Μείωση κατά 17% καταγράφουν φέτος οι θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις και -16% οι νεκροί, όπου σε συνδυασμό με την περσινή μείωση κατά 18%, στέλνονται ενθαρρυντικά μηνύματα για συνέχιση των προσπαθειών ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της συνολικής μείωσης κατά 50% μέχρι το 2030.

Κατά τη φετινή χρονιά καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση θανάτων στους δρόμους από τον καιρό που τηρούνται στατιστικά στοιχεία, αφού συνέβησαν 29 θανατηφόρα με 31 νεκρούς σε σύγκριση με 35 θανατηφόρα και 37 νεκρούς που είχαμε πέρσι, χρονιά που ήταν η καλύτερη από πλευράς μείωσης θυμάτων στην άσφαλτο.

Στα ενθαρρυντικά είναι η μεγάλη μείωση στους θανάτους που καταγράφονται στην επαρχία Λεμεσού και η επίσης σημαντική μείωση στους θανάτους μοτοσικλετιστών. Στα πλην είναι οι αυξημένοι θάνατοι στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Κοφίνου και το γεγονός ότι σκοτώθηκαν εννιά συνάνθρωποί μας με κύρια αιτία την χρήση του κινητού κατά την οδήγηση.

Φέτος, σύμφωνα με τον βοηθό αστυνομικό διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας Χάρη Ευριπίδου, καταγράφεται μια σημαντική μείωση στους θανάτους σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις γεγονός που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες οι οποίοι θα αναλυθούν τις επόμενες ημέρες. Αν όλα κυλήσουν ομαλά και τις επόμενες ημέρες, ανέφερε, χωρίς να έχουμε άλλα θύματα, τότε φέτος θα έχουμε τους λιγότερους νεκρούς σε τροχαία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας που παραχώρησε στον «Φ» ο κ. Ευριπίδου, σε όλες τις επαρχίες καταγράφεται μείωση των θανάτων στους δρόμους με πρώτη τη Λεμεσό, πλην της Λάρνακας. Συγκεκριμένα, φέτος  στην επαρχία Λευκωσίας είχαμε εφτά νεκρούς σε σύγκριση με οκτώ πέρσι. Στη Λεμεσό καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση αφού πέρσι είχαμε 14 νεκρούς ενώ φέτος εφτά. Στη Λάρνακα έχουμε τέσσερις νεκρούς περισσότερους από πέρσι, αφού από έξι που καταγράφηκαν το ’22, φέτος έφτασαν τους 10. Η ιδιαιτερότητα με τη Λάρνακα είναι πως είχε στον αυτοκινητόδρομο προς την Κοφίνου, δύο διπλά θανατηφόρα.

Στην Αμμόχωστο είχαμε δύο θανατηφόρα σε σχέση με πέντε πέρσι, στην Πάφο δεν σημειώθηκε καμιά μεταβολή αφού όσα είχαμε πέρσι (τέσσερα) είχαμε και φέτος, ενώ στην επαρχία Μόρφου δεν σημειώθηκε κανένα θανατηφόρο τροχαίο.

Όσον αφορά στις αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, πρώτη παραμένει, σύμφωνα με τον αξιωματικό της Τροχαίας, η απρόσεκτη οδήγηση που σχετίζεται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Εννιά συνάνθρωποί μας, σκοτώθηκαν, τόνισε ο κ. Ευριπίδου, γιατί είχαν την προσοχή τους στραμμένη στο κινητό. Επίσης 12 πρόσωπα έχασαν τη ζωή τους επειδή παραβίασαν σήμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δύο πεζοί σκοτώθηκαν γιατί διασταύρωναν τον δρόμο απρόσεκτα, ενώ τέσσερις σκοτώθηκαν με κύριο παράγοντα την υπερβολική ταχύτητα.

Η μείωση των θανάτων στους δρόμους αποδίδεται εν πολλοίς στην έλευση του συστήματος φωτοεπισήμανσης αλλά και στα μέτρα που λαμβάνουν όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα με στοχευμένες εκστρατείες, τη δημιουργία της ομάδας «Ζ» των μοτοσικλετιστών και τις αυξημένες περιπολίες.

Μείωση στους θανάτους μοτοσικλετιστών

Έφεραν καρπούς όπως φαίνεται, οι εκστρατείες που αφορούν στους μοτοσικλετιστές, αφού είναι με ανακούφιση που οι υπεύθυνοι της Τροχαίας και γενικότερα της Αστυνομίας, είδαν τους θανάτους αυτής της κατηγορίας οδηγών να μειώνονται αισθητά.

Από τους εννιά οδηγούς μοτοσικλέτας που είχαμε πέρσι και δύο επιβάτες, φέτος μειώθηκαν στους τέσσερις. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη Λεμεσό, όπου γίνονται συγκεκριμένες δράσεις από την τοπική Τροχαία αλλά και συνδέσμους μοτοσικλέτας.

Όσον αφορά στους πεζούς, φέτος είχαμε εφτά θύματα στην άσφαλτο σε σχέση με έξι πέρσι, ενώ βαρύς είναι ο φόρος για τους οδηγούς και επιβάτες σαλούν οχημάτων, αφού φέτος μετρούμε 13 νεκρούς οδηγούς και πέντε επιβάτες. Οι πλείστοι δεν έφεραν ζώνη ασφάλειας.

Αξιοσημείωτο της χρονιάς που σε λίγο θα μας αποχαιρετίσει είναι και το γεγονός ότι τους μήνες Φεβρουάριο, Ιούνιο και Αύγουστο δεν είχαμε κανέναν θάνατο, ενώ ο χειρότερος μήνας του 2023 είναι ο Ιανουάριος με έξι νεκρούς. Οι ώρες που σημειώνονται τα θανατηφόρα δυστυχήματα είναι από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τα μεσάνυχτα.

Επίσης, από τα στοιχεία της Τροχαίας φαίνεται ότι τέσσερις από τους 31 νεκρούς φέτος ήταν κάτω των 25 ετών, ενώ 12 θύματα της ασφάλτου ή το 40% ήταν πάνω από 60 χρονών. Δέκα από τους νεκρούς ή το 33% είναι αλλοδαποί (κανένας τουρίστας) ενώ συνέβη ένα θανατηφόρο με θύμα ποδηλάτη και ένα θανατηφόρο με άτομο που καθόταν σε αναπηρικό καροτσάκι.