Σωρηδόν οι εξελίξεις σε σχέση με τις έρευνες της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού για ενδεχόμενα αδικήματα στο άθλημα του ποδοσφαίρου.

Όπως έγινε γνωστό εντός της χθεσινής ημέρας, την περασμένη Τετάρτη το πόρισμα των ερευνώντων λειτουργών για τη διαιτησία και τη χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου προωθήθηκε από την Νομική Υπηρεσία στην Αστυνομία για ποινική διερεύνηση, ενώ όπως πληροφορείται ο «Φ» ολοκληρώνεται και το θέμα της διερεύνησης των καταγγελιών Ουκρανού επενδυτή σε βάρος παραγόντων ποδοσφαιρικού συλλόγου της Πάφου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πόρισμα των νομικών Ηλία Στεφάνου και Ευθύμιου Θ. Ευθυμίου, στους οποίους είχε ανατεθεί η έρευνα για την κυπριακή διαιτησία και ενδεχόμενη χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου, η Επιτροπή Δεοντολογίας το είχε προωθήσει στις 21 Μαρτίου στη Νομική Υπηρεσία μαζί με το συνοδευτικό μαρτυρικό υλικό. Μετά από αξιολόγηση αρμόδιων νομικών λειτουργών, κρίθηκε πως τα ευρήματα είναι τέτοια ώστε να χρήζουν ποινικής διερεύνησης. Μάλιστα, την Τετάρτη η Νομική Υπηρεσία προώθησε όλο το πόρισμα στο αστυνομικό Σώμα, γι΄ αυτό τον σκοπό.

Αυτό είναι το δεύτερο πόρισμα των Στεφάνου και Ευθυμίου που προωθήθηκε στην Αστυνομία. Οι δυο νομικοί ερευνώντας στο πλαίσιο των όρων εντολής τους τα ζητήματα της κυπριακής διαιτησίας και ενδεχόμενη χειραγώγηση αγώνων, κατέληξαν σε ευρήματα αναφορικά με τον ρόλο του πρόεδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γώργου Κούμα. Μετά από διεύρυνση των όρων εντολής τους διερεύνησαν την πτυχή αυτή και συνέταξαν σχετικό πόρισμα που κατέθεσαν στην Επιτροπή Δεοντολογίας στις 26/9/2023. Όσο για τα ευρήματά τους, όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», φαίνεται να κατέληξαν ότι ο κ. Κούμας είχε τριπλό ασυμβίβαστο (βλ. επιχειρηματικές του δραστηριότητες) και στη βάση αυτού ήταν σε θέση να χειραγωγήσει το πρωτάθλημα.

Για το πόρισμα σε σχέση με το κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του κυπριακού ποδοσφαίρου, ήδη η Αστυνομία έχει λάβει καταθέσεις (προηγήθηκε αξιολόγηση των ευρημάτων από Επιτροπή Δεοντολογίας και Νομική Υπηρεσία). Το έργο των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου συνεπικουρεί η πρώην ανώτερη επαρχιακός δικαστής, Αλεξάνδρα Λυκούργου. Πηγή του «Φ», μας ανέφερε πως η ποινική έρευνα για το ασυμβίβαστο του προέδρου της ΚΟΠ, είναι σε εξέλιξη.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας, εξάλλου, αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα του ερευνώντα λειτουργού, πρώην στελέχους της Αστυνομίας, Σταύρου Σταύρου, σε σχέση με καταγγελία Ουκρανού επενδυτή σε κυπριακό ποδοσφαιρικό σύλλογο. Ο εν λόγω επενδυτής είχε καταγγείλει Ελληνοκύπριους παράγοντες ότι κατασπατάλησαν χρήματα του συλλόγου, ότι χρησιμοποίησαν την ποδοσφαιρική ομάδα για να αποκομίσουν κέρδη και ότι σε τουλάχιστον μια περίπτωση υπήρξε χειραγώγηση αγώνα. Η καταγγελία είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιανουάριο σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης (διέψευσαν οι παράγοντες με ανακοίνωσή τους) και όταν το περιεχόμενό της τέθηκε υπόψιν των στελεχών της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού αποφασίστηκε να διερευνηθεί αυτεπάγγελτα, παρόλο που ο παραπονούμενος είχε υποστηρίξει ότι κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία.

Η έρευνα του κ. Σταύρου γι΄ αυτή την υπόθεση, όπως πληροφορούμαστε, έχει ολοκληρωθεί και απομένει η σύνταξη του πορίσματος, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Η χθεσινή ημέρα περιλάμβανε και μια εξέλιξη βαρύνουσας σημασίας για το άθλημα της σκοποβολής και γενικότερα για τον κυπριακό αθλητισμό. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, ανακοίνωσε –προφανώς στη βάση των ευρημάτων των ερευνών της για την Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου- ότι κατά την άποψή της τα τελευταία τρία πρωταθλήματά της ΣΚΟΚ (2022, 2023 και 2024) είναι άκυρα και τα αποτελέσματά τους δεν έχουν καμία νομιμότητα. Μάλιστα, η Επιτροπή έχει ενημερώσει ήδη γραπτώς τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, ενώ προτίθεται να αποστείλει σχετικές επιστολές και στις διεθνείς ομοσπονδίες σκοποβολής, αλλά και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.