Η αυτεπάγγελτη εξέταση της πολύκροτης υπόθεσης με τα προεδρικά ταξίδια που γίνονταν στα μουλωχτά με τα ιδιωτικά αεροπλάνα του φίλου και σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας Abdul-rahman Khalid Salen bin Mahfouz επιβάλλεται να συνεχιστεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, καθώς αιωρούνται ακόμη μια σειρά από μείζονα ερωτήματα που χρήζουν άμεσων και ξεκάθαρων απαντήσεων, όπως είναι για παράδειγμα τα ακόλουθα:
1. Κατά πόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η οικογένειά του χρησιμοποίησαν τα ιδιωτικά αεροπλάνα του φίλου σεΐχη και σε άλλα ταξίδια αναψυχής, εκτός από αυτό που έγινε γνωστό, στις Σεϋχέλλες τον Αύγουστο του 2018. Θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος μαζί με την πρώτη κυρία, τις θυγατέρες, τους γαμπρούς και τα εγγόνια του ταξίδεψαν στις Σεϋχέλλες για διακοπές και το καλοκαίρι του 2015. Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι, μόλις μερικούς μήνες προηγουμένως, ο φίλος σεΐχης όπως και άλλα 18 μέλη της οικογένειάς του έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του «Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος» με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του κ. Αναστασιάδη. 
2. Εκτός από το ιδιωτικό του αεροπλάνο, που επιστράτευσε ο φίλος σεΐχης για να μεταφέρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες για διακοπές, μήπως ανέλαβε και τα έξοδα της φιλοξενίας της προεδρικής οικογένειας στο νησί του Ινδικού Ωκεανού; Παρεμπιπτόντως, κατά τον επίμαχο χρόνο βρίσκονταν στις Σεϋχέλλες για διακοπές και ο φίλος σεΐχης με την οικογένειά του. 
3. Θα πρέπει να διαπιστωθούν ποιες άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανέπτυξε στην Κύπρο ο φίλος σεΐχης, όπως και τα μέλη της οικογένειάς του, και κατά πόσο έτυχαν οποιωνδήποτε διευκολύνσεων από τους κυβερνώντες. Εκτός από τα ιδιωτικά αεροπλάνα του που εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας έγινε γνωστό πως ο φίλος σεΐχης διεκδικεί άδεια λειτουργίας τερματικού σταθμού επίγειας εξυπηρέτησης ιδιωτικών αεροσκαφών τύπου VIP στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Για την εξασφάλιση αυτής της άδειας απαιτείται και η συγκατάθεση του Υπουργικού Συμβουλίου. Λέτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να απορρίψει την αίτηση του Σαουδάραβα σεΐχη, που τυγχάνει να είναι και προσωπικός του φίλος; Το γεγονός και μόνο ότι ο Σαουδάραβας κροίσος παραχωρεί τα ιδιωτικά του αεροπλάνα δωρεάν ή και σε ασυνήθιστα χαμηλές τιμές προς αποκλειστική χρήση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την οικογένειά του σαφώς εγείρει ερωτήματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι προκύπτει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που παραπέμπει σε διαπλοκή και σε δωροληψία με πιθανά ανταλλάγματα. 
4. Σκιές λόγω αδιαφάνειας υπάρχουν και για τη δωρεά του Κύπριου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία μ. Κρις Λαζαρή και των κληρονόμων του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Από αυτή τη δωρεά καταβλήθηκε από το 2016 μέχρι τις 30/9/2019 ποσό €3 εκατ. για να καλύψει το κόστος χρήσης των ιδιωτικών αεροσκαφών του φίλου Σαουδάραβα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ουδέποτε ανακοινώθηκε εάν αυτή η δωρεά έχει οροφή ή θα καλύπτει τα έξοδα χρήσης ιδιωτικών αεροπλάνων για τον κ. Αναστασιάδη μέχρι τη λήξη της θητείας του. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο μ. Κρις Λαζαρής δημοσιοποίησε στις 13/6/2014 την απόφασή του να αναλάβει τα έξοδα διάθεσης για χρήση ιδιωτικού αεροπλάνου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «όταν κάτι τέτοιο επιβάλλουν οι συνθήκες, όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κύπρο». Στην τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου βουλευτές ζήτησαν να πληροφορηθούν κατά πόσο ο μ. Λαζαρής και οι κληρονόμοι του ανέπτυξαν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο από το 2013 και εντεύθεν προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο δόθηκαν ανταλλάγματα. Ο μ. Κρις Λαζαρής κατάφερε να δημιουργήσει μια περιουσία δισεκατομμυρίων στον τομέα της αγοράς ακινήτων στο Λονδίνο. Ήταν συμμαθητής με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Λανίτειο Γυμνάσιο και απεβίωσε στις 27/7/2015 σε ηλικία 69 ετών από καρδιακή προσβολή. Τα τρία παιδιά του συνεχίζουν να πληρώνουν τον λογαριασμό για τα ταξίδια του Προέδρου Αναστασιάδη με τα ιδιωτικά αεροπλάνα του φίλου σεΐχη.
5. Επιβάλλεται να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος για να διαπιστωθούν, αφενός, ποιοι βρίσκονται πίσω από τις εταιρείες που πώλησαν ακίνητα €20 εκατ. στην οικογένεια του Σαουδάραβα για να παραχωρηθούν οι 19 κυπριακές υπηκοότητες και, αφετέρου, πόσα δηλώθηκαν από αυτές τις αγοραπωλησίες για σκοπούς μεταβιβαστικών τελών και φορολογίας και ποιοι, ενδεχομένως, πήραν μίζες. Σε μια περίπτωση, όπου αγοράστηκε έπαυλη έναντι €7,5 εκατ. ο Γενικός Ελεγκτής διαπίστωσε ότι δηλώθηκε μόνο για το ποσό των €5,5 εκατ. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να απολέσει η Δημοκρατία έσοδα €1 εκατ. από μεταβιβαστικά και φόρους, ενώ από την εξίσωση λείπουν €2 εκατ. τα όποια δόθηκαν ως μίζες. 
Οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου θα πρέπει να αναζητήσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη. Μάλιστα, αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα, διότι εάν ο διάδοχος του κ. Κληρίδη θα είναι τελικά αυτός που λέγεται, τότε βαλ’ του ρίγανη… 

[email protected]