Ως μια πρωτοφανή, αδικαιολόγητη, επικίνδυνη και απαράδεκτη εγκληματική συμπεριφορά στρεφόμενη εναντίον της Αστυνομίας και δη της ίδιας της Πολιτείας, χαρακτήρισε την πράξη του 31χρονου κατηγορούμενου το Κακουργιοδικείο Λεμεσού, επιβάλλοντας άμεση ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών για τον εμπρησμό του Αστυνομικού Σταθμού Πλατρών και περιπολικού που διαπράχθηκε στις 21/7/22.

Ο κατηγορούμενος είχε παραδεχθεί τις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζε και αφορούσαν τα αδικήματα του εμπρησμού στο κτίριο του Αστυνομικού Σταθμού Πλατρών καθώς και σε περιπολικό, προκαλώντας ζημιές σε κρατική περιουσία, ύψους €1.650. Στην απόφαση επισημαίνει το γεγονός ότι αν και οι ζημιές δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, με τις πράξεις του ο κατηγορούμενος έθεσε σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές καθώς εντός του Σταθμού, βρίσκονταν αστυνομικοί οι οποίοι εκτελούσαν το καθήκον τους.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, πριν τη διάπραξη των αδικημάτων ο 31χρονος είχε τσακωθεί με την έγκυο συμβία του, λόγω των οικονομικών τους προβλημάτων και είχε καταναλώσει ποσότητες αλκοόλ, ενώ έκανε χρήση κάνναβης. Λόγω των πιο πάνω, αλλά και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε καθώς οι εργασίες του οικογενειακού του εστιατορίου είχαν μειωθεί αισθητά λόγω της πανδημίας, ο 31χρονος ανέφερε στη συμβία του «θα μάθεις κάτι που θα ακούσεις στις ειδήσεις» και στη συνέχεια προχώρησε στον εμπρησμό του σταθμού και του περιπολικού.

Όπως σημειώνεται στην απόφαση «πρόκειται για μια πρωτοφανή, αδικαιολόγητη και εμφανώς επικίνδυνη συμπεριφορά η οποία στρεφόμενη εναντίον την ίδιας της πολιτείας, προκαλεί ρήγματα στην έννομη τάξη και διαβρώνει συνάμα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών». Ο κατηγορούμενος θεωρούσε τον Αστυνομικό Σταθμό σαν αντιπρόσωπο της Πολιτείας λόγω των διαταγμάτων που είχε εκδώσει στα πλαίσια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊου.

Το Κακουργιοδικείου έλαβε υπόψη του διάφορους μετριαστικούς παράγοντες τους οποίους έγειρε η δικηγόρος του κατηγορούμενου, Μαρίνα Λαβίθια. Μεταξύ αυτών, λήφθηκε υπόψη και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος αποζημίωσε τη Δημοκρατία. Να σημειωθεί πως το Δικαστήριο εξέτασε και την εισήγηση για αναστολή εκτέλεσης των ποινών, εντούτοις η εισήγηση απορρίφθηκε. Η εγκληματική συμπεριφορά του κατηγορούμενου θα πρέπει να τύχει της ανάλογης μεταχείρισης για αποτροπή άλλων επίδοξων παραβατών αλλά και για αποτροπή και του ίδιου του κατηγορούμενου, επισημαίνεται στην απόφαση.