Σύσσωμα τα μέλη της Αστυνομίας Κύπρου αντιδρούν για το επίδομα που θα παραχωρηθεί σε όσους συναδέλφους τους εργαστούν για τις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου (9/6). Και οι τρεις συντεχνίες αστυνομικών αντέδρασαν τα τελευταία 24ωρα με έντονο τρόπο για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να προκαθορίσει ένα συγκεκριμένο ποσό για όσες ώρες εργαστούν, ανεξαρτήτως υπηρεσίας και μισθού.

Τη διαφωνία τους με την τροπή που πήρε το θέμα έχουν εκφράσει με δημόσιες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, καθώς και οι κλάδοι της «Ισότητας» και της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Κοινό σημείο στις αντιδράσεις είναι η θέση ότι παραγνωρίζονται οι κλίμακες των μελών της Δύναμης. Οι επηρεαζόμενοι τονίζουν ότι όσοι εργαστούν για 20 ώρες (από 05:00 το πρωί της Κυριακής μέχρι τη 01:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας) θα λάβουν ένα ποσό που δεν προνοείται καν στις μισθολογικές τους κλίμακες. Επιχειρηματολογώντας αναφέρουν ότι η αντιμισθία για το ειδικό αυτό καθήκον είναι ανάλογη κλίμακας Α2 ή Α3, ενώ ένας νεοεισερχόμενος αστυνομικός στο Σώμα αμείβεται με βάση την κλίμακα Α5.

Σύμφωνα με τα διαμειφθέντα, αλλά και τα όσα πληροφορείται το philenews το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε επίσημα τον αρχηγό Αστυνομίας ότι θα καταβληθεί €314 σε όλους τους αστυνομικούς ακόμα κι αν εργαστούν για 20 ώρες, ενώ οι αξιωματικοί της αστυνομικής Δύναμης που θα ασκούν καθήκοντα επόπτη θα λάβουν €609.

Σύμφωνα με υπολογισμούς και συνδικαλιστικές θέσεις, οι απώλειες για τα μέλη της Δύναμης, τα οποία θα έπρεπε να πληρώνονται με βάση την μισθολογική τους κλίμακα, ανέρχονται μέχρι και στο ήμισυ (50%).

Με βάση τους υπολογισμούς ένας αστυφύλακας κλίμακας Α8+1 για 20 ώρες συνεχόμενου καθήκοντος θα έπρεπε να λάβει €630.40 (€31.52 η υπερωριακή αμοιβή), ενώ με βάση την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών θα πληρωθεί €314.