Τρεις εξαιρετικές ταινίες παραγωγής του 2023 προτείνει ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου για τις υπόλοιπες προβολές του Μαΐου, στις 13, 20 και 27 του μήνα.

Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα 13 Μαΐου με τη νέα, πολυβραβευμένη ταινία του Ματέο Γκαρόνε «Εγώ, Καπετάνιος», που ακολουθεί την περιπέτεια δύο εφήβων από τη Σενεγάλη που εγκαταλείπουν τους δικούς τους αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη. Ακολουθεί η νέα ταινία «Ο πάγος που καίει» του Άντονι Τσεν από τη Σιγκαπούρη, ενός από τα κορυφαία ανερχόμενα ταλέντα του ασιατικού σινεμά με θέμα ένα εφήμερο ερωτικό τρίγωνο  στις 20 Μαΐου. Ο μήνας κλείνει για τον Όμιλο με την ατμοσφαιρική, ρομαντική ταινία εποχής της Αλίτσε Ρορβάχερ «Η Χίμαιρα» στις 27 Μαΐου.

Οι προβολές του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 8.30μ.μ. στο Πάνθεον.

13/5: «Εγώ, Καπετάνιος» (Io Capitano, 2023, 120’)

Ο πολυσυζητημένος Ιταλός σκηνοθέτης Ματέο Γκαρόνε επιστρέφει με μια ταινία εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες. Το συγκλονιστικό αυτό φιλμ, μια αξέχαστη και εξαιρετικά επίκαιρη απεικόνιση των σύγχρονων δεινών που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ανήλικοι στις μέρες μας, συγκέντρωσε εγκωμιαστικές κριτικές. Ο Σεϊντού, ένα έφηβο αγόρι μαζί με τον ξάδερφό του Μούσα αποφασίζουν να αφήσουν το Ντακάρ στη Σενεγάλη και να πάρουν το δρόμο για την Ευρώπη, όπου ο πρώτος φιλοδοξεί να γίνει σταρ της μουσικής. Η ταινία Ξετυλίγει τον μίτο αυτής της σύγχρονης Οδύσσειας από τη σκοπιά των ηρώων της, αψηφώντας τη λεγόμενη «δυτική» οπτική που έχουν υιοθετήσει στο πρόσφατο παρελθόν τόσες άλλες ταινίες με θέμα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ένα κινηματογραφικό έπος που κατορθώνει να είναι εξίσου λυρικό και ειλικρινές, και που στέκεται στο ύψος των κορυφαίων στιγμών του Ιταλού δημιουργού (Γόμορρα, Dogman)– ή ίσως φτάνει ψηλότερα. Το νέο φιλμ του Γκαρόνε κουβαλάει στις αποσκευές του βραβεία από το πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας (Αργυρός Λέοντας Σκηνοθεσίας και Βραβείο Μαστρογιάνι Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού για το νεαρό Σεϊντού Σαρ), ενώ αποτέλεσε την επίσημη υποψηφιότητα της Ιταλίας για το επόμενο Όσκαρ Διεθνούς Παραγωγής.

20/5: «Ο πάγος που καίει» (Breaking Ice, 2023, 97’)

Ένα εφήμερο ερωτικό τρίγωνο φουντώνει μέσα στο καταχείμωνο ανάμεσα σε μια κοπέλα και δύο νεαρούς όταν οι δρόμοι τους διασταυρώνονται σε μια μεθοριακή πόλη της βορειοανατολικής Κίνας. Θα περάσουν μαζί μερικές ξένοιαστες μέρες, προτού επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα που τους αγχώνει και τους φοβίζει. Ο Άντονι Τσεν, ένα από τα λαμπρότερα ταλέντα που ανέδειξε το ασιατικό σινεμά την τελευταία δεκαετία (Χρυσή Κάμερα στις Κάννες το 2013 με το «Ιλό, Ιλό»), σπάει με χάρη κάθε παγ(ι)ωμένη αντίληψη για την Generation Z, φιλοτεχνώντας το ιμπρεσιονιστικό πορτρέτο μιας παρεξηγημένης γενιάς η οποία πάνω στο ξεπέταγμά της βρέθηκε να πληρώνει βαρύτερα από κάθε άλλη το τίμημα της χειμερίας νάρκης που επέβαλε η πρόσφατη πανδημία. Η άφθαστη, υποδόρια ερωτική ένταση των ταινιών του Ανγκ Λι (Η παγοθύελλα, Προσοχή, πόθος, Το μυστικό του Brokeback Mountain) συναντά τον παιχνιδιάρικο ρομαντισμό του «Ζιλ και Ζιμ» του Φρανσουά Τριφό σ’ ένα ντελικάτο γράμμα αγάπης στο γαλλικό Νέο Κύμα, γραμμένο στο χιόνι. Με τους Ζου Ντονγιού, Λιου Χαοράν, Κου Τσουξάου.

27/5: «Η χίμαιρα» (La Chimera, 2023, 130’)

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του Χίμαιρα. Η Αλίτσε Ρορβάχερ δημιουργεί ένα στοιχειωτικό, περιπετειώδες ταξίδι ανάμεσα στον κόσμο ζωντανών και νεκρών, ανάμεσα στη φύση και στο τσιμέντο των πόλεων, μια αναζήτηση ανάμεσα στην έκσταση και τη μοναξιά. Έχοντας μόλις βγει από τη φυλακή, ο Βρετανός αρχαιολόγος Άρθουρ συνεχίζει να ψάχνει την χαμένη του αγάπη, τη Μπενιαμίνα. Θα επανασυνδεθεί με τη συμμορία των τομπαρόλι, τυμβωρύχων που μαζί λεηλατούν ετρουσκικούς τάφους και συγκεντρώνουν αρχαίους θησαυρούς. Η ικανότητά του είναι να τους εντοπίζει, η ικανότητά τους είναι να τους λεηλατούν. Όμως ο στόχος τους διαφέρει. Εκείνοι θέλουν τα χρήματα– ο Άρθουρ θέλει τη Μπενιαμίνα. Ό,τι κι αν πρέπει να κάνει για να ενωθεί ξανά μαζί της. Η Ιταλίδα σκηνοθέτρια σκιαγραφεί το πρόσωπο της Χίμαιρας για τον καθένα μας. Πρωταγωνιστεί ο Τζος Ο’Κόνορ του «The Crown» και οι Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Άλμπα Ρορβάχερ, Κάρολ Ντουάρτε, Βιτσέντζο Νεμολάτο.