Τη νέα της έκθεση παρουσιάζει από τις 6 Απριλίου στην γκαλερί Blue Iris στην Πάφο η Μάρλεν Καρλετίδου.

Η έκθεση, με τίτλο «Σε αναζήτηση του φωτός, της ομορφιάς και της αγνότητας» περιλαμβάνει 20 ζωγραφικά έργα και επτά σχέδια που δημιουργήθηκαν την περίοδο 2020-2024.

Ο Κήπος, ο Τόπος, το Παιδί και η Φύση αποτελούν τις ενότητες όπου αλληλοσυμπληρώνουν η μια την άλλη σε μια αρμονική συνύπαρξη των όλων. Το φως δημιουργεί τον χώρο, μέσα από μια ομαλή τονική διαβάθμιση που αλλάζει ατμοσφαιρικά, καθορίζοντας τα άπειρα όρια της γης, της θάλασσας και του ουρανού.

Απαλές αποχρώσεις, με μεταξένια υφή, χτίζουν αρμονικά το περιβάλλον της σύνθεσης. Η οπτική πραγματικότητα εκφράζεται με τη μεταφορά των ιδεών και των οπτικών εμπειριών σε μια εικαστική εικόνα. Μια εικόνα παραστατική που αποκαλύπτει την πολυτιμότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, συνήθως στην αγνή της παιδική ηλικία.

Όπως αναφέρει η ίδια η εικαστικός, οι ανθρώπινες μορφές συγχωνεύονται και συνυπάρχουν στην ηρεμία της φύσης. Πώς επιτυγχάνεται αυτή η συνύπαρξη; Σε υλικό επίπεδο μέσα από το φως που διαχέεται οριοθετώντας τα επίπεδα και την τρίτη διάσταση στη σύνθεση του έργου. Τις λεπτές, αέρινες και διαφανείς αποχρώσεις που δημιουργούν το βάθος. Την πιο λεπτομερή τρισδιάστατη, ζωγραφική επεξεργασία των πρωταγωνιστικών στοιχείων του έργου, με φωτεινές, χρωματικές αποχρώσεις που τα φέρνουν σε πρώτο πλάνο.

Σε πνευματικό επίπεδο το φως εμπνέει την αλήθεια. Η ομορφιά προσδίδει μια ανώτερη ευγένεια στον άνθρωπο και στην κοινωνία. Η αγνότητα σαν αρετή εξυψώνει την ανθρώπινη ύπαρξη και εξαγνίζει τον νου.

«Από το 2012, το εικαστικό μου έργο αρχίζει σαν ένα πνευματικό ταξίδι, εξασκώντας τις ασκήσεις διαλογισμού του Φάλουν Ντάφα, ενός παραδοσιακού κινεζικού τρόπου για την αυτοβελτίωση σώματος και νου, και την αφομοίωση με τις συμπαντικές αξίες της Αλήθειας, της Καλοσύνης και της Ανεκτικότητας» αναφέρει η Μάρλεν Καρλετίδου. «Τα τελευταία χρόνια, η ανθρωπότητα ζει πρωτόγνωρες εμπειρίες, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ασφάλεια υποτιμούνται. Αυτό καθόρισε τον επαναπροσδιορισμό ενός νέου, πιο απλού και ουσιαστικού τρόπου ζωής για πολλούς ανθρώπους. Δική μου επιλογή, η επιστροφή στη φύση, μέσα από ένα εσωτερικό ταξίδι στον πραγματικό, αληθινό εαυτό, όπου το φως φωτίζει τις καρδιές και ομορφαίνει τον κόσμο γύρω μας.

Αριάδνη, 2023-24. Λάδι σε καμβά 40Χ80 εκ.

Η Μάρλεν Καρλετίδου (Λευκωσία 1961) σπούδασε καλές τέχνες και ζωγραφική με θεωρητικές και ιστορικές σπουδές στην Ιστορία Τέχνης/ Αρχιτεκτονικής και στην Παιδαγωγική Ψυχολογία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Έχει διακριθεί στην 18η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος, το 1994 και τους Ολυμπιακούς Καλών Τεχνών του 2012 στο Barbican Art Centre, στο Λονδίνο. Από το 1986 έχει στο ενεργητικό της 20 ατομικές εκθέσεις σε Κύπρο και Γερμανία και συμμετοχές σε διεθνείς εκθέσεις με πιο σημαντικές την Μπιενάλε Σχολών Καλών Τεχνών Ευρώπης στην Τουλούζη (1987), την Μπιενάλε της Σάρτζα (ΗΑΕ) το 1993, το  4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικών στο Πεκίνο το 1995, η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη 1997, η 5η Διεθνής Μπιενάλε Τέχνης του Πεκίνου το 2012, η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης MACAM του Λιβάνου το 2019 κ.α.

  • Πάφος, γκαλερί Blue Iris (99310893). Εγκαίνια: Σάββατο 6 Απριλίου, 7μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 26 Απριλίου (Δευτέρα- Παρασκευή 11π.μ.-1μ.μ. & 3μ.μ.-5μ.μ., Σάββατο 11π.μ.-1μ.μ.)