Την ώρα που ο ιός θερίζει σε Ιταλία-Ισπανία και παρουσιάζει αλματώδη αύξηση σε πάμπολλες χώρες, από τη μια άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη, στα ελληνικά social media προκύπτουν ζητήματα για τα οποία αύριο-μεθαύριο, του χρόνου τέλος πάντων, όταν με το καλό η ανθρωπότητα θα έχει ξεφορτωθεί τον κορωνοϊό, η επιστήμη της ιατρικής θα πρέπει να μεριμνήσει. Όχι, βεβαίως, για τα ζητήματα που τίθενται, αλλά γι’ αυτούς που τα θέτουν και τις πρόθυμες αγέλες να ενστερνιστούν και να αναπαράγουν κάθε ανοησία που συναντούν στο διαδικτυακό διάβα τους. Τα fake news και οι θεωρίες συνωμοσίας δεν είναι βεβαίως σημερινό φαινόμενο, δεν έλειπαν από καμιά στιγμή της ιστορίας, πόσο μάλλον από την ψηφιακή εποχή που ζούμε, ωστόσο, τώρα με τον κορωνοϊό είναι πασιφανές πως ο ιός της βλακείας φαντάζει εξίσου απειλητικός. Και δεν αναφέρομαι σε θεωρίες όπως για παράδειγμα «ο ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήρι» / «μας τον έσπειρε ο Bill Gates» / «τον δημιούργησαν οι Αμερικάνοι, προκειμένου να πλήξουν τους Κινέζους, για να φταίξουν τους Ρώσους, να την πληρώσουν και οι Ιταλοί που συνεργάζονται με τους Κινέζους και να αναγκάσουν τη Σαουδική Αραβία να υποταχθεί…». Όχι. Άλλωστε, κάθε θεωρία συνωμοσίας που σέβεται τον εαυτό της, όσο φαιδρή και να είναι, οφείλει να έχει μια επίφαση σοβαροφάνειας. Για να γίνεται πιστευτή από ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Κι από αυτούς που ψάχνονται, που μελετούν… «Ρε, λες; Μπας και έχουν δίκιο; Σίγουρα κάτι ύποπτο συμβαίνει…». Η σοβαροφανής θεωρία κάνει ακόμα και έξυπνους ανθρώπους να αναρωτιούνται «γιατί ενώ οι Κινέζοι τρώνε αιώνες ζώα, μας προέκυψε τώρα αυτός ο ιός;».
Συνήθως, μια γρήγορη διερεύνηση στο διαδίκτυο αρκεί για να βγάλεις άκρη με την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί μια θεωρία, αλλά πόσοι την κάνουν; Πόσοι μπαίνουν στον κόπο να αναζητήσουν τα απλά έστω, αν ένα συγκεκριμένο περιστατικό στο οποίο αναφέρεται η θεωρία, επισυνέβη στην πραγματικότητα; Λίγοι. Αφήστε που τις πλείστες φορές δεν χρειάζεται καν διερεύνηση, αρκεί να δεις τη διεύθυνση του link με το οποίο «ταξιδεύει», τον «κομιστή», για να καταλάβεις και τη σοβαρότητα που κουβαλά. Δεν μιλώ, λοιπόν, για τις «σοβαρές» περιπτώσεις θεωριών. Μιλώ για τα σοβαρά περιστατικά. Για το Dettol που τα ήξερε όλα από πριν, τα βυτιοφόρα που μετέφεραν τον ιό, τον συγγραφέα που ως άλλος Όσιος / Γέροντας / Άγιος αναφέρθηκε σ’ αυτόν πριν από 40 χρόνια, τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, στην ακύρωση των οποίων προσέβλεπαν οι δημιουργοί του ιού / τους νεκρούς που δεν υπάρχουν / τους γιατρούς που μας δουλεύουν / ότι όλα είναι ψέματα…
 
Ο άλλος συμβουλεύει, «μην κάνεις το λάθος και στείλεις στο 8998, έχεις καρφωθεί μόνος σου. Αυτό περίμεναν τόσο καιρό, να τους δώσεις τον αριθμό του κινητού σου, αριθμό ταυτότητας και διαμονή, ώστε να συμπληρώσουν στη βάση δεδομένων τους το τελευταίο στοιχείο που τους λείπει για να σε φακελώσουν πλήρως. Εφόσον θα ξέρουν το κινητό σου, θα γνωρίζουν και το που θα βρίσκεσαι κάθε στιγμή, οπότε όταν θα κατέβεις να διαμαρτειρηθείς (είπα να διατηρήσω την ορθογραφία ειδικά σ’ αυτή τη λέξη που μαρτύρησε αδιαμαρτύρητα), να μην μπορείς να αρνηθείς πως δεν ήσουν εκεί… Και αφού θα ξέρουν το κινητό σου, θα ξέρουν και τον λογαριασμό σου στο Fb, insta… και θα στα κλείσουν όλα μέχρι να κάτσεις φρόνιμα». Τα γράφει και κυκλοφορεί ελεύθερος. Σαν να μην τρέχει τίποτα. Ένας νορμάλ συμπολίτης μας. Γράφει η άλλη αποσπώντας εκατοντάδες likes και κοινοποιήσεις: «Το εμβόλιο θα έχει νανοτεχνολογία διάβρωσης του DNA και υδράργυρο το οποίο προκαλεί καρκίνο μετά από λίγα χρόνια. Τρέμουν το ελληνικό DNA γιατί έχει θεϊκή καταγωγή, γι’ αυτό δεν αφομοιώνεται από τη συνεύρεση με τα άλλα, στην σαρκική μείξη, αλλά εξουδετερώνει τα άλλα DNA, όλων των άλλων φυλών». Και επίσης κυκλοφορεί ελεύθερη! Χαριτολογώντας το λέω, δεν υπονοώ οτιδήποτε άλλο, το διευκρινίζω για να μην παρεξηγούμαστε σ’ αυτόν τον μυγιάγγιχτο κόσμο που ζούμε.
 
Είθισται δε, όλες αυτές οι τσιόφτες που γίνονται viral σε χρόνο ντετέ και όλοι αυτοί που μιλούν συνήθως «γι’ αυτούς», χωρίς να τους προσδιορίζουν -άντε το πολύ ένα νεοταξίτες και ξεμπέρδεψαν- να τελειώνουν τα αποφθέγματα τους μ’ ένα «τροφή για σκέψη», φράση που, αν άντεξες την ανάγνωση μέχρι εκείνο το σημείο, είναι ικανή να σε οδηγήσει να βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο.
 
Περιοδικό “Down Town”, τεύχος 693.