Δεκαοκτώ μήνες μετά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος βάζουν μπρος για την ετοιμασία ιατρικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών, στη βάση των οποίων θα έπρεπε, από την αρχή της εφαρμογής του Συστήματος να ενεργούν οι επαγγελματίες υγείας του ΓεΣΥ.  ΟΑΥ και ΠΙΣ, καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστούν και χθες ενημέρωσαν σχετικά τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του στο υπουργείο Υγείας. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η όλη προσπάθεια θα αφορά την ετοιμασία, ή πιο σωστά την προσαρμογή των διεθνών ιατρικών πρωτοκόλλων στα κυπριακά δεδομένα ενώ παράλληλα, θα καθοριστούν ποιοτικά κριτήρια αλλά και κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα ενεργούν οι γιατροί εντός του Συστήματος, ανάλογα με την ιατρική ειδικότητα, τη διάγνωση και τις ανάγκες των ασθενών. 

Το όλο εγχείρημα θα αναλάβει Ειδική Τεχνική Επιτροπή, η οποία έχει ήδη συσταθεί και αποτελείται από εκπροσώπους τους ΠΙΣ, του ΟΑΥ και του υπουργείου Υγείας. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι επιστημονικές εταιρείες των γιατρών, αφού τα πρωτόκολλα που θα ετοιμαστούν θα αφορούν όλες τις ιατρικές ειδικότητες οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας και η συμμετοχή τους κρίνεται απαραίτητη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tα μέτρα που θα αποτρέψουν επαναφορά περιορισμών

Η τεχνική επιτροπή, όπως πληροφορούμαστε, αρχίζει εντός των αμέσως επόμενων ημερών το έργο της ενώ επίσημα χρονοδιαγράμματα δεν έχουν τεθεί, αφού πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα στο οποίο θα στηριχθεί στη συνέχεια η όλη λειτουργία του ΓεΣΥ. 

Η ανυπαρξία πρωτοκόλλων, ποιοτικών δεικτών και κατευθυντήριων οδηγιών κατά τους πρώτους δεκαοκτώ μήνες εφαρμογής του ΓεΣΥ, αποτελεί ένα τεράστιο κενό στη λειτουργία τους Συστήματος, αφού σε αρκετές περιπτώσεις ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας υποχρεώθηκε να λάβει και να εφαρμόσει αποφάσεις οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς.  

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια για ετοιμασία των ιατρικών πρωτοκόλλων είχε αρχίσει αρκετές φορές στο παρελθόν χωρίς ωστόσο να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι έντονες διαφωνίες εξάλλου μεταξύ Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Κυβέρνησης και Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και κυρίως η στάση την οποία τήρησε η ηγεσία των γιατρών τους τελευταίους μήνες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είχε αναστείλει κάθε διαδικασία η οποία βρισκόταν μέχρι τότε σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα το Σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς να έχουν στα χέρια τους οι γιατροί, τις βασικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να ενεργούν κατά την εξυπηρέτηση των ασθενών τους.