Δεν μπορεί μια γυναίκα να αδικείται επειδή θα γίνει μητέρα, είπε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής, η οποία συζήτησε το θέμα της διάκρισης λόγω φύλου στους όρους αγοράς υπηρεσιών για διδασκαλία στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης.

Ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, ότι για το θέμα των γυναικών υπαξιωματικών, έχει οριστεί στις 21 Απριλίου 2023 συνάντηση μαζί με τον Υπουργό Άμυνας παρουσία και της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Επιτρόπου Ισότητας, προκειμένου να δουν πώς θα επιλυθεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο το θέμα, το οποίο προέκυψε και απασχόλησε κατά επανάληψη την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κα. Χαραλαμπίδου, στις δηλώσεις της για το σημερινό θέμα της Επιτροπής είπε ότι «έχουμε σοβαρό θέμα παραβίασης και διάκρισης στη βάση του φύλου».

«Να πω ότι οι γυναίκες εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα επιμορφωτικά κέντρα λόγω μητρότητας στερούνται μοριοδότησης. Σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας μας είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αναδρομική διόρθωση της αδικίας που το ίδιο το κράτος προκάλεσε σε αυτές τις γυναίκες, γιατί λέει κάποιοι άλλοι έχουν έννομο συμφέρον, οι οποίοι βρίσκονται στον κατάλογο. Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοίκησης θα πρέπει να υπάρξει αναδρομική διόρθωση», πρόσθεσε.

Η κα. Χαραλαμπίδου υπενθύμισε ότι «το ίδιο πρόβλημα είχαμε και με τις υπαξιωματικούς όπου και τότε ενώ η Επίτροπος Διοίκησης είχε μια άποψη, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε άλλη άποψη».

«Για αυτό και όταν ο Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας σήμερα είπε ότι θα προσφύγει στη Νομική Υπηρεσία για συμβουλή και κατά πόσο μπορεί να διορθωθεί αυτό το λάθος, ως Επιτροπή του ζητήσαμε να υπενθυμίσει τον Γενικό Εισαγγελέα ότι οι αποφάσεις της Επιτρόπου είναι δεσμευτικές, ως εκ τούτου δεν ήταν θέμα άποψης η γνωμάτευση του αλλά θέμα πώς θα διορθωθεί το πρόβλημα σε επίπεδο αναδρομικής ισχύος… Δεν μπορεί μια γυναίκα να αδικείται επειδή θα γίνει μητέρα. Δεν μπορεί να καταπατούνται τα δικαιώματα της επειδή θα γίνει μητέρα», συμπλήρωσε.

Και όταν, συνέχισε η κα. Χαραλαμπίδου, το λάθος προέκυψε από τις αποφάσεις του ίδιου του κράτους, τότε το κράτος έχει την ευθύνη να διορθώσει το θέμα.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, σε δηλώσεις της είπε ότι για να πάρει κάποιος ολόκληρη μονάδα διδακτικής εμπειρίας στα εν λόγω προγράμματα θα πρέπει να εργάζεται τουλάχιστον για πέντε μήνες από τους εννιά μήνες εργοδότησης.

«Ωστόσο, αυτό το κριτήριο έχει αλλάξει για το 2021, 2022, όπου το Υπουργείο αποφάσισε ότι για να δοθεί αυτή η μονάδα θα πρέπει να εργάζεται συνολικό χρόνο που να υπερβαίνει τους πέντε μήνες. Οπότε το κριτήριο αυτό στην πραγματικότητα πλήττει κυρίως και δυσανάλογα τις γυναίκες που άσκησαν το δικαίωμα τους σε άδεια μητρότητας ή και τις αποτρέπει από την εγκυμοσύνη και τη λήψη της άδειας μητρότητας. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στην ανάλογη διαβούλευση με τη Νομική Υπηρεσία και την Επίτροπο Διοίκησης για να επιλυθεί το θέμα αυτό», συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι η Επίτροπος Διοικήσεως έχει εκφράσει γνώμη ότι υπήρξε άνιση μεταχείριση των γυναικών για λόγους που έχουν σχέση με μητρότητα.

«Επειδή έχουμε δει και στον παρελθόν θέματα αλλαγής όρων εργασίας στα οποία μετά από χρόνια δημιουργούν τεράστια προβλήματα όπως τις γυναίκες υπαξιωματικούς, καλέσαμε το Υπουργείο Παιδείας άμεσα σε συνομιλία με την Επίτροπο Διοικήσεως αλλά και τη Νομική Υπηρεσία να βρουν τρόπους για να αρθεί αυτή η αδικία, γιατί δυστυχώς σε αυτό το κράτος κάτω από την κάλυψη διαφόρων μορφών συμβάσεων παραβιάζεται από το ίδιο το κράτος το δικαίωμα των εργαζομένων», πρόσθεσε.

Στην προκειμένη περίπτωση, συνέχισε η κα. Ατταλίδου, στοχοποιείται η μητρότητα εφόσον αφορά μόνο τις γυναίκες.

«Είναι θέμα ανισότητας και θεωρώ ότι όταν η Επίτροπος Διοικήσεως εκφράσει άποψη για θέματα ισότητας είναι δεσμευτικές. Άρα αυτές οι απόψεις της Επιτρόπου που καταγράφονται σε αυτή την έκθεση, αναμένουμε από το κράτος, το Υπουργείο Παιδείας συγκεκριμένα, να βρει τρόπο να τις εφαρμόσει για να αρθεί αυτή η αδικία εις βάρος των γυναικών για να μην έχουμε στο μέλλον την ίδια κατάληξη, όπως έχουμε με τις γυναίκες υπαξιωματικούς που για 20 χρόνια πλέον βασανιζόμαστε για το πώς θα αρθεί αυτή η αδικία εις βάρος τους», κατέληξε.

ΚΥΠΕ