Ξέρατε ότι χρειάζονται περίπου 7,5 χρόνια για να διαγνωστεί μια γυναίκα με ενδομητρίωση; Η γυναικολογική αυτή πάθηση σχετίζεται με πολλή πληροφόρηση αλλά και παραπληροφόρηση.

  1. Είναι η δεύτερη πιο συχνή γυναικολογική πάθηση και αφορά έως και 10 τοις εκατό του παγκόσμιου γυναικείου πληθυσμού αναπαραγωγικής ηλικίας.
  2. Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη έκτοπου ενδομητρικού ιστού (το εσωτερικό τμήμα της μήτρας που αποπέφτει κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως) σε άλλα σημεία του σώματος κυρίως στην πύελο, τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες, μπορεί βέβαια προσβάλει οποιοδήποτε σημείο του σώματος μέχρι και το δέρμα.
  3. Τα κυριότερα συμπτώματα που αναφέρουν ασθενείς περιλαμβάνουν δυσμηνόρροια (έντονος πόνος κατά τη διάρκεια τις περιόδου), δυσπαρευνία (πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής), πόνος κατά την ούρηση αλλά και αφόδευση. Τα συμπτώματα ποικίλουν καθώς υπάρχουν και γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
  4. Η αιτία δημιουργίας ενδομητρίωσης δεν έχει αποσαφηνιστεί. Κάποιοι ενοχοποιούν κύτταρα που μεταναστεύουν μέσω των σαλπίγγων κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως.
  5. Η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα. Χειρουργική αφαίρεση των εστιών στην πύελο και μείωση της έκτασης της νόσου μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά τη γονιμότητα.
  6. Μπορεί για κάποιους ασθενείς να είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους, την ψυχική τους υγεία αλλά και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
  7. Η διάγνωση της νόσου όπως προαναφέρθηκε μπορεί να πάρει έως και χρόνια καθώς χαρακτηρίζεται από ποικίλα συμπτώματα που μπορεί να αποπροσανατολίσουν το γιατρό καθώς είναι μη ειδικά όπως χρόνιος πόνος στην κοιλιακή χώρα με αποτέλεσμα να πρέπει να αποκλειστούν άλλες παθολογίες πρώτα π.χ. από το έντερο.
  8. Η διάγνωση γίνεται μέσω της λαπαροσκόπησης όπου διαπιστώνονται οι εστίες μακροσκοπικά και επιβεβαιώνονται σε παθολογοανατομικό εργαστήριο.
  9. Θεραπεία για την ενδομητρίωση προς το παρόν δεν υπάρχει άλλα υπάρχουν μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα όπως αντιφλεγμονώδη σκευάσματα , τοποθέτηση ορμονικού σπειράματος (σπιράλ) , χορήγηση αντισυλληπτικού χαπιού.
  10. Πολλές γυναίκες αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την αλλαγή του τρόπου ζωής τους μέσω της ήπιας άσκησης και ακολουθώντας μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.

ygeiamou.gr