε στις ΗΠΑ τι έγινε ενώ οι δημοσκοπήσεις μιλούσαν για κόκκινο τσουνάμι. Αλλά για να μείνουμε στα δικά μας. Τελευταία εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τον ΔΗΣΥ στο 18%-19%. Ο ΔΗΣΥ ήρθε πρώτο κόμμα με τη μέγιστη διαφορά από το δεύτερο κόμμα από την ύπαρξη του κομματικού συστήματος στην Κύπρο. Πήρε 28%.

 

 

 

– Η παραφιλολογία για το plan B πώς προέκυψε;

– Για τον ΔΗΣΥ για οποιοδήποτε θέμα από τον καιρό της ίδρυσής του, δεν υπήρξε plan B. Δεν υπάρχει plan B για το Κυπριακό γιατί δεν έχουμε δεύτερη Κύπρο. Δεν υπάρχει plan B διότι ένας είναι ο Συναγερμός. Ένας είναι ο υποψήφιος. Και η επιλογή του κυπριακού λαού στο τέλος της ημέρας είναι μεταξύ του να μείνει ο ΔΗΣΥ Κυβέρνηση και εγγυητής της ασφάλειας και της σταθερότητας, είτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το διασπασμένο κέντρο με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ή το κόμμα της Αριστεράς με τον Μαυρογιάννη θα είναι στην εξουσία. Μου δίνεται όμως η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ένα αξίωμα της Δημοκρατίας. Και αυτό είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από τις οποίες ο λαός επιλέγει ποιος θα τον κυβερνά και ποιος θα ασκεί τον έλεγχο στην εξουσία. Και αυτό το αξίωμα για εμάς είναι πολιτικό ευαγγέλιο. Εμείς πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές. Και στην Κυβέρνησή μου θα έχω ασφαλώς ανθρώπους εγνωσμένου κύρους και καταξιωμένους στην κοινωνία, αλλά οι οποίοι όμως θα ασπάζονται τις αρχές και αξίες με τις οποίες θέλω να κυβερνήσω. 

Δεν πρόκειται να κάνω κυβέρνηση αλαλούμ και να έχω στη μία μεριά τους κυνηγούς και στην άλλη τους Οικολόγους. Θα έχω ανθρώπους από την κοινωνία εγνωσμένου κύρους, αλλά και στελέχη του κόμματος και υπουργούς της Κυβέρνησης που πιστεύουν και ασπάζονται το πρόγραμμά μας.  

Απ’ εκεί και πέρα, με ξέρετε καλά. Μην με πάρετε ως υπερόπτη. Θα κερδίσουμε τις εκλογές, διότι είναι δύσκολα τα πράγματα και δεν πιστεύω ότι οι πολίτες θα διακινδυνέψουν πισωγύρισμα. Διότι μπροστά μας έχουμε ένα ναρκοπέδιο και αυτό το λέω όχι γιατί παίζω με τον φόβο, αλλά η αναγνώριση του κινδύνου είναι σημαντικό προσόν σε ένα πολιτικό ηγέτη. Αλλά παρά το ναρκοπέδιο που έχουμε απέναντί μας θα το περάσουμε με ασφάλεια και θα κάνουμε ακόμα πιο δυνατή την Κύπρο μας, έχοντας και το κληροδότημα του Νίκου Αναστασιάδη, το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέλω όμως να πω και το εξής: Επειδή υπάρχει μία παραφιλολογία πως ακόμα και εάν είναι κάποιος άλλος στην εξουσία, που να μην έχει την εμπειρία ή την  αποτελεσματικότητα διαχείρισης της κατάστασης, θα είναι εκεί ο Αβέρωφ και ο ΔΗΣΥ ως εγγυητές. Σε αυτή την περίπτωση ο ΔΗΣΥ θα είναι μια πάρα πολύ υπεύθυνη αντιπολίτευση. Όπως είμαστε και το 2008 – 2013. Βγαίναμε μπροστά και τότε, αλλά δεν αποσοβήσαμε τον κίνδυνο, διότι ήταν άλλος στο τιμόνι. Ε, φανταστείτε στο τιμόνι να είναι κάποιος που θα έχει πίσω του μια κοινοπραξία κομμάτων που δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Λοιπόν σε αυτήν την κυβέρνηση αλαλούμ δεν μπορεί οποιοσδήποτε να φορτώσει στον ΔΗΣΥ να είναι ο εγγυητής τους. 

– Άρα είναι ξεκάθαρο. Ή ο ΔΗΣΥ θα είναι Κυβέρνηση με Πρόεδρο εσάς ή θα είστε αντιπολίτευση;

– Βεβαίως. Αυτή είναι η Δημοκρατία.

– Ο ελέφαντας έφυγε από το δωμάτιο;

– Εμείς στον ΔΗΣΥ δεν κρύψαμε ποτέ τις οποιεσδήποτε μικρές ή άλλες διαφορές μας. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα. Από το 1976 μέχρι σήμερα υπήρχαν κάποιες διαφορές. Αυτό έγινε και όταν ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Όμως εμείς, επειδή μας ενώνουν οι τέσσερις αρχές που έχουμε πει, πάντα τα κουβεντιάζουμε και βρίσκουμε λύσεις. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μπορούσαμε να τα βρίσκαμε χωρίς να τα συζητούμε δημόσια. Θα ήταν ίσως και το σοφότερο. Σημασία όμως έχει ότι εμείς δεν κρύβουμε τις διαφωνίες κάτω από το χαλί και με πολιτικό τρόπο βρίσκουμε τον τρόπο να κοιτάζουμε το καλό της πατρίδας και της παράταξης.

 

 

 

«Εμείς ξέρουμε να κουμαντάρουμε την οικονομία»

– Τι περισσότερο θα φέρετε εσείς που δεν κατάφερε αυτή η Κυβέρνηση; Είναι ένα ερώτημα που ακούγεται και από αντιπάλους σας, αλλά και από πολλούς πολίτες. Στα προβλήματα της καθημερινότητας, την ακρίβεια, τι απαντήσεις έχετε και γιατί δεν τις εφαρμόσατε μέχρι τώρα;

– Θα σας πω καταρχήν τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Το 2013 παραλάβαμε δημοσιονομικό έλλειμμα €1 δισ. το χρόνο, 6% ύφεση, 18% ποσοστό ανεργίας, κοινωνικά παντοπωλεία και οι πλείστες επιχειρήσεις με προβλήματα βιωσιμότητας. Περπατούσε ο κόσμος στις εμπορικές οδούς και έβλεπε τα περισσότερα καταστήματα κλειστά. Χτίσαμε ξανά την οικονομία. Σήμερα ο Κύπριος πολίτης έχει ΓεΣΥ. Χωρίς δυνατή οικονομία δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ΓεΣΥ. Μειώσαμε τη θητεία της ΕΦ από 26 μήνες σε 14 και παράλληλα επειδή είχαμε δυνατή οικονομία διατηρήσαμε αλλά και αυξήσαμε το αξιόμαχο της ΕΦ προσλαμβάνοντας τους ΣΥΟΠ. Εφαρμόσαμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, φέραμε τη σύνταξη χηρείας για τους άνδρες. Χωρίς καλά δημόσια οικονομικά θα μπορούσαμε να τα κάνουμε αυτά; Το κοινωνικό κράτος των 800 εκατ. ευρώ σήμερα είναι ένα κοινωνικό κράτος του €1,3 δισ. Δηλαδή πάνω από 50% αύξηση. Αποκαταστάθηκαν όλες οι κοινωνικές περικοπές του 2012. Από την 1.1.2023 θα αποκατασταθούν όλες οι μειώσεις που αφορούσαν το μισθολόγιο στο δημόσιο, ημιδημόσιο και στον τομέα της ΤΑ. Παράλληλα με όλα αυτά έχουμε 45% αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες του κράτους. Η οικονομία μας ήταν στα «σκουπίδια», σήμερα είναι σε επενδυτική βαθμίδα.

Προχωρήσαμε την ίδια ώρα σε σωρεία άλλων μεταρρυθμίσεων: Της Δημόσιας Υπηρεσίας, της Δικαιοσύνης, του Συνταγματικού και Ανώτατου Δικαστηρίου, του Εφετείου, του Ναυτοδικείου του εμπορικού Δικαστηρίου. Εφαρμόσαμε τον κατώτατο μισθό για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξέρω τι θα με ρωτήσετε. Λύθηκαν τα προβλήματα του κόσμου; Η απάντηση είναι ότι δεν λύθηκαν τα προβλήματα του κόσμου, αλλά μετά βεβαιότητας μπορώ να πω ότι η σημερινή κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι παραλάβαμε μία χρεοκοπημένη οικονομία, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία πανδημία. Και εδώ θέλω να πω το εξής: Θα μπορούσαμε να δώσουμε €2 δισ., για στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων στο lockdown, εάν δεν είχαμε δυνατή οικονομία; Άρα, σε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, αυτό που λέω είναι ότι εμείς ξέρουμε να κουμαντάρουμε την οικονομία. Το αποδείξαμε στην πράξη. Για αυτό και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διακινδυνέψουμε την πορεία της σταθερότητας και της ασφάλειας για να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα με στοχευμένη βοήθεια. 

– Αναφέρεστε σε οικονομικές επιτυχίες όμως που για τον μέσο πολίτη ακούγονται ξένα όλα αυτά. Η καθημερινότητα του είναι δύσκολη. Είναι αντιμέτωπος με την ακρίβεια και δεν νιώθει μέρος αυτής της οικονομικής επιτυχίας που παρουσιάσατε. Τι απαντάτε;

– Μην νομίζετε ότι δεν κατανοούμε ότι υπάρχει πρόβλημα, Αυτό που δεν κατανοώ είναι να κάνει κριτική το ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Όταν κυβέρνησε χωρίς κρίση ενέργειας, χωρίς πληθωρισμό του 10%, χωρίς πανδημία και χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία, μας οδήγησαν σε πτώχευση και ο αξιοπρεπής Κύπριος πολίτης ήταν στις γραμμές των κοινωνικών παντοπωλείων. Απλώς να φανταστούμε πώς θα μπορούσαμε να στηρίξουμε το κάθε νοικοκυριό στον λογαριασμό του ρεύματος, εάν τα οικονομικά του κράτους ήταν στο επίπεδο του 2012. Διότι δεν ευθύνεται ο Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ επειδή ο Πούτιν έκανε πόλεμο και εκτοξεύτηκαν οι τιμές του πετρελαίου και του μαζούτ. Και γίνεται κριτική από αυτούς που δεν ξέρουν ή δυσκολεύονται να κατονομάσουν τη βία και τον πόλεμο και τις αιτίες της εκτόξευσης τους πληθωρισμού. Κάναμε πακέτα στήριξης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε στοχευμένα ακόμα περισσότερο. Την ακρίβεια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και θα επαναλάβω πως αντιμετωπίζεται. Πρώτα πρέπει να κρατηθεί η Οικονομία ισχυρή. Κρατά τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα για να μπορεί αν χρειαστεί να δανειστείς πέραν από τα περισσεύματα σου για να στηρίξεις. Από εκεί και πέρα, έχοντας διασφαλίσει αυτά, έχει συγκεκριμένα προγράμματα και για τις αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, αλλά στηρίζουμε και τη μεσαία τάξη. Με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες και για περίοδο ενός έτους -για το 2023- θα προσδιορίσουμε φορολογική ελάφρυνση προς όφελος όσων έχουν ετήσιο εισόδημα από €19.500 έως €28.000. Για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο των €19.500 και δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος θα προσδιορίσουμε αντίστοιχη ελάφρυνση στις συνεισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίες θα αναπληρωθούν από το κράτος, και πάλι για περίοδο ενός έτους. Επίσης έχουμε καταθέσει ήδη την πρότασή μας για στήριξη και της μεσαίας τάξης η οποία διαχρονικά διασφαλίζει τη δυνατότητα να έχουμε μια ισχυρή οικονομία.

Είναι έτοιμος ο κορμός των συνεργατών μου

– Στους συνεργάτες σας καταλήξατε; 

– Πιστεύετε, γνωρίζοντας τον Αβέρωφ, ότι περιμένει τη νύκτα των εκλογών να του δώσουν λίστες για να αποφασίσει τους συνεργάτες του και ποιοι θα είναι οι άνθρωποι με τους οποίους θα συνεργαστεί; 

– Μπορεί να περιμένετε και τις συνεργασίες του β’ γύρου…

– Ο κορμός και ο σκελετός είναι έτοιμος.

– Νιώθετε προδομένος από κάποια άτομα;

– Αυτός είναι ο ορισμός της πολιτικής αγαπητέ μου. Αν δεν υπήρχαν διασπαστές, δεν θα κατανοούσαμε την αξία της ενότητας.

– Αν το συγκεκριμενοποιήσουμε στην περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, στον οποίο προτείνατε και θέση εκ των εξ απορρήτων σας συνεργατών…

– Υπήρξε απόφαση του Πολιτικού Γραφείου να ήταν διευθυντής του γραφείου μου και εκπρόσωπος Τύπου. Δικαίωμα του οποιουδήποτε να βάλει υποψηφιότητα και να ζητά την ψήφο του λαού. Αυτό το οποίο δεν συνάδει με το δικό μας πολιτικό ήθος, είναι ότι δεν μπορεί να είναι κάποιος απέναντι από το ΔΗΣΥ και να επικαλείται τη συναγερμική του ταυτότητα, συμπράττοντας με αυτούς που ύβριζαν την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Γι’ αυτό το επαναλαμβάνω: Δεν έχει καμία σχέση με τον ΔΗΣΥ. Είναι απλά διασπαστής.

– Την περασμένη Κυριακή ήταν το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη. Κάνετε συχνά αναφορά στις παρακαταθήκες του ιδρυτή του κόμματος. Πώς βλέπετε όμως τη συνέχεια αυτής της παράταξης; Δεν βλέπετε ότι πρέπει να πάτε ένα βήμα παρακάτω;

– Ο ΔΗΣΥ στηρίζεται σε τέσσερις αρχές. Το κληροδότημα του Κληρίδη είναι ο «κληριδισμός». Δηλαδή αυτές οι τέσσερις αρχές και αξίες: Πρώτον, η μάχη για επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς συμβιβασμό με το status quo και τη διχοτόμηση, δεύτερο ο δυτικός και ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, τρίτον, ελεύθερη και δυνατή οικονομία με κοινωνικές ευαισθησίες και τέταρτον, αξιοπρεπείς πολίτες. Αυτά υπηρετούμε μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο ΔΗΣΥ και με αυτές τις αρχές πάμε στις εκλογές. Όσοι ασπάζονται αυτές τις αρχές θέλουμε τη στήριξη τους,. Όσοι δεν τις ασπάζονται έχουν οποιαδήποτε άλλη επιλογή. Αλλά δεν υπάρχει άλλη υποψηφιότητα που να εκφράζει τον κληριδιτισμό και τις τέσσερις βασικές αρχές και αξίες.