Οι τουρκικές εκλογές είχαν από καιρό αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό και κυρίως τους τρίτους, οι οποίοι δήλωναν αδυναμία κινήσεων ένεκα των εξελίξεων στην Τουρκία. Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν προς το τέλος τους εκείνο το οποίο οι πλείστοι (εξαιρουμένης της τουρκικής πλευράς) επιθυμούν είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία προκειμένου να σημειωθεί κινητικότητα στο Κυπριακό ευθύς μετά τις εκλογές.

Η Λευκωσία, όπως καταγράφεται μέσα από τις συναντήσεις και τις τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, καθώς και άλλων αξιωματούχων, επιθυμεί να μην υπάρξουν οποιαδήποτε κενά είτε αυτά αφορούν πρωτοβουλίες και κινήσεις, είτε έχουν να κάνουν με τοποθετήσεις μέσω επίσημων εγγράφων των Ηνωμένων Εθνών. Η κυπριακή κυβέρνηση βλέπει κάποια αρνητικά σημάδια όσον αφορά τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. 

Στη χθεσινή συνάντηση με τον Κόλιν Στιούαρτ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε στο θέμα των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υποδεικνύοντας – σύμφωνα με πληροφορίες μας – πως σ’ αυτές δεν θα πρέπει να υπάρξουν οποιαδήποτε κενά ή παραλείψεις σ’ ό,τι αφορά τη μορφή λύσης του προβλήματος. Η προσέγγιση του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών κάθε άλλο παρά ικανοποιεί στην κυπριακή κυβέρνηση, καθώς είχε αφήσει να φανεί πρόθεση παράλειψης της όποιας αναφοράς στη μορφή λύση με πρόσχημα τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς. 

Η χθεσινή συνάντηση και η άσκηση στην οποία υπέβαλε ο ΠτΔ τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ δίνει την ευκαιρία στην κυπριακή κυβέρνηση να κινηθεί έγκαιρα ώστε οι εκθέσεις Γκουτέρες να μην αφήνουν τα όποια κενά τα οποία θα δημιουργήσουν ένα αρνητικό δεδομένο.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης άκουσε τον Κόλιν Στιούαρτ να τοποθετείται θετικά στο ρόλο που μπορεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο  Κυπριακό. Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον ΠτΔ, ο Κ. Στιούαρτ ανέφερε ότι και οι δύο βλέπουν μια ευκαιρία τους επόμενους μήνες όταν τερματιστεί αυτή η περίοδος εκλογών στην περιοχή. Και οι δυο συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ωθήσουμε ουσιαστικά τα πράγματα προς τα μπρος».

Ερωτηθείς για τις επαφές που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Στιούαρτ είπε πως η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ήταν επίσκεψη γνωριμίας και πως αυτό ήταν το πρώτο του ταξίδι εκεί.  «Συνάντησα διάφορα άτομα προκειμένου να συστηθώ σε αυτά και να τα ακούσω. Αλλά σίγουρα υπάρχει πολλή στήριξη στις Βρυξέλλες σε αυτή την ιδέα ότι φτάνει η στιγμή κατά την οποία πρέπει να δώσουμε άλλη μια ώθηση», ανέφερε. Σημείωσε, ακόμη, πως ο ίδιος ανέφερε στους κοινοτικούς αξιωματούχους πως τα ΗΕ θεωρούν ότι η ΕΕ αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο στο Κυπριακό.

«Εργαζόμαστε στενά από κοινού για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης επί του εδάφους και όπως και στο παρελθόν η ΕΕ πάντα παρέχει σημαντική πολιτική και τεχνική υποστήριξη», ανέφερε. Πρόσθεσε πως «ωστόσο, όπως γνωρίζουμε, οποιαδήποτε συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδικασία διαμεσολάβησης, σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, απαιτεί τη συναίνεση από όλους τους ενδιαφερόμενους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφέρθηκε στην πλήρη ετοιμότητα της κυβέρνησης για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Παράλληλα ο εκπρόσωπος υπογράμμισε εκ νέου τη θέση πως η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να είναι καταλυτική στις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, ενώ σημείωσε, πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επανέλαβε τη βούλησή του για συνάντηση σε κοινωνικό επίπεδο με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει οποιεσδήποτε ενδείξεις πως ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως «οι τελευταίες δεκαετίες μας έχουν διδάξει ότι γενικά η στάση της Τουρκίας ιδιαίτερα ως προς το θέμα του Κυπριακού δεν διαφοροποιείται σε σχέση με την ηγεσία της».