ΑΚΟΜΗ και αν ο κύριος Ορίτζιναλ διέθετε τη χάρη της Χριστιάνας («με αγάπη») και την κορμοστασιά του Ρουβά, πάλι θα ήταν υπερβολική η αυτοπεποίθησή του για προσκλήσεις σε ντι-μπέιτ, εκτός και αν νομίζει ότι είναι … ευφραδέστερος του Λευτέρη Χριστοφόρου.

Προς τούτοις, χρήσιμο και κατατοπιστικό το άρθρο «Ο αβάστακος λαϊκισμός του Αβέρωφ Νεοφύτου» του Γιώργου Ηλιάδη, με πλαγιότιτλο: «Ο κ. Αβέρωφ φαίνεται ότι δεν μπόρεσε απλά διδάγματα να τά αντλήσει από το παρελθόν το σίγουρο είναι ότι θα αναγακστεί να τά αντλήσει από το μέλλον!»

(«Φ» 27/6/22)

Πενιχρές ελπίδες ότι ο Αβέρωφ και οι συν αυτώ που πεισματικά αρνούνται να ρίξουν μια ματιά στο «Μετά παρρησίας» του Γιαννάκη Μάτση, θα αναγνώσουν ό,τι συμβουλευτικό από τον Γ. Ηλιάδη.

Αναφέρει προλογικά ο Γ. Ηλιάδης:

«Στην προσπάθειά του να κολακέψει τους Αγγλοαμερικανούς και να ενευπωσιάσει αφελείς ιθαγενείς, αλλά και για να χαϊδέψει τ’ αυτιά εκείνων που καθαγιάζουν το ΝΑΤΟ και δαιμονοποιούν τους Αδέσμευτους προσπερνώντας τους πραγματικούς ενόχεους της κακοδαιμονίας μας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε να κάνει αίτηση η Κύπρος για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οποιεσδήποτε και αν είναι πάντως οι προθέσεις αυτής της ανούσιας εισήγησής του, όφειλε να γνωρίζει γιατί η Κύπρος δεν εντάχθηκε μέχρι τώρα στο ΝΑΤΟ. Περιορίζομαι, λοιπόν, στη συνοπτική παράθεση του θέματος»:

· Στις 11 Φεβρουαρίου 1959, σε πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίαςυπέγραψαν «Συμφωνία Κυρίων» που ανέφερε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία θα υποστηρίξουν την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ».

· Κατά τη διάρκεια του Αγώνα, το ΝΑΤΟ είχε καταστεί εξόχως αντιπαθές μεταξύ των Κυπρίων

· Μετά την Ανεξαρτησία, ο Μακάριος βολιδοσκόπηση τους Αμερικανούς, οι οποίοι, ωστόσο, δεν επέδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το θέμα.

· Σύμφωνα και με γραπτή μαρτυρία του Μιλτιάδη Χριστοδούλου: «Η αμερικανική πλευρά ήταν ευχαριστημένη, γιατί ο Μακάριος ασκούσε ηγετικό ρόλο στη δεξιά φιλοδυτική πτέρυγα των Αδεσμεύτων».

Υ.Γ. Με τους κακόηχους ανάπαιστους του, δήλωσε ο Αβέρωφ: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ να χαθεί η Αμμόχωστο». Άμεση η επισήμανση: «Τα λοιπά τουρκοκατεχόμενα τά μάσησαν η Διζωνική και τα ΜΟΕ;»

Και εύστοχη η παρέμβαση από τον συνεπή στις αρχές του Γιώργου Κολοκασίδη, ο οποίος ως υποψήφιος για την Προεδρία έχει απευθύνει κάλεσμα για πανεθνικό μέτωπα απόκρουσης των τουρκικών απειλών.