Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να προχωρήσουν σε μερική άρση του εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων που ίσχυε σε βάρος της Κύπρου δεν έχει να κάνει με την Τουρκία ή στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε.

Αυτό ξεκαθάρισε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Τζούντιθ Γκάρμπερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε στην απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και τίθεται σε ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μήνυμα ΗΠΑ με την άρση εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως η απόφαση αφορά μη-φονικά όπλα (non-lethal weapons) επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συστήματα που μπορεί να συμβάλουν στη συνεργασία των χωρών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διακίνησης προσώπων κλπ.

Σ’ ότι αφορά τις τουρκικές αντιδράσεις η Τζ. Γκάρμπερ σημείωσε πως η Τουρκία παραμένει ένας πολύτιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Σε σχέση με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας η Τζ. Γκάρμπερ σημείωσε ότι παραμένει η απαίτηση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τερματισμό της παροχής διευκολύνσεων προς ρωσικά πολεμικά πλοία.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον έκρινε αυτή τη στιγμή ότι το θέμα αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για να προχωρήσει στην απόφαση για προσωρινή άρση των περιορισμών για εξαγωγή μη-φονικών οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο.