Έντονες αντιδράσεις μελών αστυνομικών συντεχνιών έχει προκαλέσει κατά τα τελευταία 24ωρα, η διαταγή του Αρχηγού Αστυνομίας με στόχο την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Η εν λόγω οδηγία έχει σταλθεί από την Τετάρτη σε όλα τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες της Αστυνομίας και η εφαρμογή της άρχισε από το βράδυ της Παρασκευής (22/3). Σύμφωνα μ΄ αυτήν, τα μέλη της Αστυνομίας που εργάζονται ώρες γραφείου (07:00 – 14:30) θα καλούνται να εκτελούν επιπλέον καθήκοντα από τις 21:00 μέχρι και τις 04:00 τα ξημερώματα, χωρίς να τους καταβάλλεται αντιμισθία για υπερωριακά καθήκοντα. Θα λαμβάνουν τον ανάλογο χρόνο σε ξεκούραση.

Το μέτρο, σύμφωνα με τη διαταγή από το αρχηγείο Αστυνομίας, εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την ηγεσία για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Στην ουσία το προσωπικό που εκτελεί ώρες γραφείου θα καλείται για μια περίοδο δυο μηνών (από σήμερα μέχρι και τον Μάιο) να συμμετάσχει σε μηχανοκίνητες περιπολίες με στόχο την εντατικοποίηση των ελέγχων ύποπτων προσώπων, οχημάτων στα οποία επιβαίνουν αυτά, αλλά και σε υποστατικά.

Τα νέα δεδομένα που ισχύουν καταγράφονται στην εν λόγω διαταγή, η οποία έχει ως ακολούθως:

«Τα μέλη που εργάζονται ωράριο μεταξύ των ωρών 07:00 – 14:30, θα ορίζονται καθήκον μεταξύ των ωρών 21:00 – 04:00. Όσα μέλη θα εργαστούν από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη, δεν θα εργάζονται την επόμενη ημέρα. Τα μέλη που θα εργάζονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα τους πιστώνεται ο ανάλογος χρόνος ανάπαυσης ως ακολούθως, τον οποίο θα πρέπει να λαμβάνουν εντός δυο μηνών:

  • Παρασκευή 7 ώρες Χ 1,35 = 9,45
  • Σάββατο 7 ώρες Χ 1,75 = 12,25
  • Κυριακή (3 ώρες Χ 1,75) + 4 ώρες Χ 1,35) = 10,65

-απόλαυση Δευτέρας (7,5) = 3,15

* Για τις δημόσιες αργίες να λαμβάνουν ανάλογο χρόνο ανάπαυσης».

Υπολογίζεται ότι καθημερινά το επηρεαζόμενο προσωπικό σε όλες τις πόλεις της Κύπρου θα ξεπερνά τον αριθμό των 20 ατόμων. Γενικά εκτιμάται ότι τα μέλη της Αστυνομίας που εκτελούν καθήκοντα σε ώρες γραφείου (σε αρχηγείο Αστυνομίας και αστυνομικές διευθύνσεις) είναι γύρω στα 600.

Ήδη καταγράφονται έντονες αντιδράσεις από μέλη συντεχνιών της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί κλάδοι των συνδικαλιστικών σωμάτων της ΑΣΔΥΚ (Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου) και της «Ισότητας» έχουν εκδώσει ανακοινώσεις την Τετάρτη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους με αυτό το μέτρο. Η ΑΣΔΥΚ έκανε λόγο για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, συμπληρώνοντας ότι «η διαταγή αγνοεί παντελώς τις προσωπικές, οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις των συναδέλφων/σών και ειδικότερα των μονογονέων». Καλεί, ταυτόχρονα, τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρέμβει.

Ο δε επικεφαλής του κλάδου αστυνομικού σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, με δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ την Παρασκευή το πρωί έκανε λόγο για παράνομη διαταγή από το Αρχηγείο και μίλησε για αλχημείες και τερτίπια. Όπως είπε, ήδη είχε επαφή με ανώτατα στελέχη του Σώματος, τα οποία δεσμεύτηκαν να εξετάσουν κατά πόσον είναι εφικτό να πληρώνονται οι επηρεαζόμενοι αστυνομικοί για αυτά τα επιπλέον καθήκοντα.

Είπε ότι όχι μόνο θα επιβαρύνονται τα μέλη της Αστυνομίας με περισσότερες ώρες εργασίας, αλλά κάκισε το γεγονός ότι αυτά τα στελέχη που θα εκτελούν αυτά τα καθήκοντα δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία όταν θα εργάζονται κατά τις Παρασκευές, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις δημόσιες αργίες.

Όπως είπε, ήδη είχε επαφή με ανώτατα στελέχη του Σώματος, τα οποία δεσμεύτηκαν να εξετάσουν κατά πόσον είναι εφικτό να πληρώνονται οι επηρεαζόμενοι αστυνομικοί για αυτά τα επιπλέον καθήκοντα.

Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι τα επηρεαζόμενα μέλη της Αστυνομίας από αυτό το μέτρο θα προσφύγουν στα Δικαστήρια για να αποζημιωθούν οικονομικά για τις επιπλέον ώρες που θα εργάζονται.

Την Παρασκευή η «Ισότητα» έστειλε επιστολή μέσω του νομικού της συμβούλου, Ανδρέα Ανδρέου, στον αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου. Σ΄ αυτήν επισημαίνεται ότι όσοι θα εργάζονται την Παρασκευή, το Σάββατο, την Κυριακή και τις δημόσιες αργίες θα πρέπει να λάβουν αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση. Προστίθεται ότι «το ίδιο θα ισχύει και στην περίπτωση των δυο επιπλέον ωρών εργασίας για τις καθημερινές νυκτερινές περιπολίες, αλλά και για το προσωπικό που εργάζεται σε σύστημα βάρδιας και έχει διαταχθεί να εργαστεί πέραν του καθορισμένου ωραρίου εργασίας του». Η επιστολή καταλήγει με αναφορά που φανερώνει ότι αν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα, τότε επηρεαζόμενα μέλη θα προσφύγουν δικαστικώς για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.