Με το σταγονόμετρο σημειώνεται φέτος η ροή νερού στα φράγματα της Κύπρου, ενώ τη διαφορά έκανε η επέλαση της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα” φέρνοντας γάργαρο νερό. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων, οι αποθηκευμένες ποσότητες νερού είναι κατά 14,2% λιγότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, ποσοστό που αναλογεί σε περισσότερα από 42,3 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. 

Ειδικότερα, από τα στοιχεία φαίνεται ότι το φράγμα του Καλοπαναγιώτη βρίσκεται στο 100% της πληρότητας του, ενώ πέρσι στην αντίστοιχη περίοδο είχαν γεμίσει ακόμη πέντε φράγματα (Λεύκαρα, Ασπρόκρεμμος, Αργάκα, Πωμός και Ξυλιάτος). Τη φετινή κατάσταση διαμόρφωσαν και οι προηγούμενοι ξηροί μήνες, με τον Ιανουάριο να είναι από τους χειρότερους της δεκαετίας όσον αφορά τις ποσότητες νερού που αποθηκεύτηκαν. Η όποια βελτίωση έχει σημειωθεί στον τρέχοντα μήνα, ο οποίος προς το παρόν είναι ο πιο αποδοτικός του υδρολογικού έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η συνολική χωρητικότητα των φραγμάτων είναι 290 εκατ. κυβικά μέτρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 201 εκατ. κ.μ., τα οποία αντιστοιχούν στο 69,4% της συνολικής τους χωρητικότητας. Ένα χρόνο πριν η πληρότητα βρίσκονταν στο 83,6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τη μεγαλύτερη εισροή στο φετινό υδρολογικό έτος έχει δώσει ο Φεβρουάριος με 10 εκατ. κ.μ. Ακολουθεί ο Ιανουάριος (ο οποίος συνήθως είναι με διαφορά ο πιο βροχερός μήνας) με 8,2 εκατ. κ.μ., ο Οκτώβριος με 3,9 εκατ. κ.μ., ο Νοέμβριος με 2,97 εκατ. κ.μ., και ο Δεκέμβρης με 2,97 εκατ. κ.μ.  

Στο μέγιστο της πληρότητάς του βρίσκεται μόνο ο Κολοπαναγιώτης, ενώ πλησιάζει και το φράγμα του Ξυλιάτου (99,7%). 

Ο Κούρης, το μεγαλύτερο φράγμα στην Κύπρο, έχει σήμερα 72,4 εκατ. κ.μ. νερού, δηλαδή είναι στο 63% της χωρητικότητας του. Ένα χρόνο πριν ήταν στο 74,9%. Τα φράγματα του Νότιου Αγωγού (Κούρης, Καλαβασός, Λεύκαρα, Διπόταμος, Γερμασόγεια, Αρμίνου, Πολεμίδια και Άχνα) συνολικής χωρητικότητας 189,4 εκατ. κυβικά μέτρα νερού βρίσκονται στο 65,5%. Πέρσι ήταν στο 78,7% της χωρητικότητα τους.

Τα φράγματα Πάφου (Ασπρόκρεμμος, Κανναβιού και Μαυροκόλυμπος) χωρητικότητας 71,7 εκατ. κυβικών μέτρων βρίσκονται στο 77,7%. Πέρσι ήταν αρκετά υψηλότερα, στο 95,5% της χωρητικότητας τους. Τα φράγματα Χρυσοχούς (Ευρέτου, Αργάκα, Πωμός, Αγία Μαρίνα) χωρητικότητας 26,1 εκατ. κυβικών μέτρων, βρίσκονται στο 72%. Πέρσι ήταν στο 84,7%. Τα φράγματα Λευκωσίας (Βυζακιά, Ξυλιάτος και Καλοπαναγιώτης), χωρητικότητας 3,4 εκατ. κυβικών μέτρων, βρίσκονται στο 89%. Πέρσι ήταν στο 98,8%.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης σημείωσε στον «Φ» ότι το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου είναι ξηρό. «Μετά την Μπάρμπαρα επικρατεί ξηρασία. Σε σχέση με τα κλιματικά δεδομένα δεν είναι καλός ο φετινός χειμώνας».

Σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος, όμως κατά διαστήματα θα παρατηρούνται σύννεφα. Ο υδράργυρος θα βρίσκεται έως και τέσσερις βαθμούς πάνω από τα κανονικά. Αύριο θα πυκνώσουν τα σύννεφα, με ενδεχόμενο να σημειωθεί μεμονωμένη ελαφρά βροχή, κυρίως στα ορεινά. Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και αναμένονται μεμονωμένες βροχές.