Το βρετανικό χορωδιακό σύνολο The Really Big Chorus επισκέπτεται την Κύπρο στις 28 Απριλίου για μια συμπαραγωγή με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου και τη νεοσυσταθείσα Χορωδία της.

120 χορωδοί από τη μεγαλύτερη χορωδιακή εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου συναντούν τους ταλαντούχους μουσικούς και χορωδούς της ΣΟΝΚ και υπό τη διεύθυνση του κύριου μαέστρου του TRBC, Μπράιαν Κέι, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Κύπρο το δημοφιλέστατο έργο του Ουαλού συνθέτη Καρλ Τζένκινς «O Ένοπλος Άνδρας: Λειτουργία για την Ειρήνη»για μέτζο- σοπράνο, συμφωνική ορχήστρα και χορωδία.

Για τη συναυλία αυτή, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, η ΣΟΝΚ συμπράττει και με την μέτζο σοπράνο Έμιλι Γκρέι.

Πρόγραμμα

Karl Jenkins (γεν. 1944): Ο Ένοπλος Άνδρας: Λειτουργία για την Ειρήνη (Παγκύπρια πρεμιέρα)

1.  L’homme armé (‘The Armed Man’)

2.  The Call to Prayers

3.  Kyrie eleison (‘Lord have mercy’)

4.  Save me from bloody men

5.  Sanctus (‘Holy, Holy, Holy’)

6.  Hymn before action

7.  Charge

8.  Angry flames

9.  Torches

10.  Agnus Dei (‘Lamb of God’)

11.  Now the guns have stopped

12.  Benedictus (‘Blessed is he …’)

13.  Better is peace

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Κυριακή 28 Απριλίου, 8μ.μ. cyso.interticket.com

The Really Big Chorus

Ο οργανισμός The Really Big Chorus (TRBC) αποτελεί τη μεγαλύτερη χορωδιακή εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου και γιορτάζει την επέτειό για τα 50 χρόνια λειτουργίας του το 2024. Ένας εθνικός οργανισμός, με μέλη να προέρχονται από χορωδιακούς συλλόγους απ’ όλη την επικράτεια των Βρετανικών Νήσων, καθώς και πολλές χιλιάδες μεμονωμένους χορωδούς από όλο τον κόσμο. Στο TRBC πιστεύουν ότι όλοι– ανεξαρτήτως ηλικίας ή εμπειρίας– πρέπει να τραγουδούν και προσφέρει ένα ολόχρονο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ανοιχτό σε όλους: η απόλυτη κοινοτική χορωδία.

Κορυφαία εκδήλωση είναι το «Messiah from Scratch®» στο Royal Albert Hall, τις εβδομάδες που προηγούνται των Χριστουγέννων, όταν οι 3000 τραγουδιστές υπερτερούν του κοινού με αναλογία σχεδόν 2/1. Τις συναυλίες στο Royal Albert Hall υποστηρίζουν εξέχουσες φιλανθρωπικές οργανώσεις μέσω πωλήσεων προγραμμάτων και χορηγιών. Τα μέλη του TRBC έχουν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν χορωδιακές κρουαζιέρες και να συμμετέχουν σε εκτεταμένα διαλείμματα γεμάτα τραγούδι σε μερικές από τις πιο συναρπαστικές πόλεις του κόσμου.

Ο Μπράιαν Κέι

Ο Μπράιαν Κέι είναι ο κύριος μαέστρος του The Really Big Chorus, στο οποίο διευθύνει τακτικά μαζικές φωνές στο Royal Albert Hall του Λονδίνου μαζί με συναυλίες σε Σάλτσμπουργκ, Πράγα, Βενετία, Ντουμπρόβνικ, Μαδέρα, Μάλτα, Ρίγα, Αγία Πετρούπολη, Χονγκ Κονγκ, Κέιπ Τάουν, Νέα Υόρκη, μια παράσταση του «Messiah» του Χέντελ στο Απαγορευμένο Μέγαρο Μουσικής του Πεκίνου, μία ετήσια καλοκαιρινή ακαδημία και κρουαζιέρες τραγουδιού σε προορισμούς όπως η Βαλτική, το Αιγαίο, η Μαύρη Θάλασσα, η Μεσόγειος, ο Ροδανός, ο Δούναβης, ο Ντουέρο και ο Νείλος.

Ο Κέι έχει περάσει την επαγγελματική του ζωή μεταξύ ραδιοφωνικού στούντιο και  συναυλιών. Η παλαιότερή του εκπομπή στο BBC World Service, «Classics with Kay» μεταδιδόταν σε κοινό εκατομμυρίων σε παγκοσμίως. Τα τηλεοπτικά του προγράμματα περιλάμβαναν τους διαγωνισμούς Cardiff Singer of the World και Cardiff Choir of the Year και για 15 χρόνια την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία από τη Βιέννη. Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Sony ως Μουσικός Παρουσιαστής της Χρονιάς.

Ήταν, για δέκα χρόνια, Διευθυντής Χορωδίας της Χορωδιακής Εταιρείας του Χάντερσφιλντ και διηύθυνε για 21 χρόνια το Μουσικό Φεστιβάλ του Leith Hill στο Σάρεϊ. Διευθύνει συχνά χορωδίες και ορχήστρες σε πολλές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και διευθύνει μαθήματα χορωδίας σε θερινά σχολεία. Στη Νέα Ζηλανδία, έχει διευθύνει το Orpheus Choir του Ουέλινγκτον και το Choral Society του Ώκλαντ και στο Σέφιλντ της Μασαχουσέτης το Χορωδιακό Φεστιβάλ Berkshire. Είναι Αντιπρόεδρος του ABCD, της Ένωσης Βρετανών Διευθυντών Χορωδίας και του RSCM, της Βασιλικής Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Έμιλι Γκρέι

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο Royal Albert Hall, στο St. Paul’s, στο Kings Place και στο Purcell Room και πραγματοποιεί συχνά ζωντανές εμφανίσεις στο πρόγραμμα του BBC Radio 3 «In Tune». Έχει ερμηνεύσει πρωταγωνιστικούς ρόλους στο «Mansfield Park» του Τζόναθαν Ντοβ, στη «Στέψη της Ποπαίας» του Μοντεβέρντι, στο «Banished» του ΜακΝέφ κ.ά., ενώ επίσης συμμετέχει με τους The Sixteen στην παραγωγή του «Belshazzar» του Χέντελ.

Έχει μεγάλη εμπειρία συμμετοχής σε ρεσιτάλ, με ειδίκευση στο Αγγλικό Τραγούδι. H μελέτη της πάνω σε αφανείς Άγγλους συνθέτες αποτέλεσε ουσιαστικό μέρος δύο ντοκιμαντέρ του BBC που μεταδόθηκαν το 2021. Το 2022 της ανατέθηκε από ιδιώτη η ηχογράφηση ενός άλμπουμ με τραγούδια του Μάικλ Χεντ και του Έρικ Τίμαν. Σήμερα, συνεχίζει ως σολίστ μέτζο με τους εξαιρετικά ταλαντούχους Saraband – ένα μπαρόκ σύνολο δωματίου που αποτελείται από τους κορυφαίους ανεξάρτητους μουσικούς μπαρόκ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ταυτόχρονα με τη συμμετοχή της σε πλήθος ρεσιτάλ και ορατορίων σε όλη την Ευρώπη, περιόδευσε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 με την παραγωγή 5 αστέρων της Ρεμπέκα Μέλτσερ «Mansfield Park» του Ντοβ, με την ίδια στον ρόλο της Λαίδης Μπέρτραμ.

Η Έμιλι Κέι γνώρισε την επιτυχία σε νεαρή ηλικία όταν ανακηρύχθηκε «BBC Radio 2 Choir Girl of the Year» για το έτος 2000. Συνέχισε με την ηχογράφηση του άλμπουμ «Passiontide» για τη Naxos Music με διθυραμβικές κριτικές, και έκτοτε κυκλοφόρησε σόλο κομμάτια υπό τους Convivium, Chandos Movies και Divine Art Recordings Group. Έχει προταθεί δύο φορές για το βραβείο Classical Brit Awards.