Ο κιθαρίστας, συνθέτης και βαρύτονος Σωτήρης Κασπαρίδης και η βιολονίστρια Ειρήνη Λεώνη παρουσιάζουν το ρεσιτάλ «Πρόσωπο με Πρόσωπο» τον Μάριο στην Πάφο και τη Λευκωσία.

Στο ρεσιτάλ θα ακουστούν έργα των Άστορ Πιατσόλα, Σωτήρη Κασπαρίδη (σε πρώτη εκτέλεση), Μάξιμο Ντιέγο Πουγιόλ, Τζοακίνο Ροσόνι, Κάρλος Γαρδέλ και Κάρελος Ελέτα Αλμαράν. Το ρεσιτάλ είναι σε μεγάλο βαθμό αφιερωμένο στο Αργεντίνικο ταγκό και τους Λατινοαμερικάνικους χορούς σάλσα και μπατσάτα.

Οι συνθέσεις των πιο πάνω συνθετών θα θελήσουν να προσδώσουν τη νοσταλγία του ταγκό, το πάθος, τον έρωτα και την αγάπη. Η κιθάρα μαζί με το βιολί και το τραγούδι θα θελήσουν να αναδείξουν την κιθαριστική δεξιότητα, τη μουσικότητα του βιολιού και το πλεκτό της φωνής.

  • Πάφος, Τεχνόπολις 20, Τετάρτη 15 Μαΐου, 8μ.μ. 70002420
  • Λευκωσία, Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, Σάββατο 25 Μαΐου, 8μ.μ. 99564405

Ο Σωτήρης Κασπαρίδης γεννήθηκε το 1980 στον Στρόβολο και είναι κιθαρίστας, βαρύτονος, συνθέτης και καθηγητής μουσικής. Ξεκίνησε την κιθάρα στα οκτώ του χρόνια με καθηγήτριες την Ισμήνη Γιαννάκη και Ευτυχία Αγγελή. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, στη Μουσική Ακαδημία ΑRΤΕ, Κύπρο και στο Middlesex University, Λονδίνο και απέκτησε τους εξής τίτλους: ΑΔΜ ΑRΤΕ, Κύπρος, BA Music και ΜΑ Music, Middlesex University, Λονδίνο με ειδικότητα την κιθάρα και διεύθυνση χορωδίας. Σπούδασε κιθάρα με τους καθηγητές Mario Abril, ΗΠΑ, Δημήτρη Ρεγγίνο, Κύπρος και Timothy Walker, ΗΒ, όπως και διεύθυνση χορωδίας με καθηγητές τον Roland Carter, Rebecca St.Goar και Lee Harris, ΗΠΑ και ακόμα κλασσικό τραγούδι με την Rebecca St. Goar, ΗΠΑ και Svetlana Krasnova, Κύπρο με τίτλο Diploma ABRSM – Singing. Ακόμα σπούδασε Βυζαντινή μουσική με καθηγητή τον Χριστόδουλο Παπαστεφάνου με το ανάλογο πτυχίο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έκανε συναυλίες σε Αμερική, Κύπρο, Βουλγαρία και Αγγλία ως σολίστ και με άλλα σύνολα. Διεύθυνε κιθαριστικά σύνολα, χορωδίες και συμμετείχε σε παραστάσεις όπερας όπως Nosferatu. Συμμετείχε σε masterclasses για σόλο και έρευνα στην κιθάρα με τους Therese Saba, Ελευθερία Κοτζιά, Evgeni Fingelstein και άλλους. Από το 2007 εκτελεί σολιστικά κομμάτια, μουσική δωματίου και κλασσικά τραγούδια. Ακόμη ασχολείται με τη σύνθεση για σόλο κιθάρα, για σόλο φωνή, για διάφορα σύνολα και για άλλα όργανα. Το 2013 συνέθεσε και εκτέλεσε την όπερα δωματίου “The Warrior’s Tale”. Από το 2003 και μετά, έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από πενήντα συναυλίες για σόλο κιθάρα και σχήματα κιθάρας. Το 2017 συμμετείχε στη συναυλία «100 κιθάρες» και εξέδωσε το βιβλίο «100 Σπουδές για μικρούς κιθαρίστες». Το 2018 συμμετείχε ως καλεσμένος σολίστας στη συναυλία της Ορχήστρας Συναυλιών Λευκωσίας. Ακόμα, έχει εκδόσει δύο ψηφιακούς δίσκους: «Ατμόσφαιρες» για κιθάρα και βαρύτονο με δικούς του στίχους και μουσική, και «Tribute to Leo Brouwer» με συνθέσεις του Leo Brouwer για σόλο κιθάρα. Το 2023 έκδοσε δώδεκα δικά του τραγούδια για κιθάρα, βαρύτονο και σοπράνο με τίτλο “Η νύχτα ανοίγει” και συνέθεσε την όπερα «Σαββίνος και Λύδια».

Η Ειρήνη Λεώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο βιολί στην ηλικία των 5 της χρόνων και αποφοίτησε από το Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας με καθηγητή τον Βλαντισλάβ Χαλάψη στο βιολί και τον Δημήτρη Μακροπόδη στα θεωρητικά. Έχει παρακολουθήσει master classes με καθηγητές και σολίστ βιολιού διεθνούς φήμης όπως ο E.Grach, S.Kravtchenko, V.Ivanov, A.Revitch, O.Pons, αλλά και master class Μουσικής Δωματίου με τον Δ.Κίτσο. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο University of Nicosia, «Master of Music», με καθηγήτρια την Janna Dimont. Έχει υπάρξει μέλος της Camerata Junior του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Δ. Σέμση, της «Bios Chamber Orchestra of Athens», μέλος της TrakArt Foundation Pops Orchestra καθώς και έκτακτο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου μέχρι το 2022. Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια βιολιού σε μουσικές σχολές στη Λευκωσία και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο.