To Top
00:59 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Δεν φακκούν πενιά οι αθεόφοβοι…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Δεν φακκούν πενιά οι αθεόφοβοι…
  30 Μαΐου 2019, 10:33 πμ  
Η κυβέρνηση αντάλλαξε κρατικό τεμάχιο – φιλέτο στην περιοχή Γερμασόγεια αξίας €2.207.300 με ιδιωτικό τεμάχιο εταιρείας ανάπτυξης γης αξίας μόλις €927.800. Τι; Δεν μπορεί να το κατανοήσει η λογική σας; Διαβάστε και παρακάτω: Το συγκεκριμένο τεμάχιο της εν λόγω εταιρείας, που βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο, δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Επιπλέον, στο κρατικό τεμάχιο που έχει ανταλλαγεί με το τεμάχιο της εταιρείας δόθηκε και «προίκα» πρόσθετης γης 3.000 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για λωρίδα γης με απότομη κλίση, εκτιμημένης αξίας €75.000. Αρχικά δεν φαινόταν η χρησιμότητα της παραχώρησης της λωρίδας αυτής, σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη καταγγελία που τέθηκε ενώπιον του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η λωρίδα αυτή ενδεχομένως να δόθηκε ώστε κατά την μελλοντική ανάπτυξη του τεμαχίου, αυτή να παραχωρηθεί ως χώρος πρασίνου και έτσι να μείνει ανέπαφο το υπόλοιπο τεμάχιο με την αμφιθεατρική θέα και τη μεγάλη αξία ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Τα συγκεκριμένα ευρήματα με την προκλητική έως σκανδαλώδη εύνοια που έτυχε η συγκεκριμένη εταιρεία ανάπτυξης γης, καταγράφονται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα, ύστερα από διερεύνηση καταγγελίας που δημοσιεύθηκε στον «Φ» στις 25/3/2018. Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι, ότι ουδείς από τους κυβερνώντες έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει τα όσα πολύ σοβαρά καταγγέλλει στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής για τη συγκεκριμένη ανταλλαγή γης από την οποίαν αναδίδεται έντονη οσμή σκανδάλου. Δεν είπαν κουβέντα. Εφαρμόστηκε για άλλη μια φορά η τακτική «του κρύψε να περάσουμε». 

Το επίμαχο τεμάχιο που αντάλλαξαν οι κυβερνώντες με κρατικό φιλέτο γης αγοράστηκε από εταιρεία ανάπτυξης γης – στην έκθεση δεν κατονομάζεται – στις 17/10/2005 έναντι €445.945. Το Τμήμα Πολεοδομίας στις 14/5/2011 απέρριψε την αίτηση της εταιρείας για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για την ανέγερση επτά πολυκατοικιών με 78 διαμερίσματα, διότι, η υλοποίηση της ανάπτυξης κρίθηκε ότι εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ενοίκων των πολυκατοικιών. Οι κίνδυνοι αυτοί αποκαλύφθηκαν μετά από υδρολογικές μελέτες που διενεργήθηκαν.

Μέγα θέμα προκύπτει για το Τμήμα Κτηματολογίου. Ιδού τι αναφέρει επί λέξει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην έκθεση του: «Εκφράσαμε προβληματισμό ως προς το ύψος των εκτιμήσεων του Τμήματος και κατά πόσο αυτές τεκμηριώνονται επαρκώς με επιστημονικά/αντικειμενικά κριτήρια. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η αξία του υπό ανταλλαγή ιδιωτικού τεμαχίου μειώθηκε, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο κατά 20% λόγω μορφολογίας (βρίσκεται σε κοίλωμα, μέσα από το οποίο διοχετεύονται τα όμβρια ύδατα), χωρίς άλλα στοιχεία που να δικαιολογούν το ποσοστό αυτό. Σημειώνεται, ότι για σκοπούς της γενικής εκτίμησης με ημερ. 1/1/2013, που επίσης έγινε από το Τμήμα Κτηματολογίου με το χέρι, η αντίστοιχη μείωση λόγω μορφολογίας του εδάφους της τιμής στα τεμάχια που βρίσκονται στην εν λόγω κοιλότητα σε σχέση με τα διπλανά τεμάχια υπολογίζεται σε 56% περίπου. Είναι γεγονός πως η έννοια και ο σκοπός της γενικής εκτίμησης είναι διαφορετικός από την ειδική εκτίμηση που έγινε με σκοπό την ανταλλαγή, εντούτοις, η διαφορά του ποσοστού μείωσης της κατά τ.μ. αξίας του εν λόγω οικοπέδου για τις δύο εκτιμήσεις (γενική και ειδική) είναι τόσο μεγάλη που ενδεχομένως να μη δικαιολογείται».

Πραγματικά διερωτώμαι: Υπάρχει νοήμων άνθρωπος πάνω στη γη που θα αντάλλασσε ένα φιλέτο γης αξίας €2.207.300 για ένα κομμάτι γης μικρότερο σε έκταση στο οποίο καταλήγουν τα όμβρια ύδατα της περιοχής και αξίας μόλις €927.800; Δεν φακκούν πενιά οι αθεόφοβοι. Θέλουν να μας κυβερνούν αλλά δεν τους νοιάζει το δημόσιο συμφέρον. 

hadjistylianoum@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...