Η ημίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου συνέβαλε στην εκτόνωση της κρίσης. Η συζήτηση ήταν, όπως πληροφορούμαστε, αρκετά ζωντανή με τους δύο άνδρες να βάζουν κάτω προβληματισμούς και απόψεις. Και αφού τα είπαν οι δύο, στη συνέχεια η συζήτηση, στην παρουσία και άλλων, κύλησε σε πιο ήπιους τόνους, και στο τέλος έφυγαν όλοι από το Προεδρικό γραφείο με γνώμονα την ενότητα. 

Το χθεσινό ξεκαθάρισμα ήταν, όπως φάνηκε στην πορεία, αναγκαίο για να καθαρίσουν σκιές και σύννεφα. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δηλώνει λίγες ώρες αργότερα πως ήταν απλώς προβληματάκια και δεν υπήρξαν καταιγίδες και τρικυμίες. Ερωτηματικό παραμένει για την τύχη της επιστολής που ο ΠτΔ είχε ετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα και στην οποία κατέγραφε μια σειρά από «προβληματάκια» στις σχέσεις τους. 

Το ραντεβού Αναστασιάδη-Αβέρωφ στο Προεδρικό έκλεισε για τις 9:30 το πρωί. Ωστόσο, ο υποψήφιος Πρόεδρος ανέβηκε στον Λόφο νωρίτερα και έτσι τους δόθηκε η ευκαιρία για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση που κράτησε λιγότερο από μισή ώρα. Στην διάρκεια της μεταξύ τους «ζωντανής συζήτησης» ο Αβέρωφ Νεοφύτου στάθηκε σε δύο βασικά θέματα: 

Πρώτον, ότι πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει πως ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ είναι ένας, είναι ο πρόεδρος της παράταξης, ότι δεν εκπροσωπούν άλλοι τον ΔΗΣΥ και ούτε πρέπει να αφήνονται υπονοούμενα γι’ αυτό. 

Δεύτερον, θα πρέπει να αρχίσει να τονίζεται περισσότερο από τον Ν. Αναστασιάδη ο ρόλος του ΔΗΣΥ στα καλά που ήρθαν για τον τόπο, καθώς επίσης θα πρέπει να τονίζεται την ίδια ώρα και ο προσωπικός ρόλος του προέδρου του ΔΗΣΥ σ’ αυτό. Υπενθυμίζοντας πως είχε δώσει πολλές μάχες από πολλά βήματα για να επιτευχθούν όλα αυτά. 

Στις δικές του τοποθετήσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως «ο υποψήφιός μας είναι ένας και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφισβήτηση». Τόνισε επίσης ότι «δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει σχέδιο Β» και υπογράμμισε πως «αν υπάρχει κάποια αμφισβήτηση επί τούτου» αυτό θα ξεκαθαρίσει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Δεν είμαστε η πρώτη οικογένεια με κάποια προβληματάκια

Στις 10:45 ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι Πέτρος Δημητρίου, Χάρης Γεωργιάδης, Παναγιώτης Δημητρίου και Ιωάννης Κασουλίδης. Εξερχόμενος του Προεδρικού μεγάρου ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως με τον ΠτΔ είχαν μια μακρά, ειλικρινή και εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση, τονίζοντας παράλληλα πως με τον Νίκο Αναστασιάδη τον συνδέουν κοινοί αγώνες μερικών δεκαετιών και μια συνεργασία πάντα με στόχο να βοηθηθεί ο τόπος. Και πρόσθεσε: «Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έχουμε και ακόμα ένα κοινό, έχουμε ένα κοινό σπίτι. Τον Δημοκρατικό Συναγερμό και ενωμένοι συνεχίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε, μια μάχη που έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου μας». 

Συνέχισε λέγοντας ότι ενωμένοι όλοι μαζί Δημοκρατικός Συναγερμός και Κυβέρνηση θα δώσουν και αυτή τη μάχη «και πιστεύουμε πως ακόμα μια φορά θα κρατήσουμε την Κύπρο στη σωστή πορεία, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ανάπτυξης». Σε άλλη ερώτηση για τις σκιές που ο ίδιος είχε πει ότι υπάρχουν, και αν αυτές έχουν ξεκαθαρίσει, απάντησε: «νομίζω η δήλωσή μου ξεκαθαρίζει τα πάντα, ενωμένοι προχωράμε όπως ξεκινήσαμε».

Βάζοντας μπροστά τη συμφωνία για ενεργότερη εμπλοκή των μελών της κυβέρνησης στη μάχη για τις προεδρικές εκλογές ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρακάθησε σε σύσκεψη με όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Αυτή ήταν η δεύτερη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υποψήφιος Πρόεδρος και στόχο έχει το να βγουν μπροστά οι υπουργοί να προβάλουν το έργο που επιτελέστηκε όλα αυτά τα χρόνια και τονίζοντας σε κάθε περίπτωση τον καθοριστικό ρόλο που είχε παίξει ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου. 

>>Συνεχίζουμε ενωμένοι: Η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στη βραδινή κοινή παρουσία Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου σε εκδήλωση της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ. Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο ΠτΔ ρωτήθηκε εάν η αναφορά Α. Νεοφύτου ότι «ενωμένοι συνεχίζουμε, όπως ξεκινήσαμε» καλύπτει και τον ίδιο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Βεβαιότατα. Όταν λέμε ενωμένοι δεν εννοούμε μόνο τον κ. Νεοφύτου, ενωμένη η ηγεσία όπως έμαθε. Οι πολιτικοί καιροσκόποι, προβλέποντας τις καιρικές συνθήκες, νόμιζαν ότι ακολουθούν καταιγίδες και λοιπά. Δεν νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να επεσυμβαίνουν κάποια προβληματάκια». Το θέμα, συνέχισε, είναι «η αγάπη προς την πατρίδα, η αγάπη προς μια παράταξη που συνεισέφερε και συνεισφέρει στην πατρίδα, να παραμένει ενωμένη, δυνατή και να μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει αυτά που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει».

>> Ο κίνδυνος που ελλοχεύει: Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέβηκε στο βήμα της εκδήλωσης της ΟΝΕ και επικεντρώθηκε στο να τονίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον ΔΗΣΥ από τον ενδιάμεσο χώρο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ενδιάμεσος χώρος επιχειρεί να διεμβολίσει και να διασπάσει τον ΔΗΣΥ», τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επισημαίνοντας πως «είναι η τρίτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια». Η πρώτη με τον Τάσσο Παπαδόπουλο το 2008 και αφού δεν τα κατάφεραν ψήφισαν Χριστόφια, η δεύτερη το 2018 με τον Ν. Παπαδόπουλο και «επανέρχονται το 2022 υιοθετώντας έναν δούρειο ίππο για να πετύχουν αυτό που προσπαθούν από το 1976». Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, το πρόβλημα του ενδιάμεσου χώρου είναι οι θέσεις που εκφράζει ο ΔΗΣΥ.