Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν αναιρεί την κοινωνική ευθύνη του καθενός μας απέναντι στο σύνολο. Γιατί, είναι σχεδόν βέβαιο, το αποδείξαμε τις τελευταίες μέρες, ότι κάποιοι θα συνεχίσουν να παριστάνουν τους εξυπνόβλακες. Ακριβώς όπως διαπιστώθηκε τις προηγούμενες μέρες και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εύστοχα το περιέγραψε στο διάγγελμα του κέρφιου: «Δυστυχώς, παρά τα μέτρα, τις θυσίες χιλιάδων εργαζομένων, πάρα τον πόνο που νιώθουν οι γονιοί για τα παιδιά τους που παραμένουν στο εξωτερικό, παρατηρείται από μερίδα πολιτών συμπεριφορά απειθαρχίας, έλλειψη αυτοσεβασμού, ευθύνης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας.

Συμπεριφορές που εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο το σύνολο του πληθυσμού». Αυτό είναι που ανάγκασε την κυβέρνηση, όπως εξήγησε, να αποφασίσει την απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων. Αλλά, πώς θα το ελέγχει αυτό η Αστυνομία; Πόσοι αστυνομικοί χρειάζονται για να ελέγχουν τόσους πολλούς ξεροκέφαλους; Διότι, είναι βέβαιο πως η μερίδα που εκθέτει «σε θανάσιμο κίνδυνο το σύνολο του πληθυσμού» θα συνεχίσει να το κάνει. Θα συνεχίσει να πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης, του Νίκου Αναστασιάδη, της Αστυνομίας και αυτοί, οι έξυπνοι, θα τους ξεγελάσουν.

Είναι πάνω από βδομάδα που με Διάταγμα έκλεισαν καφετερίες και τέτοια. Ήταν το πρώτο μέτρο. Κι όμως, από προχθές το απόγευμα μέχρι χθες το πρωί, η Αστυνομία κατήγγειλε δύο εμπορικά κέντρα/πολυκαταστήματα και δύο καφενεία στην επαρχία Αμμοχώστου, ένα κυνηγετικό σύλλογο στην επαρχία Λάρνακας, ένα μπαρ στην επαρχία Λεμεσού, ένα καφεστιατόριο στην επαρχία Λευκωσίας. Μπορεί ένας λογικός άνθρωπος να εξηγήσει γιατί δούλευαν όλοι αυτοί; Γιατί μάζευαν στα υποστατικά τους πολίτες; Έγιναν τόσες εκκλήσεις, βγήκαν διατάγματα που μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα εμφανίζονται, έκλεισαν σχολεία, έμεινε κόσμος άνεργος, γονείς έχουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό και πεθαίνουν από αγωνία, διαμηνύθηκε σε όλους τους τόνους ότι ο μόνος τρόπος προστασίας μας από αυτή τη λαίλαπα είναι να περιορίσουμε για λίγες μέρες τις συναναστροφές μας, τις συγκεντρώσεις μας, τις εξόδους μας… Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν το κατάλαβαν; Ε, αυτοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όποια μέτρα και να αποφασιστούν. Γι΄ αυτό και για να έχει αποτέλεσμα η απαγόρευση μετακινήσεων θα πρέπει να επιβληθεί με αυστηρότητα. Σε αυτούς πρέπει να επιβληθεί αστυνομοκρατία. Αν χρειάζεται να ενισχυθεί η Αστυνομία με τον στρατό, με τις ιδιωτικές υπηρεσίες φρούρησης, με τους αστυνομικούς της γειτονιάς. Σίγουρα δεν αρκούν 25 με 30 αστυνομικοί, όπως λέει το ρεπορτάζ, για να περιπολούν όλη τη Λευκωσία ανά πάσαν στιγμήν και αναλόγως την υπόλοιπη Κύπρο.

Τα λέω, διότι με τις ανακοινώσεις για τις διαδικασίες, που έκαναν χθες ο υπουργός Εσωτερικών και ο υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, σαν να δόθηκε μήνυμα χαλαρότητας. Θα παίρνεις άδεια για να πας στο φαρμακείο, ας πούμε και η άδεια σου θα διαρκεί τρεις ώρες; Και θα περιμένουν να δουν αν θα υπάρχουν ξεροκέφαλοι που θα παραβιάζουν την άδειά τους για να την κάνουν πιο αυστηρή. Μα, ήδη έδειξαν πολλοί ότι είναι αδύνατο να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να πειθαρχήσουν. Ήδη, με το που τελείωσε ο Πρόεδρος το Διάγγελμα προχθές άρχισαν να εμφανίζονται ανακοινώσεις για ιερωμένους και εκκλησίες, που θα «αντισταθούν» και θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως να μη συμβαίνει τίποτε. «Η εκκλησία θα λειτουργήσει. Λεπτομέρειες αύριο. Να προστατευθούν οι πιστοί ναι, αλλά θα περιφρουρήσουμε και την ΠΙΣΤΗ μας !!!!». Αυτή ήταν η ανάρτηση ιερέα της επαρχίας Λεμεσού αμέσως μετά το Διάγγελμα. Και μάλιστα τη συνόδευε με φωτογραφία της ελληνικής σημαίας με το «Εν Τούτω Νίκα – Ελευθερία ή Θάνατος». Δεν έλαβε ο ιερέας ούτε το μήνυμα του Προέδρου για τις «συμπεριφορές που εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο το σύνολο του πληθυσμού», ούτε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι δεν κινδυνεύει η πίστη μας αλλά οι πιστοί. Και κήρυξε την επανάσταση. Εναντίον ποιου, αλήθεια;

Λοιπόν, αυτοί είναι που πρέπει να περιοριστούν με αυστηρότητα άκαμπτη. Δεν έχει σημασία αν ένας άνθρωπος οδηγεί το αυτοκίνητό του στο δρόμο. Δεν είναι αυτός ο επικίνδυνος, ας μη σπαταλούν δυνάμεις σε τέτοιους ελέγχους οι αστυνομικοί. Ο κίνδυνος είναι αυτοί που νομίζουν, ακόμα και μετά από τρεις θανάτους, ότι οι ίδιοι θα ξεγελάσουν τον εχθρό. Και το σίγουρο είναι ότι αυτοί είναι που θα μας οδηγήσουν «στα φαινόμενα που καταγράφονται στην Ιταλία ή την Ισπανία, όπου οι γιατροί εξ ανάγκης επιλέγουν ποιοι θα ζήσουν ή ποιοι θα αφεθούν να πεθάνουν», όπως ακριβώς το είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Να τους προλάβουμε αφού δεν έχουν το κατάλληλο μυαλό. 

[email protected]