Με την παραγωγή «Αποκάλυψη Αύριο» της βερολινέζικης θεατρικής ομάδας Kirill & Friends, που ίδρυσε ο διεθνούς φήμης Ρώσος σκηνοθέτης Κιρίλ Σερεμπρένικοφ μαζί με τους συνεργάτες του, αρχίζει στις 29 Απριλίου το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου (CITF).

Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη πρεμιέρα της ομάδας Kirill & Friends και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Εβγένι Κουλάγκιν. Το έργο, ένα σπουδαίο παράδειγμα σωματικού θεάτρου γράφτηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Μιχαήλ Ντουρνένκοφ μαζί με τους ερμηνευτές, τον σκηνοθέτη και τον χορογράφο Ιβάν Εστεγνέεφ.

Κουλάγκιν και Εστεγνέεφ έχουν ήδη συνεργαστεί με τον Κιρίλ Σερεμπρένικοφ σε διάφορα έργα.

Ο αυτοεξόριστος στο Βερολίνο Σερεμπρένικοφ, σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και νικητής των Καννών, θα έρθει στην Κύπρο και θα συμμετέχει σε ανοιχτή συζήτηση στον κινηματογράφο Ρίο, όπου θα προβληθεί η πολυσυζητημένη ταινία του «Η Γυναίκα του Τσαϊκόφσκι». 

  • Λεμεσός, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Δευτέρα 29 & Τρίτη 30 Απριλίου, 8μ.μ. Στα αγγλικά με ελληνικούς και ρωσικούς υποτίτλους. Sold Out Tickets

*Κάθε εισιτήριο που αγοράζεται για το «Apocalypse Now» λειτουργεί επίσης ως πρόσκληση για το πάρτι έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί μετά την παράσταση της 30ης Απριλίου, στις 10:30μ.μ. στο ETKO.

«Αποκάλυψη Αύριο»

Έξι άνθρωποι σ’ ένα δωμάτιο ανακαλύπτουν ότι ο κόσμος θα τελειώσει σε μια ώρα. Στα επόμενα 60 λεπτά, μέσα από το χορό, το σεξ, την απελπισία, την οργή και τη χαρά, εξερευνούν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Καταγράφουν τα τελευταία τους λόγια στην κάμερα, γδύνονται, ντύνονται, θέλουν να κάνουν σεξ και δεν θέλουν να πεθάνουν, τηλεφωνούν στη μαμά τους, τρελαίνονται, τρώνε τη γη, μετατρέπονται σε ζώα, φροντίζουν ο ένας τον άλλον, μοιράζονται τα πιο πολύτιμα πράγματα και- χορεύουν, κυριολεκτικά για τελευταία φορά.

* Χρησιμοποιούνται λέξεις από το «The Positive Lexicography Project» του Tim Lomas.

Συντελεστές

  • Κείμενα: Μιχαήλ Ντουρνένκοφ
  • Σκηνοθεσία: Εβγένι Κουλάγκιν
  • Χορογραφία: Ιβάν Εστεγνέεφ
  • Σκηνικό: Ξένια Περετρούχινα
  • Μουσική: Αντονί Ρουσιέ
  • Σχεδιασμός φωτισμών: Ίλια Πασνίν
  • Πρωταγωνιστούν: Όντιν Λουντ Μπίρον, Κάμπελ Κάσπαρι, Νικίτα Κουκούσκιν, Σβετλάνα Μαμρέσοβα, Καπουτσίν Σάτλαϊτνερ, Αντέλα Μαχαράνι

Ανοιχτή συζήτηση και προβολή

Την 1η Μαΐου στις 7μ.μ., το σινεμά ΡΙΟ (Λεμεσός) θα φιλοξενήσει ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη Κιρίλ Σερεμπρένικοφ. Μετά το Q&A, η υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο 75ο Φεστιβάλ Καννών ταινία «Γυναίκα του Τσαϊκόφσκι» θα προβληθεί στα ρωσικά με αγγλικούς υπότιτλους- μια τραγική ιστορία από τη ζωή των μποέμ του 19ου αιώνα, στην οποία η σύζυγος του Τσαϊκόφσκι, Αντονίνα Μιλιούκοβα- Τσαϊκόφσκαγια, σιγά-σιγά τρελαίνεται ενώ ο ομοφυλόφιλος άντρας της ερωτεύεται με άλλους. Η ταινία αποτυπώνει εκπληκτικά την ασφυκτική ατμόσφαιρα της ζωής ως γυναίκα στη Ρωσία του 19ου αιώνα μέσα από την υπνωτιστικά ανατριχιαστική βιογραφία της συζύγου του συνθέτη. Αποκαθιστώντας παραμελημένες σελίδες της ιστορίας, εστιάζει στον εσωτερικό κόσμο της «συζύγου μιας μεγαλοφυΐας», βγάζοντάς την από τη σκιά.

Ανέκαθεν μαχητικός και ανοιχτά ομοφυλόφιλος, ο Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, γιος Εβραίου και Ουκρανής στον οποίο απαγορεύτηκε η έξοδος από την Ρωσία, εγκαταστάθηκε τελικά στο Βερολίνο, απ’ όπου δηλώνει ελεύθερος να δημιουργεί αλλά και να παρουσιάζει ταινίες του στα μεγάλα φεστιβάλ -κάτι που του απαγορευόταν όσο ζούσε στην πατρίδα του, καθώς ουδέποτε φοβόταν να μιλήσει εναντίον της κυβέρνησης.

  • Λεμεσός, Σινεμά ΡΙΟ, Τετάρτη 1η Μαΐου, 7μ.μ. Sold Out Tickets

Παρακολουθήστε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ για περισσότερες λεπτομέρειες.