Ε, τώρα θα μας μπερδέψουν μια και καλή. Ο Μητροπολίτης Μόρφου υπέβαλε, λέει, επίσημα την υποψηφιότητα του για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ανακοίνωσε και τον εκπρόσωπο του. Θα είναι ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς. Μήπως έχουν σχέδιο να εκλεγούν και οι δύο και να ενώσουν ξανά το κράτος και την Εκκλησία σε ένα ούτως ειπείν θεοκρατικό καθεστώς; Αστείο αυτό, μην παρεξηγηθούμε. Διότι είναι σοβαρός άνθρωπος ο κ. Πρωτοπαπάς.

Απλώς, είχαμε που είχαμε κάποια αγωνία για την ταυτόχρονη προεκλογική υποψηφίων για την προεδρία και υποψηφίων για την Αρχιεπισκοπή, ο συμβολισμός της πρώτης επίσημης ανακοίνωσης υποψήφιου Αρχιεπίσκοπου που θα τον εκπροσωπεί υποψήφιος πρόεδρος, τα έκανε χειρότερα.

Ο Μόρφου Νεόφυτος, πάντως, μέχρι πρόσφατα που τον κυνηγούσαν οι δημοσιογράφοι να τους μιλήσει για τις θέσεις του περί κορωνοϊού, εμβολίων, ομοφυλοφίλων κ.λπ., έλεγε «εγώ δεν μιλώ σε δημοσιογράφους». Ήθελε να μιλά μόνος του. Για να δούμε αν θα τους μιλά ως υποψήφιος. Μπορεί φυσικά και να κάνει προεκλογική από το YouTube, όπως έκανε τον αντιεμβολιαστικό του αγώνα κι έγινε ίνδαλμα των απανταχού «αντί».

Τέλος πάντων. Δύσκολα τα πράματα τις επόμενες βδομάδες. Οι υποψήφιοι Αρχιεπίσκοποι, μια και για πρώτη φορά ζητούν ψήφο από όλο τον λαό, πρέπει να μάθουν πρώτα να μην είναι τόσο πολύ της παρασκηνιακής διαπλοκής. Να μην επιβεβαιώνουν τη γνωστή έκφραση: σιγανοπαπαδιά. 

Έτσι έπαθε χτες και ο Βάσος Βασιλείου εδώ στον «Φιλελεύθερο». Έγραψε ότι ένας υποψήφιος πρότεινε σε άλλους δύο να αποσυρθούν και να μπει αυτός σφήνα ανάμεσα σε άλλους δύο. Τον διέψευδαν όλοι, όμως. Του λέω, βρε Βάσο μου, τι έγινε και σε διαψεύδουν. Ε, μου τα έφερε όλα κουκιά καθαρισμένα και διασταυρωμένα. Ο Βάσος καλά τα έγραψε, οι σιγανοπαπαδιές είναι που μάσησαν τα λόγια τους. Και φαντάσου, ακόμα δεν ξεκίνησε καλά – καλά η προεκλογική τους. Ξεκάθαρα πράματα, λοιπόν, που λέει κι ένας υποψήφιος πρόεδρος.

Επειδή, πάντως, είναι πολύ της μόδας να ακούμε τον κάθε άσχετο να κάνει μαθήματα για τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας, με τρόπο που το μόνο ζητούμενό τους είναι να κάνουν τους ιεράρχες να μην ασχολούνται με το εθνικό πρόβλημα, να περιοριστούν στα εκκλησιαστικά καθήκοντα σαν τους καλογήρους, δηλώνω κι εγώ με τη σειρά μου, που λέει ο λόγος, ότι ως ψηφοφόρος χριστιανός, θέλω να ξέρω τις θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό.

Λίγο πολύ ξέρουμε όλοι την προσωπικότητα ή τη θρησκευτικότητα των υποψηφίων, αλλά ο νέος Αρχιεπίσκοπος οφείλει να έχει ρόλο και λόγο και στο εθνικό πρόβλημα. Γι΄ αυτό οι υποψήφιοι πρέπει να δημοσιοποιήσουν καθαρά τις θέσεις τους. Όπως κάνει επί χρόνια ο Πάφου Γεώργιος. Οι άλλοι τι απόψεις έχουν; Θα μας τις πουν ή θα μασούν τα λόγια τους να τους ψηφίσουμε κι ό,τι μας προκύψει;

Υ.Γ. «Η ομοσπονδία δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, ήταν το εργαλείο και το μέσο για να πετύχουμε την επανένωση, την αποχώρηση των στρατευμάτων, την κατάργηση των εγγυήσεων», έλεγε προχτές σε Ε/κ και Τ/κ στο Λονδίνο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Σωστά τα έλεγε. Όμως, δεν ήταν αυτοσκοπός πράγματι; Για όλους; Διότι, αν φτάνουμε στο σημείο να δεχόμαστε ότι η επανένωση δεν θα είναι και τόσο επανένωση, αλλά συνεργασία μεταξύ δύο γειτονικών κρατιδίων δεν είναι ομοσπονδία είναι συνομοσπονδία. Κι αν φτάνουμε στο σημείο να λέμε ότι δεν είναι ανάγκη να προτάσσουμε τόσο απόλυτα την αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων, δεν είναι εργαλείο η ομοσπονδία είναι αυτοσκοπός.

Μετά από εννιά χρόνια «πρώτο βιολί» στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Μαυρογιάννης, θα ήταν εποικοδομητικό να μας πει αν είχε δίκαιο ο Νίκος Αναστασιάδης όταν δήλωνε (7/9/2017): «Δυστυχώς άλλες ήταν οι βουλές της Άγκυρας. Ο έλεγχος ολοκλήρου της πατρίδας μας». Το διαπίστωσε κι ο ίδιος; Για να ξέρουμε, δηλαδή, σε ποια λογική βάση στηρίζονται όσοι συνεχίζουν το παραμύθι της ομοσπονδίας, λες και μιλούν για έναν κόσμο σε άλλη διάσταση, σε ένα παράλληλο σύμπαν.