Με συνοπτικές διαδικασίες που κράτησαν λιγότερο από μήνα και αφού προηγήθηκε επιτόπια επίσκεψη, η Περιβαλλοντική Αρχή με αιτιολογημένη διαπίστωση δεν φέρει ένσταση στην έκδοση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση και λειτουργία του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού στον Δήμο Πάφο. 

Το προτεινόμενο έργο αφορά ανέγερση Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης , με συνολικό αριθμό 1.200 φοιτητών. Περιλαμβάνει επίσης υπαίθριο χώρο στάθμευσης, γήπεδα αθλοπαιδιών, τοπιοτέχνηση και χώρους πρασίνου. 

Σύμφωνα με τον Χάρτη Χρήσεως Γης του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, η άμεση περιοχή μελέτης εμπίπτει στην οικιστική ανάπτυξη, ενώ ο χώρος στον οποίο θα κατασκευαστούν τα γήπεδα εμπίπτει σε ζώνη γηπέδων. 

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Αρχή, οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του έργου με τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού, θα είναι διαχειρίσιμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αμερικανικό Πανεπιστήμιο: Ιστορικός οργανισμός στην Πάφο

Το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Βηρυτού θα λειτουργήσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024. Η επένδυση των εγκαταστάσεων ανέρχεται στα €29 εκατ., ενώ οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να αρχίσουν άμεσα, στον χώρο των Χαρουπόμυλων. Στόχος είναι να ενταχθούν οι πρώτοι πρωτοετείς φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το Πανεπιστήμιο, θα φέρει την ονομασία American University of Beirut – Mediterraneo. Το εν λόγω Πανεπιστήμιο, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα, θα λειτουργήσει, σε πρώτη φάση τρεις Σχολές στους τομείς Computer Science, Economy and Business και της Σχολής Πολιτικής Μηχανικής, με στόχο τα επόμενα χρόνια να φιλοξενεί πέραν των 2.000 φοιτητών.

Για τις ανάγκες του πανεπιστημίου θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης 231 θέσεων. Το πανεπιστήμιο θα διαθέτει, επίσης, αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν δύο γήπεδα καλαθόσφαιρας, ένα μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου, δύο γήπεδα τένις και διάδρομο στίβου.

Σημειώνεται ότι το κτήριο των Χαρουπόμυλων το οποίο υπήρχε στον χώρο κατασκευής των αιθουσών διδασκαλίας, αποτελούσε ένα ιστορικού και βιομηχανικού χαρακτήρα κτήριο το οποίο δεν έχει κηρυχθεί ως διατηρητέο. Από το κτήριο αυτό θα παραμείνουν οι πέτρινες προσόψεις του.