Ανοίγει αύριο η αυλαία της διαδικασίας των ακροάσεων στο πλαίσιο διερεύνησης των όσων προκύπτουν από το βιβλίο «Κράτος Μαφία» του Μακάριου Δρουσιώτη.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος ο συγγραφέας/ερευνητής έχει λάβει κλήση για να προσέλθει αύριο ενώπιον των λειτουργών επιθεώρησης που διόρισε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και να δώσει τις θέσεις του.

Ήδη η εμπειρογνώμονας με καταγωγή από την Αυστραλία, Γκαμπριέλ Λουίζ ΜακΙντάιρ, η οποία θα έχει το γενικό πρόσταγμα σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση της παρούσας υπόθεσης, βρίσκεται στην Κύπρο από τις 25 Μαρτίου. Την επόμενη ημέρα κιόλας έπιασε δουλειά με τα υπόλοιπα μέλη της ερευνητικής ομάδας, τους Ελληνοκύπριους νομικούς, Χαρίλαο Χρυσάνθου, Ορέστη Νικήτα και Ανδρέα Ευθυμίου.

Πάντως, οι τέσσερις λειτουργοί επιθεώρησης έχουν ήδη δουλέψει αρκετά για την υπόθεση. Να θυμίσουμε, άλλωστε, ότι η ΜακΙντάιρ, είχε έρθει και κατά τις αρχές του περασμένου μήνα στο νησί μας, όπου για περίοδο έξι ημερών (3-9/3) είχε επαφές με τους συνεργάτες της για τον όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία του ερευνητικού τους έργου.

Οι τέσσερις λειτουργοί επιθεώρησης έχουν διευρυμένο πεδίο ως προς την έρευνά τους, με βάση τους όρους εντολής τους. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, πως τα στελέχη της Αρχής πολύ πριν καταλήξουν στους λειτουργούς επιθεώρησης, διάβασαν το βιβλίο και έκαναν καταμερισμό των κεφαλαίων και υποκεφαλαίων, ανάλογα με έκαστη υπόθεση που αναδεικνύεται.

Όπως είναι γνωστό, βασικό πρόσωπο της έρευνας είναι ο τέως Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και τα όσα του καταλογίζονται στο βιβλίο. Τα ζητήματα που θα διερευνηθούν αφορούν μεταξύ άλλων τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μετά το διαζύγιο του τελευταίου.

Στο βιβλίο, είχε αναδειχθεί ο ρόλος μεγάλου δικηγορικού γραφείου και η σχέση του με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αξιοπερίεργες διεργασίες της Βουλής για τροποποίηση νομοθεσίας, δικαστικές αποφάσεις από τις οποίες ευνοήθηκε ο Ρώσος ολιγάρχης και μεταφορές κεφαλαίων. Ο Αναστασιάδης, πάντως, έχει απορρίψει κατηγορηματικά όσα του προσάπτονται. Στο πλαίσιο διερεύνησης αυτής της πτυχής αναμένεται να καταθέσουν και στελέχη της κυβέρνησης του πρώην Προέδρου.

Μια από τις πτυχές που θα αγγίξουν με το ερευνητικό τους έργο οι προαναφερθέντες, αφορά την Αστυνομία και το θέμα των παρακολουθήσεων. Αξιολογώντας τα κεφάλαια του βιβλίου, φέρονται να κατέληξαν πως υπάρχει ζήτημα για διερεύνηση εσκεμμένης πράξης σε σχέση με την Αστυνομία Κύπρου.

Ο Δρουσιώτης στο βιβλίο του κατέθεσε προσωπικές μαρτυρίες όταν είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι παρακολουθείτο μέσω λογισμικών, που προηγουμένως επιμόλυναν ηλεκτρονικές προσωπικές συσκευές του. Περιγράφει, μεταξύ άλλων, την αντίδραση μελών της Αστυνομίας όταν έθεσε υπόψιν τους τις υποψίες και τα στοιχεία του που έδειχναν ότι ήταν θύμα υποκλοπών. Στο βιβλίο του είχε διατυπώσει τη θέση ότι μέλη της Αστυνομίας δεν έδειχναν πρόθυμα να διερευνήσουν τα όσα τους είχε αναφέρει.