Σε συντονισμό κινήσεων ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προχωρούν Λευκωσία και Αθήνα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει αύριο στην ελληνική πρωτεύουσα όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύπρος και Ελλάδα θα επιδιώξουν την επιβολή κυρώσεων από τη Σύνοδο Κορυφής κατά της Τουρκίας για τις επιθετικές ενέργειές της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της. Πέραν αυτού όμως, η Αθήνα θέλει να στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα πως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε προσπάθεια από μέρους της για δημιουργία τετελεσμένων εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Για αυτό και από πλευράς Ελλάδας υπάρχει μία διπλωματική κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, η οποία έχει ως κύριο άξονα της τη Γαλλία, με την οποία θα επιδιώξει μαζί με την Κύπρο και άλλες χώρες τη δημιουργία ενός συνασπισμού χωρών που θα ασκήσει πίεση προς τη Σύνοδο Κορυφής για τη λήψη ουσιαστικών και αυστηρών μέτρων.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να θέσει και το θέμα της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει από το Σάββατο επαφές με στόχο την ανάδειξη του θέματος και άσκηση πιέσεων προς τον Ερντογάν.

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα γυρνώντας την πλάτη στη διεθνή κοινότητα», δήλωσε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας την απόφαση μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί.

Ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι η απόφαση του Τούρκου Προέδρου γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της, ενώ εκτίμησε ότι «αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας του της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τον χαβά του ο Ερντογάν: Ζήτημα Τουρκίας η Αγία Σοφία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η απόφαση μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο ζήτημα και πρόσθεσε ότι η UNESCO έχει την ευθύνη προστασίας. «Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της. Η UNESCO έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου», τόνισε ο Έλληνα υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με τη συζήτηση στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει να ετοιμαστεί κατάλογος ισχυρότατων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι στην αυριανή συζήτηση θα υποστηρίξει το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβολή κυρώσεων, για την παραβίαση των δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων από την τουρκική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της.

Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει άμεσα να συνειδητοποιήσει την ανάγκη αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας. «Αν δεν την αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. `Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η εβδομάδα στις Βρυξέλλες ξεκινά σήμερα με το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν ξανά με φυσική παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνόδου αναμένεται να βρεθεί η Τουρκία, για την οποία θα διεξαχθεί μια στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση, υπό το φως μεταξύ άλλων και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Εξωτερικών θα τύχουν ενημέρωσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα, και θα έχουν ακολούθως την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί της προοπτικής οποιουδήποτε περαιτέρω διαλόγου μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, αναφέρεται. 

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε μία σειρά από θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη, της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, το Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα, ενώ αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.