Στο Ανώτατο Δικαστήριο θα οδηγηθεί σήμερα το πρωί ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας Κενάν Αγιάς, καθώς στις 11:00 είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της έφεσής του, κατά της πρωτόδικης απόφασης για έκδοσή του στη Γερμανία. Ο Αγιάς διανύει την έκτη μέρα της επ’ αόριστον απεργίας πείνας που ξεκίνησε την Πέμπτη 4 Μαΐου μέσα στις Κεντρικές Φυλακές. Την Παρασκευή, επτά Κούρδοι ξεκίνησαν δική τους απεργία πείνας έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, προς έκφραση αλληλεγγύης στον συμπατριώτη τους. Μετά την πρωτόδικη απόφαση της 19ης Απριλίου, η υπόθεση πήρε αρκετά μεγάλες διαστάσεις, με τα τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ να ζητούν την έκδοση του Κούρδου αγωνιστή στην Τουρκία.

Ο Κενάν Αγιάς συνελήφθη βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος που εξέδωσαν οι γερμανικές Αρχές, με την υπόνοια της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Θέση της υπεράσπισής του είναι πως εναντίον του ιδίου δεν υπάρχει τεκμήριο για αξιόποινη τρομοκρατική δράση και ότι οι αναφορές εναντίον του είναι αόριστες, ενώ η κατάσταση μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με κριτήρια τρομοκρατίας, αλλά ως ένοπλη σύγκρουση. Ο Αγιάς, σε πολλές του δηλώσεις από την 15η Μαρτίου όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, υπογραμμίζει ότι η υπόθεσή του δεν είναι προσωπική και η κυπριακή Δικαιοσύνη καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει τη γενοκτονική πολιτική της Άγκυρας τόσο στην Κύπρο, όσο και στο Κουρδιστάν.

Με την έναρξη της απεργίας πείνας, η διεύθυνση των Φυλακών μετέφερε τον Κούρδο αγωνιστή στην απομόνωση και απαγόρευσαν την επικοινωνία με τους οικείους του. Σχετική έκθεση εξέδωσε η Επίτροπος Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη την Παρασκευή, καλώντας τις αρχές των Φυλακών να διαφυλάξουν και να αναγνωρίσουν τα νόμιμα δικαιώματα του Αγιάς. 

Εξάλλου, ο Αγιάς μεταφέρεται στο Ανώτατο εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 μπροστά από το κτήριο.