Όρους εργασίας και ωφελήματα κατά τα πρότυπα των υπόλοιπων ημικρατικών οργανισμών, (που δεν διαφέρουν στην ουσία από τα όσα ισχύουν στη δημόσια υπηρεσία), διεκδικούν οι συντεχνίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτήρια για όσους δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και προσλαμβάνονται από τον ΟΚΥπΥ.

Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, μάλιστα, κάνοντας πιο ξεκάθαρη τη θέση της, υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή στις κλινικές των νοσοκομείων υπάρχουν γιατροί δύο ταχυτήτων (δημόσιοι υπάλληλοι και γιατροί με συμβόλαιο) και ζητά «ομοιομορφία τόσο στις απολαβές όσο και στους όρους ανέλιξης».

Συντεχνίες και ΟΚΥπΥ τα λένε σήμερα μετά από αρκετούς μήνες στασιμότητας στον διάλογο για τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων και κοινή απαίτηση όλων των συντεχνιών είναι να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του ΟΚΥπΥ ό,τι ισχύει και στον υπόλοιπο ημιδημόσιο τομέα.

 Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό μισθολογικών κλιμάκων, κατά τα πρότυπα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφωνία μεταξύ οργανισμού και συντεχνιών αφού και σήμερα ισχύουν σχεδόν οι ίδιες μισθολογικές κλίμακες για όσους εργάζονται με συμβόλαια του ΟΚΥπΥ.

Διαφωνία, όμως, φαίνεται να υπάρχει για το ύψος των προσαυξήσεων που θα παραχωρούνται στους εργαζόμενους, αφού ο ΟΚΥπΥ, όπως πληροφορούμαστε, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι «κάποια ζητήματα πρέπει να αποφασίζονται και να συμφωνούνται στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του οργανισμού».

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίες Νοσηλευτών, Παναγιώτης Γεωργίου, «ζητάμε οι κλίμακες που ισχύουν στους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς, να ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στον ΟΚΥπΥ και αυτό αποτελεί για εμάς κόκκινη γραμμή». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «στη συνάντηση πάμε κρατώντας μικρό καλάθι, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν το νέο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού θα τηρήσει διαφορετική στάση από εκείνη που μέχρι τώρα κρατούσε το προηγούμενο συμβούλιο του οργανισμού».

Σε ερώτηση κατά πόσον η συντεχνία θεωρεί ότι ο ΟΚΥπΥ είναι σε θέση να ικανοποιήσει το αίτημα των συντεχνιών, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι «είναι θέμα του οργανισμού να βρει και να εφαρμόσει εκείνους τους μηχανισμούς που χρειάζεται για να καλύψει τους εργαζόμενους τους. Όταν λέμε για συμβάσεις των ημικρατικών οργανισμών, εννοούμε και τα όσα ισχύουν και αφορούν τις άδειες αναπαύσεως και ασθενείας και λοιπά ωφελήματα αλλά και υποχρεώσεις».

Το σίγουρο είπε καταλήγοντας, «είναι ότι αυτός ο διάλογος για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης, πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί και να καταλήξουμε σε συμφωνία. Με όλη αυτή την καθυστέρηση έχουμε εργαζόμενους, οι οποίοι, με βάση τα συμβόλαια που υπέγραψαν, έπρεπε να είχαν πάρει τις προσαυξήσεις τους με την συμπλήρωση τριών ετών από την ημέρα της εργοδότησης τους και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει καμία αύξηση».

Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις του προέδρου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομου Αργυρίδη. «Πάμε στη συνάντηση και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η στάση του νέου διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού», είπε ο κ. Αργυρίδης και πρόσθεσε ότι «εμείς από την αρχή έχουμε θέσει τους όρους μας. Δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από τα όσα ισχύουν στους υπόλοιπους ημικρατικούς οργανισμούς. Αυτή ήταν η δική μας θέση και αυτή εξακολουθεί να είναι».

Εκ μέρους της ΣΕΚ, ο Γιώργος Κωνσταντίνου ανέφερε στον «Φ» ότι «το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει μια από κοινού κοστολόγηση των δεδομένων με τον ΟΚΥπΥ και θεωρούμε ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά το κόστος. Τώρα πάμε στη συνάντηση και αναμένουμε να ακούσουμε τη θέση του ΟΚΥπΥ. Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό», είπε, «είναι ότι εάν οι όροι εργασίας στον ΟΚΥπΥ είναι υποδεέστεροι, τότε θα συνεχίσουμε να βλέπουμε προσωπικό να εγκαταλείπει τα δημόσια νοσηλευτήρια και να προτιμά τον ιδιωτικό τομέα».

Ξεκάθαρος στις δηλώσεις του για τις απαιτήσεις της συντεχνίας του, ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας. Όπως ανέφερε στον «Φ», «εμείς ετοιμάσαμε και πρόταση την οποία θα θέσουμε ενώπιον του ΟΚΥπΥ. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να έχουμε γιατρούς διαφορετικών ταχυτήτων μέσα στις κλινικές των νοσοκομείων. Ζητάμε ομοιομορφία και στην οικονομική πτυχή αλλά και στις ευκαιρίες και στους όρους ανέλιξης των γιατρών. Πάμε στη συνάντηση και αναμένουμε ότι θα βρούμε καλή διάθεση ώστε να τερματιστούν κάποια φαινόμενα που σήμερα παρατηρούνται στα τμήματα των νοσοκομείων».

Ο διάλογος μεταξύ συντεχνιών και ΟΚΥπΥ διακόπηκε πριν από αρκετούς μήνες, όταν οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει τη σύσταση ειδικής τεχνικής επιτροπής, η οποία θα μελετούσε όλα τα οικονομικά δεδομένα και θα ετοίμαζε συγκεκριμένα σενάρια. Η ανάγκη για σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής κρίθηκε απαραίτητη όταν είχε διαπιστωθεί ότι οι υπολογισμοί του ΟΚΥπΥ, έχρηζαν περαιτέρω επεξεργασίας. Η επεξεργασία αυτή ολοκληρώθηκε πριν από αρκετό καιρό, ωστόσο, ο διάλογος παρέμεινε σε στασιμότητα εξαιτίας της αναμενόμενης (τότε) αλλαγής του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού. Αυτή τη στιγμή και υπό το νέο διοικητικό συμβούλιο, ο διάλογος επαναρχίζει.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, «δεν θα παρουσιαστεί μια νέα πρόταση ή κάτι το οποίο δεν γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι αλλά θα γίνει μια παρουσίαση των σεναρίων που έχουν ετοιμαστεί από την τεχνική επιτροπή και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε μια συμφωνία». Για να επιτευχθεί, αυτό, τόνισε, «πρέπει όλοι να λαμβάνουμε υπόψη και την οικονομική δυνατότητα και την προσπάθεια για οικονομική αυτονόμηση του οργανισμού. Σε αυτό το σημείο εμείς είμαστε κάθετοι. Έχουμε την καλή διάθεση να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε με τους εργαζόμενους, αλλά να έχουμε πάντα κατά νου και τα οικονομικά δεδομένα του ΟΚΥπΥ».

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους ζητήματα του διαλόγου, όπως πληροφορούμαστε, οι συντεχνίες δεν παρουσιάζονται αδιάλλακτες στο ενδεχόμενο οι προσαυξήσεις να καταβάλλονται συνολικά ανά τριετία και όχι καθ’ έτος. Προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να συμφωνηθεί το ύψος των προσαυξήσεων.
Ασαφές παραμένει το σκηνικό σε ό,τι αφορά την ανάγκη για σύναψη προσωπικών συμβολαίων μεταξύ εργαζομένων και ΟΚΥπΥ.

Η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα για υπογραφή ιδιωτικών συμβολαίων (όπως ισχύει σήμερα) ή/και όρους εργασίας στη βάση συλλογικής σύμβασης. Από πλευράς κάποιων συντεχνιών εκφράζεται η άποψη ότι από τη στιγμή που θα βρίσκεται σε ισχύ συλλογική σύμβαση δεν θα υπάρχει λόγος για υπογραφή συμβολαίων.

Ο ΟΚΥπΥ, όμως, είχε εκφράσει παλαιότερα την άποψη ότι τα ιδιωτικά συμβόλαια δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία στον οργανισμό σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θα υπάρχει ανάγκη για πρόσληψη εγνωσμένου κύρους επιστημόνων στους οποίους ενδεχομένως να χρειάζεται να παραχωρηθεί ψηλότερος μισθός ή άλλα ωφελήματα.

Παρέμβαση

Πασχίζουν για την αυτονόμηση

Η οικονομική και διοικητική αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ είναι ζητήματα για τα οποία ο οργανισμός και πρόσφατα στη Βουλή, κλήθηκε να λογοδοτήσει, καθώς επικρατεί γενικά η άποψη ότι μέχρι σήμερα κανένας από τους δύο στόχους δεν έχει επιτευχθεί.

Το πού θα καταλήξει ο διάλογος για τη συλλογική σύμβαση παραμένει άγνωστο, αν και δεν αποκλείεται σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι συντεχνίες από τα όσα ο οργανισμός θα τους προσφέρει, να ξαναδούμε κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως και στο παρελθόν.

Από τη μια, δηλαδή, είναι το δικαίωμα των εργαζομένων να διεκδικούν και από την άλλη, το δικαίωμα του ΟΚΥπΥ να διαφυλάξει την οικονομική του βιωσιμότητα.