Η επίθεση των εποχιακών λοιμώξεων έχει αρχίσει. Οι ιογενείς λοιμώξεις έκαναν την εμφάνιση τους, τα παιδιατρικά τμήματα παρουσιάζουν πληρότητες που φθάνουν το 90%, ενώ αυξημένη προσέλευση καταγράφεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των κρατικών νοσοκομείων.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ιογενείς λοιμώξεις, γρίπη και κορωνοϊός. Το κοκτέιλ λοιμώξεων που έριξε στο κρεβάτι χιλιάδες πολίτες κατά την περσινή χρονιά φαίνεται ότι επανέρχεται. Οι ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας βρίσκονται σε επιφυλακή, οι προσωπικοί γιατροί καλούνται να διαχειριστούν αυξημένο αριθμό περιστατικών και τα νοσηλευτήρια προετοιμάζονται.

Από το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα χθες, επτά ασθενείς με εποχιακές λοιμώξεις περίμεναν στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για να μεταφερθούν σε θαλάμους, ενώ άλλοι ασθενείς με κορωνοϊό, επίσης, νοσηλεύονταν στις Πρώτες Βοήθειες, εν αναμονή της εισαγωγής τους για περαιτέρω νοσηλεία, τη στιγμή που στην αίθουσα αναμονής βρίσκονταν τουλάχιστον 30 ασθενείς οι οποίοι περίμεναν να εξυπηρετηθούν. 

«Η αυξημένη προσέλευση εξαιτίας των εποχικών λοιμώξεων έχει αρχίσει να παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε όλα τα ΤΑΕΠ», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου. Τα περισσότερα από τα περιστατικά, πρόσθεσε, «αφορούν ηλικιωμένα άτομα τα οποία χρήζουν νοσηλείας εξαιτίας και άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν». Μικρή αύξηση, ανέφερε, «παρατηρούμε τις τελευταίες εβδομάδες και στον αριθμό των περιστατικών κορωνοϊού που νοσηλεύουμε, όμως, κατά κύριο λόγο, βλέπουμε λοιμώξεις του αναπνευστικού και σιγά – σιγά άρχισαν να παρουσιάζονται και περιστατικά γρίπης».

Από πλευράς των ιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε στον «Φ» η διευθύντρια του τμήματος, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, «άρχισε η καταγραφή περιστατικών και όπως παρατηρούμε έχουμε αυξημένους αριθμούς σε ό,τι αφορά τον RSV στα παιδιά και σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό στον γενικό πληθυσμό με τις ομάδες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, να ανήκουν στις ηλικίες των 0-3 ετών και 80 -84 ετών».

Συνήθως, εξήγησε η κ. Κωνσταντίνου, «όταν έχουμε έξαρση στον RSV, ακολουθεί η γρίπη. Προς το παρόν, τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί και αφορούν τη γρίπη είναι λίγα, αλλά όπως κάθε χρόνο αναμένεται ότι θα έχουμε αυξημένη δραστηριότητα το επόμενο διάστημα που μπαίνουμε και σε περίοδο γιορτών και θα έχουμε περισσότερες συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους».

Ταυτόχρονα, με τον RSV «παρατηρούμε αυξητική τάση και στα περιστατικά κορωνοϊού και έχουν αυξηθεί και οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσηλευτήρια», είπε η διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι «για όλες αυτές τις ιογενείς λοιμώξεις τα μέτρα προστασίας είναι τα ίδια και για την αποτροπή της μετάδοσης της επιβάλλεται να τηρούνται αυτά τα μέτρα από τον πληθυσμό».

Δυστυχώς, είπε η κ. Κωνσταντίνου, «ο αριθμός των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό είναι πολύ μικρός. Η τελευταία αναφορά έκανε λόγο για 18.000 εμβόλια τα οποία χορηγήθηκαν, κατά κύριο λόγο, σε άτομα άνω των 70 ετών». Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς για τη γρίπη «έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα 104.000 εμβόλια (από τις 170.000 που έχουν εισαχθεί) και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό».

«Οι προσωπικοί γιατροί παρατηρούμε αυξητική τάση στα περιστατικά Covid–19 και αρκετά περιστατικά εποχιακών ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Βλέπουμε, επίσης, οξείες αμυδαλίτιδες», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Οικογενειακών Ιατρών, Μαίρη Αβρααμίδου.  

Ο διευθυντής του παιδιατρικού τμήματος του Μακάριου Νοσοκομείου, Αβραάμ Ηλία, ανέφερε με τη σειρά του στον «Φ» ότι, «η έξαρση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες και αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια. Σε σχεδόν καθημερινή βάση, η πληρότητα των παιδιατρικών τμημάτων βρίσκεται στο 80% -90% και το ένα στα τρία παιδάκια που νοσηλεύουμε είναι με RSV. Το γεγονός ότι μπαίνουμε και σε περίοδο γιορτών και θα αυξηθούν οι συναθροίσεις στα σπίτια αλλά και το ότι με την πτώση της θερμοκρασίας μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους πρέπει να μας θέσουν σε εγρήγορση. Τα περιστατικά που έχουμε στους θαλάμους αφορούν πολύ μικρά παιδιά, νεογνά ή και βρέφη κάτω των δύο μηνών τα οποία, κατά κύριο λόγο, προσβάλλονται από τον RSV από τα μεγαλύτερα αδελφάκια τους τα οποία πηγαίνουν είτε σε σταθμούς είτε στο σχολείο και μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι.

Άρα, να ξανατονίσουμε ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως και οι ενήλικες σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να απομονώνονται και να περιορίζονται για να αποφεύγουμε την μετάδοση».