Στη χρονική συγκυρία που ολόκληρος ο πλανήτης έχει ήδη μπει σε ένα φαύλο κύκλο πολέμων αλλά και μικρότερων συγκρούσεων που μαίνονται σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία αλλά και στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες που ο ακραίος φανατισμός έλυσε τα ζωνάρια, ζώστηκε άρματα και εξολοθρεύει αδιακρίτως είτε σαν στρατός συντεταγμένος είτε σαν τρομοκρατική οργάνωση, διερωτάται ένας άνθρωπος της κοινής λογικής πού και πως θα καταλήξει αυτή η άκρως επικίνδυνη γόμωση.

Στο δυτικό πολιτικό κόσμο από τη στιγμή που τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα άρχισαν να μην είναι πια η εναλλακτική στην εξουσία των συντηρητικών κομμάτων και μπήκαν σε τροχιά συρρίκνωσης, η διαδικασία «αποφλοίωσης» και των δεξιών συντηρητικών κομμάτων έγινε αναπόφευκτη καθότι ήταν πια δύσκολο να «συντηρηθούν» στο κενό. Όπως αναπόφευκτη και μοντέρνα έγινε και η εμφάνιση άλλων, κυρίως ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων, που ανιστόρητο καθώς έγινε το μεγάλο κομμάτι της νεότερης γενιάς του πλανήτη, θεωρεί το φασισμό και το ναζισμό «άθλημα πνεύματος» που συνοδεύεται και από το license to kill (άδεια να σκοτώνει) το ό,τι ξένο. 

Υπό αυτάς τας περιστάσεις, αναπόφευκτο είναι στις εκλογές να επιπλέουν φελλοί, οι οποίοι «στολίζουν» κοινοβούλια, κυβερνούν χώρες και δημαρχεύουν πόλεις. Φελλοί αλλά και τρελοί και δικτάτορες που μπορεί και να περάσουν στα χέρια τους όπλα μαζικής καταστροφής. Φυσικά δικτάτορες υπάρχουν πολλών αποχρώσεων και πνευματικών δυνατοτήτων αρκετοί των οποίων μπορούν και κρύβουν τις αντιδημοκρατικές τους μεθοδεύσεις πίσω από ερμηνείες νομοθετημάτων και πάγωμα νόμων, ενώ θεσμοί  ποιούν την νήσσαν, υπηρετώντας εκείνον που τους ανέβασε στο θώκο που έλαβαν δια της σιωπής. Κλασσική περίπτωση το δίδυμο Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Κι επειδή θυμήθηκα ότι στη συζήτηση των προϋπολογισμών του κράτους τον Δεκέμβριο στη Βουλή, άκουσα από το ραδιόφωνο την κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου να σημειώνει εύστοχα κάποια σημεία, αναζήτησα την ομιλία της και εντόπισα επακριβώς τι είπε:

«Να θυμίσω ότι και οι τρεις υποψήφιοι κατά τις προεδρικές εκλογές, αναγνωρίζοντας αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας του θεσμού και αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού, δεσμεύτηκαν για καθοριστικές αλλαγές στη Νομική Υπηρεσία και στα καθήκοντα του Εισαγγελέα. Είναι προφανές ότι πιο εύκολα δίνονται οι υποσχέσεις στην προεκλογική περίοδο – δυσκολότερα τηρούνται στη συνέχεια. Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Οκτώβρη έδωσε πολύ χαμηλό δείκτη εμπιστοσύνης στην Νομική Υπηρεσία.

Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή και κρύβεται στα γεγονότα. Δεκέμβριο του 2019, από αυτό εδώ το βήμα, είχα κάνει την εξής προφητική αναφορά: «Ο Κώστας Κληρίδης εγκαταλείπει τον ερχόμενο Μάρτιο τη Νομική Υπηρεσία. Αφυπηρετεί. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι επιλογές του κ. Αναστασιάδη; Θα αναζητήσει ένα Γενικό Εισαγγελέα που θα υπηρετεί το δίκαιο και το δημόσιο συμφέρον, ή ένα Γενικό Εισαγγελέα που θα καλύπτει τα σκάνδαλα της κυβέρνησης του και τον ίδιο; Στη διάρκεια της θητείας Αναστασιάδη, έχουν κατ’ επανάληψη τεθεί θέματα για έρευνες που αφορούν σε αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Xρυσά διαβατήρια, οι καταχρήσεις, η ασυδοσία και η διεύρυνση του έθνους με Μαλαισιανούς, Σαουδάραβες, Κινέζους, Ρώσους, κάποιοι με ποινικό μητρώο. Συνεργατισμός, το περιβόητο κατασκοπευτικό βαν, είναι μερικά παραδείγματα και ο διορισμός ερευνητικών επιτροπών γίνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα. Σκεφτείτε αυτή η εξουσία να ανήκει σε κομματικό στέλεχος ή σε μέλος της κυβέρνησης του! Τι θα θέσει, λοιπόν, ως προτεραιότητα ο ημέτερος Γενικός Εισαγγελέας; Να καλύψει την κυβέρνηση του; Τον πρόεδρο που τον διόρισε; ή να προχωρήσει σε διώξεις; Αυτό ακριβώς χρειάζεται ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος συστηματικά αρνείται να λογοδοτήσει στον λαό και στις πολιτικές δυνάμεις για να κυβερνά ανενόχλητος: Έναν Γενικό Εισαγγελέα να τον θωρακίζει νυν και αεί…».

Αν κάποιοι τότε αμφέβαλαν ως προς το τι θα έθετε ως προτεραιότητα ο Γενικός Εισαγγελέας, σήμερα που το έχουν αποδείξει τα γεγονότα,  πιστεύω εξέλειπαν κι εκείνοι. Από την άλλη ανακοινώθηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης κίνησε αγωγή στις 23 Απριλίου 2024εναντίον του Μακάριου Δρουσιώτη, «για κακόβουλους, ψευδής και δυσφημιστικούς ισχυρισμούς που περιέχονται και προβάλλονται στα βιβλία «Κράτος Μαφία» και «Η Συμμορία» αλλά και στο άρθρο με ημερομηνία 5/9/2013».  Kαι αξιώνει αποζημιώσεις πέραν των δύο εκατομμυρίων.

Είναι όμως δυνατό, τη στιγμή που το επίσημο κράτος διακήρυττε ότι θα πράξει τα πάντα για την αποκατάσταση της φήμης της Κύπρου, (που την πρόσβαλε η κυβέρνηση Αναστασιάδη), ο Γενικός Εισαγγελέας να αγνόησε τις τόσο κραυγαλέες και ντοκουμενταρισμένες καταγγελίες που έκαναν το γύρο του κόσμου για τα έργα και τις ημέρες Αναστασιάδη; Και αφού από το 2013 αποκαλύφθηκε «η κακοβουλία Δρουσιώτη», γιατί ο τέως πρόεδρος άφησε να διαρρεύσουν έντεκα χρόνια για να κινηθεί νομικά εναντίον του; Μα πολύ απλά διότι, όπως λέει ο σοφός λαός, «Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια». Και όπως έγραψε ο Φάνης Μακρίδης στον «Φ», τον περασμένο Φεβρουάριο  η  Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, εντόπισε εμπειρογνώμονα διεθνούς καριέρας από την Αυστραλία την Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ (Gabrielle Louise McIntyre) η οποία συμφώνησε να αναλάβει τη διερεύνηση για τα όσα καταλογίζονται στον Νίκο Αναστασιάδη, στο βιβλίο του Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία». Υπόθεση πού είχε θέσει ενώπιον της Αρχής ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Η Αρχή είχε αποταθεί στο παρελθόν σε Έλληνες νομικούς, ωστόσο, είχε παρουσιαστεί δυστοκία στη σύναψη συμφωνίας μαζί τους ώστε να αναλάβουν ρόλο λειτουργού επιθεώρησης και διερεύνησης της υπόθεσης». Με απολαβές που αγγίζουν τα 800 ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα, γιατί άραγε ήταν δύσκολο σε Έλληνες νομικούς να αναλάβουν;

Θεωρούμε επίσης αυτονόητη τη στάση που τήρησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είπε το Σάββατο ότι δεν διασυνδέεται σε καμιά απολύτως περίπτωση με τη μία ή την άλλη πλευρά, στην αντιπαράθεση Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή.

 Τι θέλατε να πει; Άραγε ότι ήταν στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και τις δύο θητείες και «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει»; Είπε, όμως, ότι «κάποιοι επιδιώκουν, για τους δικούς τους λόγους που δεν με αφορούν, να με διασυνδέσουν με τη μια ή την άλλη πλευρά. Δεν διασυνδέομαι σε καμία απολύτως περίπτωση. Εξάλλου, αν ήθελα ή αν επιθυμούσα να το πράξω θα μπορούσα να το πράξω». Ούτε με τον Νίκο Αναστασιάδη διασυνδέεστε Πρόεδρε; Πάντως σας θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2023 είχατε δηλώσει ότι «η αξιοπιστία και η ακεραιότητα των θεσμών στην Κύπρο είναι μεγάλης σημασίας και πρέπει να προστατεύονται, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει αυτούς τους θεσμούς προς όφελος της κοινωνίας».

Ωστόσο ένα χρόνο μετά, ο κατήφορος της Κύπρου προς τον πάτο του διεθνούς Καιάδα της διαφθοράς συνεχίζεται άνευ φρένου αφού ο ένας κυβερνήτης κληροδοτεί στον άλλο το τρίπτυχο της έλλειψης λογοδοσίας, την ασυδοσία και την ατιμωρησία… 

[email protected]