«Θεώρησα χρέος μου να απευθυνθώ στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Ως υποψήφιος Πρόεδρος, θα ήμουν ανακόλουθος αν δεν έθετα το θέμα», υποστήριξε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για το Κράτος-Δικαίου, αναφερθείς στην επιστολή, που απέστειλε προς την Αρχή, σχετικά με την ανάγκη διερεύνησης των ισχυρισμών του Μακάριου Δρουσιώτη. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως δεν πρόκειται για καταγγελία, αλλά για έκφραση της πεποίθησής του ότι δεν γίνεται να εκδίδεται αυτό το βιβλίο και να τηρείται σιγήν ιχθύος.

Εξέφρασε ακόμη ικανοποίηση για τη σημερινή συνάντηση, που είχε με τα πρόσωπα της Αρχής, επισημαίνοντας ότι «είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση κι έχω την εκτίμηση ότι η Αρχή αποτελείται από ανθρώπους ικανότατους και είμαι βέβαιος πώς θα προχωρήσουν σε διερεύνηση του ζητήματος. Έδειξαν ότι θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους».

 Ερωτηθείς πώς μπορεί να εμπιστεύεται μια Αρχή, τα μέλη της οποίας διορίστηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επανέλαβε πως «θα ήταν αδιανόητο, ενώ μιλάμε για καταπολέμηση της διαφθοράς, την ίδια ώρα να κυκλοφορεί ένα βιβλίο, με όλες αυτές τις αναφορές και να μη γίνεται διερεύνηση».  

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να προδικάσουμε, υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας», ενώ έστειλε σαφές μήνυμα ότι «θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς κι εκεί όπου είναι εφικτό, πρέπει να υπάρξει και τιμωρία». Παράλληλα υπέδειξε ότι «η επιστολή μπορεί να αποτελέσει κι εφαλτήριο, ώστε να αποδείξει η Αρχή κατά της Διαφθοράς το τι αξίζει. Πρέπει να δίνουμε σε όλους τους ανθρώπους τη δυνατότητα να δείξουν το τι μπορούν να κάνουν».

«Όταν διάβαζα το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, είχα την αίσθηση ότι ήταν σαν να διαβάζω μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας και αυτό το συναίσθημα με οδήγησε στο να λέω ότι κάτι πρέπει να γίνει. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υπέδειξα, ούτε κατήγγειλα κάτι», σημείωσε ακολούθως, τονίζοντας ότι «αν θέλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία μας και στους θεσμούς, πρέπει τέτοιοι ισχυρισμοί να διερευνώνται».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βάζει μπροστά τη διαφθορά ο Μαυρογιάννης

 Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίδειξη από πλευράς του «ετεροχρονισμένης ευαισθησίας», ανέφερε ότι «περιμένω κάποιον να μου υποδείξει τι σημαίνει ετεροχρονισμένη», συμπληρώνοντας ότι «κυκλοφορεί ένα βιβλίο τον Οκτώβριο και αναμένεις να υπάρξει μια συζήτηση. Δεν είμαι εδώ για να προωθήσω το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, αλλά θεωρώ ότι χρήζει διερεύνησης».  

Παράλληλα υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, υποδεικνύοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με την εσωτερική διακυβέρνηση του τόπου, «με την οποιανδήποτε εσωτερική διαχείριση της τελευταίας δεκαετίας»  και σημείωσε ότι «αν πάτε σε συνεντεύξεις μου,  θα δείτε ότι δεν υπάρχει καμιά ανακολουθία».

Ερωτηθείς καταληκτικά για το χρονικό διάστημα, που αναμένει για ολοκλήρωση της έρευνας, επεσήμανε ότι «χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, που μπορεί να πάρει και ένα ολόκληρο χρόνο», τονίζοντας ότι αυτό καταδεικνύει πως δεν υπάρχει προεκλογική σκοπιμότητα για εκμετάλλευση του ζητήματος και των αποτελεσμάτων της έρευνας της Αρχής.