Ανάλογα με το ποιος αναισθησιολόγος βρίσκεται στο καθήκον διενεργούνται ή δεν διενεργούνται αμβλώσεις στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Το θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από επιστολές που έφθασαν στη Βουλή, στις οποίες γίνεται αναφορά για την άρνηση έξι αναισθησιολόγων του Μακάρειου να συμμετέχουν, για θρησκευτικούς λόγους, στη διαδικασία των αμβλώσεων.

Υπό συζήτηση τέθηκε περίπτωση γυναίκας, η οποία στην 20η εβδομάδα κύησης και αφού είχε διαπιστωθεί ότι το έμβρυο παρουσίαζε σοβαρές γονιδιακές ανωμαλίες, αποφάσισε να προχωρήσει σε τερματισμό της κύησης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, εξαιτίας της άρνησης των αναισθησιολόγων η διαδικασία της άμβλωσης διεκόπη δύο φορές και η γυναίκα υποχρεώθηκε, με όλο το ψυχολογικό κόστος, να παραμείνει στο νοσοκομείο για πέντε ημέρες.

Αναφέρεται ότι οι επαγγελματίες υγείας έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν συμμετοχή σε διαδικασία άμβλωσης για θρησκευτικούς λόγους στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η άμβλωση γίνεται για καθαρά προσωπικούς λόγους της γυναίκας, χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, πριν τις 12 εβδομάδες της κύησης. Όπως διαπιστώθηκε στην προκειμένη περίπτωση παραβιάστηκε η νομοθεσία.

Οι βουλευτές ζήτησαν τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας και λεπτομερή έκθεση για τα γεγονότα.

Από πλευράς Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αναφέρθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τα γεγονότα της υπόθεσης.