Συμφωνία για προμήθεια μέχρι και 100.080 κύκλων θεραπείας κατά της ευλογιάς των πιθήκων, της ευλογιάς και της ευλογιάς των βοοειδών υπέγραψε τη Δευτέρα η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την εταιρεία Meridian Medical Technologies σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η συμφωνία αφορά το φαρμακοθεραπευτικό σκεύασμα Tecovirimat SIGA, το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.

«Πέρσι, η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεργάστηκαν για να θέσουν γρήγορα και επιτυχώς υπό έλεγχο την επιδημική έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, όπως συνεχίζει να μας υπενθυμίζει ο κορωνοϊός, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και ετοιμότητα για κάθε σενάριο, σε περίπτωση που τα κρούσματα αυξηθούν εκ νέου στο μέλλον», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Για αυτό, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι τα απαραίτητα φαρμακοθεραπευτικά μέσα είναι πάντα διαθέσιμα για τη θεραπεία όσων έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Η σύμβαση – πλαίσιο κοινής προμήθειας αποσκοπεί στην κάλυψη των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών 13 χωρών. Όπως αναφέρεται, συμπληρώνει το απόθεμα που είναι διαθέσιμο σε επίπεδο ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος rescEU.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τις αρχές της έξαρσης της ευλογιάς των πιθήκων τον Μάιο του 2022, η Επιτροπή υπέγραψε σύμβαση για άμεση προμήθεια σε εμβόλια για να διασφαλίσει πως θα είναι διαθέσιμα σε όλη την ΕΕ, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ