Μείωση 23% παρουσιάζουν φέτος οι θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, γεγονός θετικό στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να μην έχουμε κανέναν νεκρό στους δρόμους μέχρι το 2030. Αν υπολογιστεί και η περσινή μείωση κατά 18% που ήταν και η μεγαλύτερη που συνέβη ποτέ σε αριθμό νεκρών, τότε η συνολική μείωση είναι πολύ ενθαρρυντική για όλους όσους προσπαθούν να συγκρατήσουν τη μάστιγα των θανατηφόρων.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομία, φέτος (μέχρι σήμερα) έχουν συμβεί 26 οδικές συγκρούσεις με 28 νεκρούς, σε σύγκριση με 35 θανατηφόρα πέρσι και 37 νεκρούς. Αν παραμείνει η κατάσταση ως έχει καθ’ όλο τον Δεκέμβριο, τότε θα μιλάμε για την καλύτερη χρονιά σε σχέση με τη μείωση των θανάτων στους δρόμους.

Μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς πως κάποιοι που έσβησαν σε τροχαία θα μπορούσαν να βρίσκονται ανάμεσά μας αν φορούσαν τη ζώνη ή το κράνος τους, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα καλύτερα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη Βουλή ο βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας Χάρης Ευριπίδου, για οκτώ από τα 26 θανατηφόρα δυστυχήματα φέτος ευθύνεται το κινητό. Επίσης, εννιά από τα 14 θύματα που ήταν οδηγοί ή επιβάτες σε οχήματα δεν έφεραν ζώνη ασφάλειας. Επίσης εφτά από τους 12 μοτοσικλετιστές που σκοτώθηκαν στην άσφαλτο δεν έφεραν κράνος. Παράλληλα, από τα 26 θανατηφόρα που συνέβησαν φέτος, μόνο ένα καταγράφηκε σε φώτα τροχαίας.

Η σημαντική μείωση στους θανάτους από τροχαίες οδικές συγκρούσεις φέτος αποδίδεται στη μεγάλη συμμόρφωση των οδηγών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την οδική συνείδηση που αποκτάται συνεπεία της έλευσης του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Εκτιμάται πως οι οδηγοί προκειμένου να μην καταγγελθούν από τις κάμερες, δεν παρανομούν στους δρόμους, προσέχουν περισσότερο, γεγονός που έχει αντίκτυπο στη μείωση των θανατηφόρων. Επίσης, συνεχίζονται οι δράσεις της Αστυνομίας με πιο εντατική αστυνόμευση στους δρόμους, με στοχευμένες εκστρατείες αλλά και λόγω της πολιτικής ότι πλέον δεν μπορεί να σβηστεί κανένα εξώδικο.

Σημειώνεται ότι κατά τα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος φωτοεπισήμανσης έχουν γίνει 232.000.