Διάβασα κάπου πως όταν οι αρχαίοι Έλληνες εμπνέονταν το «Παν μέτρον άριστον», μάλλον είχαν υπόψη τους πρώτα τους εαυτούς τους και μετά οποιονδήποτε άλλον. Και ο λόγος είναι πως ίσως οι ίδιοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν το μέτρο, γι’ αυτό και το έψαχναν για να το πετύχουν. Ήξεραν ότι αυτό είναι το σωστό, ήξεραν ότι μία από τις σημαντικές αρχές στη ζωή μας είναι η ισορροπία, ήξεραν βέβαια και ότι το μέτρο μας κρατά μακριά από αστάθειες, μπελάδες, ασθένειες και άλλα κακά. Το έθεταν ως στόχο. Άλλο όμως να το γνωρίζεις και άλλο να το εφαρμόζεις.

Πραγματικά συγκλονίστηκα όταν διάβασα πριν λίγες μέρες την ιστορία μιας νεαρής που βιώνει την ανορεξία από τα 19 της χρόνια και προσπαθεί απεγνωσμένα να την αφήσει πίσω της, να ξεφύγει από «εκείνη», όπως η ίδια αποκαλεί την ανορεξία και να κατορθώσει να επανέλθει στην κανονική ζωή. Θέλει και είναι αποφασισμένη να την ξεπεράσει. Μετά από το κακό που έκανε στον εαυτό της, και είναι σπουδαίο που το αναγνωρίζει, σημαίνει ότι βαδίζει πλέον το δρόμο της επιστροφής στον φυσιολογικό τρόπο ζωής. Να φανταστείτε, ότι έβλεπε την εικόνα της στον καθρέφτη, όταν έπεσε κάτω από τα 36 κιλά και δεν νόμιζε απλώς, αλλά το πίστευε ακράδαντα ότι χρειαζόταν να χάσει κι άλλο βάρος. Να διώξει κι άλλα κιλά από το σώμα της, που δεν αγαπούσε αλλά μισούσε. Είχε ξεφύγει από την πραγματικότητα, ζούσε σ΄έναν εντελώς κλειστό δικό της κόσμο. «Θα εκδικηθώ την ανορεξία για να μη με καταστρέψει», λέει σε ένα σημείο της αφήγησής της και από εδώ καταλαβαίνουμε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει και τη μεγάλη της ανάγκη να ζήσει αυτά που έχασε και αυτά που προσπέρασε, στην καλύτερή της ηλικία, πιστεύοντας τη δεδομένη στιγμή πως δεν είχαν σημασία. Στη συνέντευξή της που έδωσε σε περιοδικό του εξωτερικού, μιλά για όσα στερήθηκε, και δεν ήταν και λίγα, αφού άφησε τη ζωή να κυλά χωρίς αυτή να αποτελεί μέρος της. Αν είναι δυνατόν για έναν νέο άνθρωπο! Η συνειδητοποίηση όμως της αλήθειας της και ο αγώνας να επιβιώσει, αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο, ενά παράλληλα αποτελούν ένα τεράστιο παράδειγμα για κάποιους από μας που ίσως δεν μέτρησαν και τόσο σωστά τα πράγματα.

Το ότι σήμερα βγαίνει και αποκαλύπτεται, πρώτα και κύρια μπροστά στον εαυτό της, αποτελεί για όλους εμάς τους υπόλοιπους μάθημα ζωής. Σπουδαία κίνηση, θαρραλέα, να μιλήσει για τα όσα περνά, αλλά και για όλα αυτά που πήρε απόφαση να αλλάξει. Αυτό από τη μια δείχνει ότι η ίδια βρίσκεται στη σωστή πορεία και είμαστε βέβαιοι πως θα τα καταφέρει και από την άλλη, η αληθινή ιστορία της είναι το καλύτερο παράδειγμα για να συνειδητοποιήσουμε και, προπάντων, να αναζητήσουμε το μέτρο και την ισορροπία στη δική μας ζωή.

[email protected]