Ένας βραχίονας της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας GCHQ έχει αντιμετωπίσει περισσότερες από 300 απάτες που συνδέονται με τον Covid-19, με το ευρύ κοινό να αναφέρει 160.000 ύποπτα e-mails σε δύο μόλις εβδομάδες.

Οι αναφορές περιστατικών αυξήθηκαν αφότου το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (NCSC), τμήμα της GCHQ, δημιούργησε μια εύχρηστη υπηρεσία για όσους θέλουν να καταγγείλλουν ηλεκτρονικά μηνύματα “ψαρέματος”. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι παραλήπτες ήταν να προωθήσουν τα ύποπτα emails στην ιστοσελίδα [email protected].

Οι απάτες περιελάμβαναν ψεύτικες μάσκες και κιτ δοκιμών αξίας 20 στερλίνων αλλά και δόλιες προσφορές κρατικών κεφαλαίων ανακούφισης από τον Covid-19 μέσω πειστικών κυβερνητικών ιστότοπων ηλεκτρονικού ψαρέματος. Είναι το είδος απάτης που “προσβάλλει” πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο, καθώς το άγχος γύρω από τον κορωνοϊό παραμένει υψηλό.

“‘Ήταν μια πραγματικά εκπληκτική ανταπόκριση από το βρετανικό κοινό. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω που αγκάλιασαν την υπηρεσία μας, καθώς και τους πολλούς οργανισμούς που την έχουν προωθήσει”, δήλωσε ο Ciaran Martin, CEO της NCSC.

“Ενώ οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τους φόβους των ανθρώπων, ο αριθμός των απάτων που έχουμε εξαλείψει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει πόσο ζωτικής σημασίας ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το κοινό στην καταπολέμηση τους.

Καλώ τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση και να μας προωθούν ύποπτα emails. Εάν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον δεν είναι”.

Η ανακοίνωση ήρθε την ίδια εβδομάδα που το NCSC και οι εταίροι του στις ΗΠΑ απηύθυναν μια προειδοποίηση για τις ξένες κυβερνήσεις που στοχεύουν σε οργανισμούς που βοηθούν τα έθνη να ανταποκριθούν στην κρίση του κορωνοϊού.

Η Ιντερπόλ ξεκίνησε επίσης μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τις διαδικτυακές απειλές με θέμα τον κορωνοϊό. Το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι “#WashYourCyberHands για την προώθηση της καλής υγιεινής στον κυβερνοχώρο.”

Μοιάζει με την εκστρατεία NCSC Cyber Aware, που είναι ουσιαστική η συμβουλή της βρετανικής κυβέρνησης για να παραμείνουν οι πολίτες ασφαλείς κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού. Προτείνει την αναβάθμιση συσκευών, την επιλογή ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης με τρεις τυχαίες λέξεις και την ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.

Όπως και με τον Covid-19, ο ιός, δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να εξαλειφθεί πλήρως η “ψηφιακή επιδημία”, αλλά απλά βήματα μπορούν να συμβάλουν στην αποτροπή καταστροφικών πραγμάτων για τη διαδικτυακή σας ζωή.

Του Thomas Brewster

Πηγή: Forbes