Είκοσι μέτρα προτείνει η ΕΔΕΚ για αντιμετώπιση της κρίσης με τον κορωνοϊό. Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση:
 
Είναι η ώρα των μέτρων. Δεν μένουμε στην κριτική. Καταθέτουμε 20 συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις. Αυτό επιβάλλει η σοσιαλιστική μας ταυτότητα, αυτό προνοεί η εδώ και 50 χρόνια δράση μας δίπλα στον πολίτη. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τις ευπαθείς ομάδες, το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και όσους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των εκποιήσεων:   
 
1.     Οι εταιρείες και η δημόσια υπηρεσία να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
 
2.     Δημιουργία ομάδων παροχής συμβουλών και κατ’ οίκον στήριξης με μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους κ.ά.). Οι ομάδες αυτές να στελεχωθούν από δημόσιους υπαλλήλους θα τύχουν ειδικής εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό να λειτουργήσει σε κάθε επαρχία ειδική τηλεφωνική γραμμή.
 
3.     Έμπρακτη στήριξη στους εργαζόμενους γονείς που πρέπει να μένουν σπίτι με τα παιδιά τους: ευέλικτο ωράριο, εργασία από το σπίτι.
 
4.     Κατ’ οίκον περιορισμός σημαίνει αυξημένος λογαριασμός ρεύματος. Να γίνει ουσιαστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι την άρση των μέτρων.
 
5.     Αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων.
 
6.     Οικονομική στήριξη αυτοτελώς εργαζομένων: διευθετήσεις για τις φορολογικές, δανειακές ή και άλλες προς τις κρατικές υπηρεσίες υποχρεώσεις τους.
 
7.     Οικονομική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο στις περιπτώσεις μείωσης του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων, μέρος του μισθού τους να καλύπτεται από το ταμείο ανεργιακού επιδόματος ώστε να μην έχουν μείωση στις απολαβές τους. Καμία μείωση μισθού, κανένας τερματισμός απολαβών, καμία απόλυση.
 
8.     Ανάπτυξη νέων καινοτόμων τομέων της οικονομίας οι οποίοι να προσδίδουν μακροοικονομική σταθερότητα, μείωση εξάρτησης από τους παραδοσιακούς τομείς (τουρισμός, κατασκευαστικός τομέας, υπηρεσίες) και αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει η πατρίδα μας.
 
9.     Αναστολή όλων των εκποιήσεων.
 
10.  Ρυθμίσεις για τις δανειακές υποχρεώσεις των πολιτών.
 
11.  Δεν επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί αυτή τη Δευτέρα αλλά την επόμενη (23/3) εκ περιτροπής. Η βδομάδα 16-22/3 να αξιοποιηθεί για να απολυμανθούν τα σχολεία. Να εκπαιδευτεί το βοηθητικό προσωπικό για το νέο τρόπο λειτουργίας σε σχέση με τους κανόνες προσωπικής υγιεινής για μακροπρόθεσμη προστασία.
 
12.  Άμεση διαμόρφωση σχετικού προγράμματος από το ΥΠΠΑΝ για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης επαγγελματικής μάθησης με τη στήριξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
 
13.  Η σχολική χρονιά να παραταθεί ως εξής: τα σχολεία να κλείσουν μόνο τη Μεγάλη Πέμπτη, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα. Να παραταθεί η φοίτηση επιπλέον μία βδομάδα τον Ιούνη.
 
14.  Να ετοιμαστούν βιβλιαράκια (υπό τη μορφή ημερολογίου) από τον κάθε εκπαιδευτικό για τα παιδιά της τάξης του με ξεκάθαρες οδηγίες για το τί πρέπει να γίνεται καθημερινά. Οι μαθητές θα πρέπει να ενημερωθούν πως θα αξιολογηθεί η εργασία που θα κάνουν γι’ αυτό το διάστημα από το σπίτι. Τα εν λόγω βιβλιαράκια να αποσταλούν στους μαθητές ηλεκτρονικά (στα έξυπνα τηλέφωνα ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο).
 
15.  Κατ’ οίκον στήριξη στους μαθητές ειδικής εκπαίδευσης.
 
16.  Έτοιμες προς χρήση εντατικές μονάδες για ταυτόχρονη νοσηλεία τουλάχιστον 40 ασθενών.  
 
17.  Κατάλογος έμπειρου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που θα επιστρατευθεί για στελέχωση των πιο πάνω εντατικών μονάδων (εντατικολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι).
 
18.  Διαλογή και αξιολόγηση περιστατικών: τα νεαρά άτομα με ήπια συμπτώματα να νοσηλεύονται στο σπίτι υπό την ευθύνη του προσωπικού τους γιατρού στο ΓεΣΥ.
 
19.  Καθορισμός συγκεκριμένου αριθμού ασθενοφόρων ανά επαρχία για μεταφορά μόνο ασθενών με COVID-19 ή ύποπτων κρουσμάτων. Τα συγκεκριμένα ασθενοφόρα δεν πρέπει να μεταφέρουν άλλους ασθενείς.
 
20.  Όσοι νοσηλεύονται για ήπιες παθήσεις στα  κρατικά νοσηλευτήρια να μεταφερθούν στις ιδιωτικές κλινικές. Η κάλυψη των εξόδων να βαραίνει το κράτος.