Ένοχους βρήκε χθες το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας δύο κατηγορούμενους για εμπορία προσώπου με σκοπό την εκμετάλλευση για σεξουαλικούς σκοπούς, ενώ για πρώτη φορά πελάτης καταδικάστηκε γιατί χρησιμοποίησε υπηρεσίες θύματος εκμετάλλευσης. Τρίτο πρόσωπο αθωώθηκε για δύο απόπειρες βιασμού του ίδιου θύματος, ωστόσο καταδικάστηκε για απειλές εναντίον της.

Η σοβαρή αυτή υπόθεση διερευνήθηκε από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας το 2021 και μετά από μακρά ακρόαση στο δικαστήριο αφού οι τρεις εμπλεκόμενοι δεν παραδέχθηκαν ενοχή, χθες εκδόθηκε η καταδικαστική απόφαση. Το θύμα ήταν μια 18χρονη, ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι κατάγονταν όλοι από τη Ρουμανία. Η απόφαση του Κακουργιοδικείου ήταν καταπέλτης αφού έκρινε τον πρώτο κατηγορούμενο ένοχο σε όλες τις βαριές κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ήτοι: εμπορία ανήλικης με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση, εμπορία ενήλικης για τον ίδιο σκοπό (πρόκειται για την ίδια κοπέλα), εμπορία ενήλικου προσώπου και εκμετάλλευση της ευάλωτης θέσης που βρισκόταν και παράνομη κατακράτηση προσωπικών της δεδομένων (ταυτότητας κ.ά. αντικειμένων). Παράλληλα καταδικάστηκε στην κατηγορία της μαστροπείας και της επίθεσης και απειλής (κατηγορείτο ότι είχε αρπάξει από το λαιμό το θύμα).

Όσον αφορά στον πελάτη, αυτός καταδικάστηκε για χρήση υπηρεσιών θύματος εκμετάλλευσης και για βιασμό. Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ναι μεν η παραπονούμενη έδωσε τη συγκατάθεσή της για κάποιου είδους σεξουαλική πράξη, όμως ήταν αντίθετη να έρθουν σε σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.

Όσον αφορά στον τρίτο κατηγορούμενο, αυτός αθωώθηκε και απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες της απόπειρας βιασμού (δυο κατηγορίες) ενώ κρίθηκε ένοχος για την αποστολή απειλητικών μηνυμάτων στην 18χρονη, τα οποία στάληκαν μετά που αυτή κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία. Μετά την απόφαση αυτή, το Κακουργιοδικείου διέταξε όπως ο Ρουμάνος που αντιμετωπίζει κατηγορίες για εμπορία και ο πελάτης, παραμείνουν υπό κράτηση (μέχρι τώρα ήταν ελεύθεροι) ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος να παραμείνει ελεύθερος.

Το Κακουργιοδικείο όρισε την υπόθεση για σήμερα για αγορεύσεις εκ μέρους των δικηγόρων τους για μετριασμό της ποινής και αναμένεται ότι αύριο θα τους επιβληθεί ποινή, καθ’ ότι στη συνέχεια το δικαστήριο θα διαλυθεί λόγω της δικαστικής μεταρρύθμισης και της προαγωγής κάποιων δικαστών σε εφέτες. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πελάτης ο οποίος «αγοράζει» σεξουαλικές υπηρεσίες από θύμα εμπορίας, καταδικάζεται από το δικαστήριο. Την υπόθεση εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας χειρίστηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας Χρίστια Κυθραιώτου.