Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας που θα συνεδριάσει στις 17 Απριλίου παραπέμφθηκε και ο 43χρονος από την Ουκρανία, ο οποίος φέρεται να παραλάμβανε τα χρήματα από την 31χρονη Ουκρανή, που κατηγορείται για ξέπλυμα σχεδόν Є8 εκατ.

Ο κατηγορούμενος θεωρείται από την Αστυνομία ως το πρόσωπο που παρέλαβε τα χρήματα και τις 20 φορές που ήρθε στη χώρα μας η 31χρονη. Το 43χρονο, που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο, κατέγραψαν την 1η Μαρτίου κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να παραλαμβάνει πακέτο από την 31χρονη Ουκρανή.

Το πακέτο φέρεται να περιλάμβανε χρήματα και να έπεσε από τους επιβαίνοντες στη μοτοσικλέτα, οι οποίοι, όπως κατήγγειλε η Ουκρανή, τη λήστεψαν στη Λεμεσό, αρπάζοντάς της ποσό Є420.000. Ο 43χρονος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην Αστυνομία και σύμφωνα με πληροφορίες του philenews ανέφερε πως μετά τη φερόμενη ληστεία τον κάλεσε τηλεφωνικώς η 31χρονη, με την οποία είναι γνωστός και του παρέδωσε χάρτινο κιβώτιο με ρούχα και άλλα προσωπικά της αντικείμενα. Ο 43χρονος, που διατηρεί εταιρεία στη Λεμεσό, θα είναι συγκατηγορούμενος της Ουκρανής στη δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου. Κατηγορείται για συνομωσία προς καταδολίευση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συνολικά αντιμετωπίζει 40 κατηγορίες, δύο για κάθε φορά που έφτασε στη χώρα μας η 31χρονη. Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Αντώνης Δημητρίου, έφερε ένσταση στην κράτησή του και ζήτησε την παράδοση του υλικού από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης που κατέγραψαν τον 43χρονο και την προβολή τους στο Δικαστήριο. Γι’ αυτόν το λόγο το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου για να αποφασιστεί εάν θα παραμείνει ή όχι υπό κράτηση ο κατηγορούμενος μέχρι την έναρξη της δίκης του. Μέχρι την Τετάρτη πάντως διατάχθηκε όπως παραμείνει υπό κράτηση.

Μετά το πέρας της διαδικασίας ο κ. Δημητρίου σε δηλώσεις του τα έβαλε με την Αστυνομία. Όπως υποστήριξε «δυστυχώς η Αστυνομία παρουσιάζει πλέον στα δικαστήρια ανύπαρκτες και ατεκμηρίωτες υποθέσεις με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται συνεπεία της ανεπάρκειας, ενδεχομένως κάποιων αξιωματικών ή αστυνομικών».

Ως εκ τούτου συνέχισε «το να φορτώνονται στα δικαστήρια υποθέσεις μόνο και μόνο για να αθωώνονται από τα δικαστήρια κατηγορούμενοι και να μεταφέρεται το φταίξιμο στα δικαστήρια επειδή αθωώνεται κόσμος είναι και αδικαιολόγητο και παραβιάζει βασικά δικαιώματα τόσο των κατηγορουμένων, αλλά παραβλάπτει και την ουσία της δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται πως η 31χρονη έφτασε στη χώρα μας 20 φορές από τον Αύγουστο του 2023 μέχρι την 1 Μαρτίου του 2024 μεταφέροντας το συνολικό ποσό των Є7.832.300. Το κατηγορητήριο σε βάρος της 31χρονης είναι βαρύτατο, αφού για κάθε φορά που έφτασε στην Κύπρο αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες. Είναι δηλαδή αντιμέτωπη με 60 κατηγορίες που αφορούν σε συνωμοσία προς καταδολίευση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αναληθείς δηλώσεις. Σημειώνεται πως η κατηγορούμενη είχε κάνει δήλωση μετρητών (cash declaration) τις 20 φορές που ήρθε στην Κύπρο, αναφέροντας πως τα ποσά αυτά της ανήκαν και πως προορίζονταν για αγορά ακίνητης περιουσίας.

Έπειτα από έρευνα των κυπριακών Αρχών διαπιστώθηκε πως ούτε η ίδια ούτε ο σύζυγός της κατέχουν ακίνητη περιουσία ή κάποιο λογαριασμό στη Δημοκρατία και δεν είναι μέτοχοι σε κάποια εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο.