Αν παρατηρείτε επίμονη ερυθρότητα και σπυράκια στα μάγουλα, στη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι, τότε η ροδόχρους ακμή μπορεί να σας κρούει το καμπανάκι. Η ροδόχρους ακμή (Rosacea) είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που εκδηλώνεται με μεγαλύτερη συχνότητα στα ζυγωματικά, στη μύτη, το μέτωπο, το πηγούνι, μπορεί επίσης να εκτείνεται στο τριχωτό της κεφαλής και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις στο λαιμό.

Σύμφωνα με την Εταιρία για τη Ροδόχρου Νόσο των ΗΠΑ, η ροδόχρους ακμή είναι χρόνια δερματοπάθεια και πλήττει το κεντρικό τμήμα του προσώπου. Παρόλο που ενδέχεται να αναπτυχθεί σε κάθε ηλικία,τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ενήλικες άνω των 30 ετών είναι περισσότερο ευάλωτοι.

Όπως εξηγεί η δερματολόγος δρ. Zainab Laftah, «η ροδόχρους ακμή μπορεί να είναι και γενετικό θέμα. Συχνά τα κόκκινα μάγουλα είναι οικογενειακό χαρακτηριστικό και αυτός είναι ο λόγος που μένει αδιάγνωστη η πάθηση» και εξηγεί ότι «η ροδόχρους ακμή είναι μία μακροχρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, που προκαλεί σπυράκια, πρήξιμο και εμφανή διαστολή στα μικρά, επιφανειακά αγγεία του δέρματος».

Που οφείλεται

Αν και η ακριβής αιτία της δερματοπάθειας παραμένει άγνωστη στους παράγοντες που επιτείνουν τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται το οικογενειακό ιστορικό, οι αλλαγές θερμοκρασίας και ηλιακού φωτός, η διατροφή (πικάντικα, ζεστά), το αλκοόλ και το στρες.

Αυτό που συμβαίνει στο σώμα, σύμφωνα με την Zainab Laftah, είναι «η απορρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης, με συνέπεια τη δημιουργία υπερβολικής φλεγμονής και τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων».

Η σωστή φροντίδα

Η αρχική προσέγγιση στη θεραπεία της ροδόχρου νόσου είναι ουσιαστικά η αποφυγή παραγόντων που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, τα μπαχαρικά και τα πικάντικα φαγητά, οι κλιματικές αλλαγές και ιδιαίτερα οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, τα αλκοολούχα ποτά, οι πηγές θερμότητας όπως η σάουνα και το χαμάμ, καθώς και η κατανάλωση ζεστών τροφών και ροφημάτων, όπως το καυτό τσάι.

Σε ό,τι αφορά τη φροντίδα του δέρματος, οι συστάσεις περιλαμβάνουν τη χρήση καθαριστικών με ισορροπημένο pH, τη χρήση αντηλιακών ευρέος φάσματος με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30 ή ακόμα και υψηλότερο), και την τακτική εφαρμογή ενυδατικών κρεμών. Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται προϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στην επιδερμίδα.

Σημειώνεται ότι η επιλογή θεραπείας καθοδηγείται από τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάθε ασθενής ξεχωριστά, με τον στόχο της μείωσης της φλεγμονής στο δέρμα.

ygeiamou.gr