Πόσο παράλογοι θα γίνουμε πια! Έχει και η αυτοκαταστροφή τα όριά της. Αντί να απορρίπτουν όλοι και να απαντούν στις ύπουλες αναφορές του Γκουτέρες, στις δήθεν «ίσων αποστάσεων», που εξυπηρετούν μόνο την Άγκυρα, τις υιοθετούν και τις αναδεικνύουν ως να είμαστε κανένα νησί λωτοφάγων.

Κάνει αυτός μια άδικη αναφορά σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμα και για τα εμβόλια που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους, το αρπάζουν τα κωθώνια που θέλουν να επιδεικνύουν προοδευτισμό και ανθρωπισμό (δήθεν) και το κάνουν παντιέρα. Πώς περιμένουμε μετά από τους ξένους να κατανοήσουν τι συμβαίνει εδώ, στη νήσο των δήθεν, είναι ένα διαχρονικό μυστήριο. Προσέξτε τώρα. Στην έκθεση του ο Γκουτέρες αναφέρει ότι από τις 1.956.023 δόσεις εμβολίων που παρέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία «μεταφέρθηκαν στον βορρά» οι 234.038 δόσεις και το ποσοστό παραμένει χαμηλό. Τι γράφουν οι «δικοί μας»; Ότι ο Γκουτέρες κατηγορεί την Κυπριακή Δημοκρατία για το ότι δεν υπήρξε δίκαιος διαμοιρασμός.

Πού το βρήκαν αυτό για τον δίκαιο διαμοιρασμό δεν ξέρω, αλλά κι έτσι να το έλεγε ο Γκουτέρες, θα έπρεπε να πέσουν όλοι πάνω του να ζητούν να τους εξηγήσει, ποια δικαιοσύνη προνοεί αυτό τον διαμοιρασμό; Η δικαιοσύνη της κατοχής; Η δικαιοσύνη της παρανομίας; Η δικαιοσύνη του ευνομούμενου κράτους;

Της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν της τα χάρισε κανένας αυτά τα εμβόλια, τα αγοράζει και τα προσφέρει δωρεάν στους πολίτες της. Τα αγοράζει με τα χρήματα που πληρώνουν οι Ελληνοκύπριοι φορολογούμενοι και τα προσφέρει ακόμα και στους παράνομους πολίτες της όπως είναι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι πληρώνουν φόρους σε ένα παράνομο καθεστώς. Το οποίο, μάλιστα, ήθελε να τους εμβολιάσει όλους με τα κινέζικα εμβόλια εκ Τουρκίας.

Η ουσία είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας αποσιωπά εντελώς την πραγματική αδικία που υπάρχει στην Κύπρο και αναδεικνύει τον διαμοιρασμό των εμβολίων ως να είναι αυτό το πρόβλημά μας. Και τα κωθώνια το κάνουν αυτό να φαίνεται ως το μέγιστο. Έστω ότι είναι το μέγιστο. Ας μας πει, για παράδειγμα, ο Γκουτέρες και τα δικά μας σαΐνια, πόσοι είναι οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα για να πάρουν όλοι εμβόλια. Ξέρει; Όχι. Διότι το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε ποτέ στον ΟΗΕ να κάνει απογραφή πληθυσμού. Πόσα εμβόλια θα έπρεπε να υπολογίσει για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα η Κυπριακή Δημοκρατία; Ουδείς γνωρίζει. Ο Νίκος Αναστασιάδης, τον Δεκέμβριο του 2020, όταν άρχισε η περιπέτεια των εμβολιασμών, δήλωνε: «έχουμε παραγγείλει, στις διευθετήσεις που έγιναν, για να καλυφθεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι». Ωραία και πόσοι είναι; Θα έπρεπε να υπολογίσει και τους έποικους; Έστω. Αυτοί πόσοι είναι;

Μήπως, θα έπρεπε να θυμηθούμε ότι όταν η Κυπριακή Δημοκρατία διαβεβαίωνε ότι αγοράζει εμβόλια και για τους Τ/κ, ο Ερσίν Τατάρ δήλωνε ότι δεν θα τα δεχθεί μέσω των Ε/κ αλλά μόνο αν αυτά φτάσουν στους Τουρκοκύπριους απευθείας από την ΕΕ; Τα ήθελε απευθείας ο παράνομος κι εμείς κάναμε πως δεν καταλαβαίναμε. Μήπως, πρέπει να θυμηθούμε ότι ακόμα και σήμερα οι Τουρκοκύπριοι πολίτες πιστεύουν ότι τα εμβόλια τα παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι έτσι τους λέει το καθεστώς;

Δεν έχουν σημασία αυτά, εντάξει. Είναι ζήτημα υγείας και καλώς πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία κι αγοράζει και για τους Τ/κ. Αλλά, όχι να είναι και υπό κατηγορία γιατί δεν κάνει δήθεν «δίκαιο διαμοιρασμό». Τον Δεκέμβριο του 2020, οι Τουρκοκύπριοι της δικοινοτικής επιτροπής υγείας, που ανέλαβε τον συντονισμό, ανέφεραν στους Ελληνοκύπριους ότι χρειάζονται εμβόλια για να καλύψουν περίπου 250.000 άτομα. Από τότε δίνονται σταδιακά αναλόγως της παραλαβής. Μετά προέκυψαν και ανάγκες για τρίτη δόση, το πρόγραμμα προφανώς άλλαξε, αλλά δεν ήταν ποτέ θέμα δίκαιου διαμοιρασμού, ήταν πάντα θέμα παραλαβής και διανομής και καλής θέλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η οποία θα έπρεπε να στήσει ένα συνεργείο εμβολιασμών στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου και να καλέσει εκεί τους Τουρκοκύπριους να εμβολιαστούν. Για να ξέρουν κιόλας ποιος τους προσφέρει εμβόλια και να μην τους κοροϊδεύει το κατοχικό καθεστώς.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικοινοτικής επιτροπής, η κάλυψη του πληθυσμού στα κατεχόμενα (που παίρνουν κι από την Τουρκία) είναι περίπου όση και η κάλυψη στις ελεύθερες περιοχές. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικές φαιδρολογίες οι οποίες, εκτός από το ότι ροκανίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν βοηθούν και τους Τουρκοκύπριους να καταλάβουν τι συμβαίνει. Αν μπορούν ποτέ να καταλάβουν.